Gode Tips Brannfare

Publisert 20 June 2017 | av

Føl deg trygg fra brannfellene i ferien


…både på feriestedet og der hjemme.

Huset blir stående ensomt og forlatt, og den vanligvis tomme ferieboligen fylles opp med solbrente kropper, overgira små-mennesker, grillkull og propan. Det er sommer i Norge, og dét kommer til å forårsake branner. Totalleverandør innen brannsikring, Firesafe, satt i fjor sammen de viktigste tipsene for at du skal kunne føle deg trygg på ferie. 

Les også: 5 ting du MÅ vite om boligbranner

– Tenk på alle ganger grillen dras frem, og på all elektrisiteten vi forlater når vi reiser på tur. Norges befolkning må bevisstgjøres denne risikoen, sier administrerende direktør i Firesafe, Morten Ameln, i en pressemelding via NTB. Her følger Firesafes 5 tips til en brannsikker sommerferie.
 

1. Dra ut kontaktene før du drar

Mange tror at tiltak som lynavledere sikrer dem mot brann i tilfelle uværet kommer. Det er lett å glemme at brann også kan oppstå grunnet koblingsfeil, og i gamle elektriske apparater. I 2014 førte teknisk svikt i elektroniske apparater, elektriske husholdningsapparater og fastmontert elektrisk utstyr til hele 928 skader. Erstatningssummene beløp seg til over 140 millioner kroner.

– Ved å dra ut alle kontakter fra støpsler på de større elektroniske apparatene som TV, PC, ladere og kaffetrakter reduserer man brannrisikoen kraftig. Da kan man trygt senke skuldrene på hytta, forklarer Ameln.

Elektronisk utstyr - brannfareTrekk ut kontakten før du reiser, så slipper du å bekymre deg

2. Sjekk sikringsskapet

Flere og flere har nå byttet til nye og tryggere sikringer. Likevel har fortsatt en betydelig andel gammel type. – For de som fortsatt har gamle sikringsskap kan det være en idé å fysisk kjenne på sikringene for å sjekke om de føles unaturlig varme før man reiser på ferie. Det kan være med på å forhindre at man kommer hjem til et nedbrent hus, forklarer Ameln.

3. Sjekk brannvarslere og manuelt slokkeutstyr

– Mange besøker kun hyttene sine noen få uker i året. Da er det lett å glemme vedlikehold som er vanlig i hverdagen, forteller Ameln. Han minner om at røykvarslere på hytta må sjekkes på samme vis som de hjemme, og at batteriet skal byttes en gang i året.

– Varsleren testes enkelt ved å trykke på knappen, så dette bør alle få til, fortsetter han. Brannslokkeapparatet på hytta bør også sjekkes.

– Dette gjøres ved å sjekke at plomberingen er intakt og at manometeret (trykkmåler/sensor) viser normalt trykk. Har du pulverapparat kan du også sjekke apparatet ved å snu det opp ned for å høre at pulveret er løst, sier Ameln. Han minner i tillegg om at man også må huske godkjent slokkeutstyr på båten.

4. Sikre en trygg håndtering av propangassen

De senere årene har det blitt mer og mer vanlig med bruk av gassgrill til sommergrillingen, noe som har gjort at flere har propanflasker i umiddelbar nærhet. – En forsvarlig håndtering av propanflasker innebærer at de ikke skal oppbevares inne i hus og hytte, og de skal plasseres slik at de unngår direkte sollys. Videre skal flaskene oppbevares stående, og ikke ligge, forteller Ameln. Gassgrillen står ofte ute hele sommeren, og mange av delene av grillen er sterkt utsatt for vær og vind. Kvaliteten på slangen som er festet til gassflasken bør undersøkes hver sesong, og man bør se spesielt etter hull. – Slike slanger kan fort morkne etter å ha stått ute og ha oppnådd slitasje over tid, og en gasslekkasje kan ha alvorlige konsekvenser. Lekkasje av propangass i et lukket område av verandaen og en tent fyrstikk kan lett føre til store flammer, sier Ameln. Om slangen etter sjekk er i dårlig stand kan den byttes i din lokale jernvarehandel, eller hos forhandler av grillen.

Brannfare
Når grillen dras frem bør du sørge for å ha slukkeutstyret tilgjengelig

5. Ha tilgjengelig slokkeutstyr i nærheten

Bruk av gass- og kullgrill gjør deg utsatt for direkte flammer, og det er helt andre forutsetninger som ligger tilstede enn ved bruk av vanlig kjøkkenovn. Derfor er det helt essensielt å ha slokkeutstyr lett tilgjengelig, avslutter Ameln. Ved hjelp av enkle forhåndsregler kan man altså legge godt til rette for en trygg og trivelig sommer.

Les også: Dette må du huske å sjekke på hytta

Dette innlegget ble originalt publisert 2. juli 2015.Tags: , , ,
  • Abonner på vårt nyhetsbrev


Close