Ressurs Hva er løsøre, og hva skal følge med boligen når den selges?

Publisert 23 June 2015 | av

Løsøre – hva skal følge med boligen når den selges?


Løsøre som kjøleskap, utelamper og speilfliser skal i utgangspunktet følge med en bolig når den selges. Men selger kan styre dette på en grei måte, og kjøpere bør spørre på visning!

Løsøre blir brukt som betegnelse for gjenstander som ikke er fast eiendom. Se listen over hva som regnes som løsøre nederst i saken.

Jeg får mange spørsmål hver uke til vår Forbrukertjeneste for bolighandelen, og det spørsmålet jeg har fått flest ganger er: «Hva skal følge med en bolig når den selges?». Mange lurer også rett og slett på: "Hva er løsøre?"

Både selgere og kjøpere – men særlig kjøpere er usikker på hva som faktisk skal følge med av løsøre og tilbehør når brukte boliger selges.

Les også: Slik går du på visning

hva er løsøre?Hvitevarer som kjøleskap og komfyr skal følge med boligen. Se hele listen nederst i saken!

Stor avtalefrihet!

Loven sier at eiendommer skal overdras med varig innredning og utstyr som enten er fastmontert eller særskilt tilpasset bygningen. (Avhendingsloven § 3-5).

Loven ramser også opp typiske tilfeller som fastmonterte elektriske apparater, innebygde kjøkkenmaskiner og andre innebygde ting.

Les også: Denne boligtypen kan være smart å selge om sommeren

I tillegg skal eiendommen også ha det som må være i en bolig etter lov og forskrift – for eksempel røykvarsler eller brannslukningsapparat.

Men loven omtaler ikke alt – og loven slår også fast at partene kan avtale det de ønsker.

Egen anbefalt liste over løsøre

For å hjelpe boligselgere og boligkjøpere på vei, har eiendomsmeglerorganisasjonene laget en egen anbefalt liste over løsøre og tilbehør som bør følge med eiendommen hvis ikke selger ønsker noe annet.

Men pass på å være klar hvis du skal selge: Et typisk stridsspørsmål er hvitevarer på kjøkkenet. Listen tar som utgangspunkt at «hvitevarer på kjøkkenet følger med». Mange ønsker å selge boligen med bare integrerte hvitevarer.

Det er greit nok – men da må selgerne være tydelige i markedsføringen.

Listen ser du under, men først noen råd til selgere og kjøpere:

Råd til selger:

Ta bort gjenstanden:  Har du for eksempel har noen gardinstenger som er kjøpt i basaren i Marrakech, og gjerne vil ha de med til neste bolig: Ta de ned før fotografering og visning!

Vær tydelig: Hvis gjenstanden er i boligen på visning, må du skrive klart og tydelig i prospektet hva som følger med og ikke følger med.

Les også: 7 ting du bør vite før du kjøper egen bolig

Velger dere å ikke ta utgangspunkt i listen, si fra klart og tydelig i markedsføringen.

Råd til kjøper:

Spør! Hvis det ikke er klart i prospektet, må du spørre hva som følger med boligen. Det er mye bedre å få klarlagt dette på forhånd, enn å krangle på det i ettertid. Sørg også for å få opplysningene skriftlig, eventuelt send en e-post i ettertid for å bekrefte hva du har fått vite.

Ta forbehold eller spør om å kjøpe! Hvis det er løsøre i boligen man gjerne vil ha, går det an å ta forbehold om at dette skal medfølge – for eksempel vaskemaskin på badet.

Løsøre og tilbehør

Gjelder fra februar 2012.

Listen over løsøre og tilbehør som skal følge med eiendommen ved salg når annet ikke fremgår av markedsføring eller er avtalt: 

1. HVITEVARER som er i kjøkken medfølger. Løse småapparater medfølger likevel ikke 

2. HELDEKNINGSTEPPER, uansett festemåte 

3. VARMEKILDER, ovner, kaminer, peiser, varmepumper og panelovner, uansett festemåte. Frittstående biopeiser og varmeovner på hjul medfølger likevel ikke. 

Dersom beboelsesrom ikke har vegg- eller fastmonterte varmekilder ved visning følger dette heller ikke med 

4. TV, RADIO OG MUSIKKANLEGG: TV-antenner og fellesanlegg for TV, herunder parabolantenner
(dersom tuneren ikke følger med må dette særskilt angis i salgsoppgaven). Veggmontert TV/flatskjerm med tilhørende festeordning samt musikkanlegg følger ikke med 

5. BADEROMSINNREDNING: badekar, dusjkabinett, dusjvegger, alle fastmonterte speil og hyller, fastmonterte glass- og håndkleholdere, herunder håndklevarmere samt baderomsinnredning med overskap 

6. SPEILFLISER, uansett festemåte 

7. GARDEROBESKAP, selv om disse er løse, samt fastmonterte hyller og knagger 

8. KJØKKENINNREDNING medfølger. Dette gjelder også overskap, åpne hyller og eventuell kjøkkenøy 

9. MARKISER, PERSIENNER og annen type innvendig og utvendig solskjerming, gardinoppheng, lamellgardiner og liftgardiner 

10. AVTREKKSVIFTER av alle slag, og fastmonterte aircondition-anlegg 

11. SENTRALSTØVSUGER medfølger med komplett anlegg, herunder slange 

12. LYSKILDER: kupler, lysstoffarmatur, fastmonterte "spotlights", oppheng og skinner med spotlights samt utelys og hagebelysning. Vegglamper, krokhengte lamper, herunder lysekroner, prismelamper og lignende følger likevel ikke med 

13. BOLIGALARM (der denne er knyttet til en avtale forutsettes det at avtalen kan overdras til kjøper) 

14. UTVENDIGE SØPPELKASSER og eventuelt holder/hus til disse 

15. POSTKASSE 

16. PLANTER, BUSKER OG TRÆR som er plantet på tomten eller i fastmonterte kasser og lignende 

17. FLAGGSTANG og fastmontert tørkestativ, samt andre faste utearrangementer som badestamp, lekestue, utepeis og lignende 

18. OLJE-/PARAFINFAT: eventuell beholdning av parafin/fyringsolje avregnes direkte mellom partene per overtakelsesdato 

19. GASSBEHOLDER til gasskomfyr og gasspeis 

20. BRANNSTIGE, BRANNTAU, feiestige og lignende der dette er påbudt 

21. BRANNSLUKNINGSAPPARAT, BRANNSLANGE og RØYKVARSLER der dette er påbudt. Det er hjemmelshavers og brukers plikt til å se til at utstyret forefinnes på enhver eiendom. Hvis annet ikke er uttrykkelig avtalt, skal dette derfor alltid følge med ved salg av eiendom.

Les også: 7 ting du bør vite før du kjøper egen bolig


Carsten Henrik Pihl er Forbrukerrådgiver for bolighandelen hos Norges Eiendomsmeglerforbund. Har du spørsmål om boligkjøp, boligsalg eller eiendomsmegling, kan du ringe han på telefon 4000 01 02, mandag til torsdag mellom 10.00 og 14.00.

Mer om tjenesten finner du på NEFbolighjelp.no.Tags: ,
  • Abonner på vårt nyhetsbrev


Close