Aktuelt

Publisert 26 January 2016 | av

Vil at boligannonser også skal inneholde de negative opplysningene


Forbrukerombudet ønsker nå at boligselgere må ha med negative opplysninger i boligannonsene – ikke bare i salgsoppgaven eller taksten.

Forbrukerombudet presenterte tirsdag 26. januar sine satsingsområder for året som kommer. Boligmarkedet er et av satsingsområdene også i år, kunne Forbrukerombud Gry Nergård fortelle:

– Vi arbeider for et enklere og tryggere marked der forbrukerne må oppleve at det er fint å være forbruker.

forbrukeromb-presse-580x300Forbrukerombud Gry Nergård

Les også: Papirene du må bruke mest tid på når du kjøper bolig

Få leser salgsoppgavene

Forbrukerombudet slår i sin plan «Agenda 2016» fast at det er en utfordring knyttet til negative opplysninger om boliger ved boligssalg. Dette er viktig fordi ombudet konstaterer at tvister i forbindelse med kjøp av bolig handler i hovedsak om at kjøper mener at boligen er i dårligere stand enn opplyst i markedsføringen.

Dette understrekes av statistikken for Forbrukerrådgiveren. Av nesten 400 henvendelser i 2015 var over en av fire henvendelser fra kjøpere om opplysninger i prospektet.

Har du spørsmål til forbrukerrådgiveren? Han svarer på spørsmål mandag-torsdag på telefon 4000 01 02. Les mer om Forbrukerrådgiveren. 

Forbrukerombudet peker på at de fleste negative opplysningene om boligens tilstand som oftest bare er beskrevet i salgsoppgaven.

Les også: Skal jeg bruke boligsalgsrapport når jeg selger boligen min?

Vil ha med negative opplysninger i annonsene

Forbrukerombudet konstaterer også at at mange forbrukere bruker kort tid på å sette seg inn i dokumentasjonen.

Dermed må sentral informasjon være med allerede i annonsen, mener Forbrukerombudet:

– Mange boligtvister kunne etter vår vurdering vært unngått dersom negative opplysninger hadde vært presentert for potensielle kjøpere på en lett forståelig måte i internettannonsen, slår ombudet fast.

For å komme dette til livs, ønsker ombudet å vurdere om negative opplysninger skal være med i annonsen, for eksempel på Finn.no:

– Vi kommer til å vurdere dette i løpet av året, utdyper Tonje Hovde Skjelbostad, fagdirektør for bolig.

Hun forteller at ombudet blant annet vil vurdere om mangel på slik informasjon i annonsen vil være i strid med markedsføringslovens paragraf 8 om «villedende utelatelser».

tonje-hovde-skjelbostadMer informasjon: – Opplyste forbrukere blir gjerne mindre skuffa forbrukere, sier Tonje Skjelbostad, fagdirektør i Forbrukerrådet. (Foto: CF Wesenberg/Kolonihaven.no)

Med andre ord at det å ikke fortelle alt om boligens faktiske tilstand – også på det negative – vil bryte lovens bestemmelse.

Tonje H. Skjelbostad sier også at dette vil de diskutere med aktørene i bransjen etter å ha vurdert det i ombudet først.

Initiativet er i tråd med blant annet en lagmannsrettsdom fra 2015 der retten slo fast at negative opplysninger om boliger må beskrives i klartekst av takstmenn og eiendomsmeglere.

Tips til selgere: Dette er ditt ansvar som boligselger

Den informasjonen du skal gi om en bolig du selger er regulert av avhendingsloven:

– Loven krever at en boligselger må gi opplysninger om «omstendigheter ved eiendommen» som selgere kjente til – eller måtte kjenne til – og som kjøperen hadde grunn til å regne med å få. Dette gjelder både negative og positive opplysninger.

– Loven krever også at de opplysningene man gir skal være riktige. Det er altså ikke lurt å pynte på opplysingene eller «glemme» viktige opplysninger.

Mer kan du lese her: Ditt ansvar som boligselger

Les også: Tips og råd til deg som skal selge bolig


Carsten Henrik Pihl er Forbrukerrådgiver for bolighandelen hos Norges Eiendomsmeglerforbund.
Har du spørsmål om boligkjøp, boligsalg eller eiendomsmegling, kan du ringe han på telefon 4000 01 02, mandag til torsdag mellom 10.00 og 14.00. Mer om tjenesten finner du på NEFbolighjelp.noTags: , , , , ,
  • Abonner på vårt nyhetsbrev


Close