Gode Tips Ikke unngå samboerkontrakt

Publisert 12 September 2017 | av

Samboerkontrakt er IKKE noe du vil være foruten!


Vi vet det er lett å tenke at det aldri vil ta slutt, og vi håper også du har helt rett i det. Noen holder sammen i gode og onde dager, og lever lykkelig resten av livet. 

Dessverre er virkeligheten slik at det ikke er tilfelle for alle. Derfor er det greit å ha ting på det rene, slik at du slipper å forsøke å gjennomgå forhandlinger når du er i den kjipe situasjonen – brudd.

Det er ikke lett å være rasjonell om man er såret. En eller begge må flytte, som også kan være et sårt tema. Hvis du skal begynne å fordele ting og penger i dette stadiet, blir det ofte et stygt oppgjør, hvor man sier og gjør ting du senere kan angre på.

Mye av det slipper man ved å være forberedt!

Hvis du skriver en samboerkontrakt umiddelbart etter du har flyttet inn, er alt på plass hvis du en dag er uheldig.

Det er kanskje ikke det kuleste temaet å ta opp når du er nyforelsket og nettopp blitt samboer. Du vil kanskje bruke tiden til å kose og gjøre de andre tingene man gjør som kjærester. Men dette er viktig, og tar ikke lang tid!

Hva bør være med?

 • Det du har med inn boforholdet, kan du ta med ut.
 • Hvordan skal økonomiske forhold være? Eksempel: Hvis én betaler husleie, men den andre kjøper møbler, eier begge lik andel av møblene?
 • Skal dere ha felles økonomi, eller bare dele på fellesutgifter? Hvem skal betale hva?
 • Gaver dere mottar – hvem skal ha dem?
 • Ting dere kjøper sammen – Hvordan fordeles det? Betalte dere like mye?
 • Gjeld: Har en av dere gjeld fra før av? Hva med gjeld dere påtar dere sammen?

Det er mye økonomisk, men det er også noen andre ting som bør være med. Derfor legger vi noen linker til kontrakter du kan se om passer til dere:

Lykke til, og gratulerer med samboer!

Les også: Skal dere kjøpe bolig sammen? Dette må dere tenke påTags: , ,


 • Tommaso Querini

  Hei! Gratulerer for fantastisk nettside. Jeg bare synes det er litt dumt at en seriøs nettside her i Norge må bruke kvinnelige nakne kropper som klikk-bait. 🙂

  • Capitalism1776

   Er da også en halvnaken mann i dette bildet?

   • Tommaso Querini

    Hei på deg! Bruk av mannlige kropper for å fange oppmerksomheten er også problematisk. Samtidig så skal man tenke på det store bildet. Kvinners kropp er objektifisert mye mer systematisk. Det er akkurat som å snakke om rasisme mot hvite mennesker uten å se maktforskjell mellom svarte og hvite.
    Også tenk på det. Denne artikkelen handler om “samboerkontrakt”, ikke om sex. Hvorfor trenger man et slikt bilde?

    • Capitalism1776

     1. Det er jo selvsagt helt åpenbart at man benytter seg av et slikt bilde for at flere skal klikke seg inn på artikkelen, men ser ikke det problematiske ved at to halvnakne personer ligger inntil hverandre, artikkelen handler jo tross alt om samboere.

     2. Er helt legitimt å snakke om rasisme mot hvite personer. Den må snakkes om og diskuteres i senk uavhengig av hvor og mot hvem den retter seg mot, enten det er mot svarte eller hvite.

     • Tommaso Querini

      Hei! Takk for at du satt i gang en fin diskusjon.

      1. Jo, det er selvsagt, men jeg argumenterer at det er kritikkverdig fordi det fremmer bruk av kvinnelig kroppen som objekt. https://www.youtube.com/watch?v=5J31AT7viqo

      2. Jeg synes ikke det. Selvfølgelig er det avhenging av hvilken definisjon av rasisme du bruker og jeg hevder ikke at hvite kan ikke bli diskriminerte. Samtidig tenk på maktforholdene og det strukturelle nivået, ikke bare på enkelte tilfeller hvor man blir diskrimineringsoffer: https://www.youtube.com/watch?v=-w0LFYhedo0

     • Capitalism1776

      1. Som nevnt tidligere er det i denne artikkelen benyttet et bilde av både kvinne og mann. Om det er problematisk? Kanskje det kan være det i visse tilfeller, men jeg mener at dette bildet er helt innenfor hva som bør aksepteres i et samfunn.

      2. Ja, man kan snakke om maktstrukturer. Men uten å peke på enkelttilfeller blir det vanskelig og ta de konkrete situasjonene nøyaktig der de oppstår. At rasismen går alle mulige veier bør det ikke være noen tvil om. Hvis man kun tillegger en spesifikk gruppe av mennesker “rettighetene” til å føle seg krenket av rasister, går du totalt feil vei. Ikke bare er dette rasistisk i seg selv fordi enkelte menneskegrupper blir behandlet annerledes på bakgrunn av hudfarge, men det danner også sannsynligvis grobunn for et hat på den andre siden som ikke får lov til å si i fra.

     • Tommaso Querini

      1. Joda, jeg tok ikke opp saken fordi jeg føler fornærmet av bilde. Jeg bare synes at det er dumt å bruke kropper til å fange oppmerksomhet, Jeg synes at det er trist at bilder av nakne kvinner er blitt en standard på reklamer fordi det forsterker de mekanismene jeg pekte på i video nr. 1. Man kunne godt ha valgt et bilde av to unge mennesker under frokostbordet isteden. Men da hadde det ikke vært en klikk-bait.

      2. Jeg snakker ikke om enkelte mennesker som føler seg krenket i visse tilfeller. Jeg snakker om systematisk rasisme, om sannsynligheten av å få en stilling, ende opp på forsiden av en magasin, eller havne i fengsel på bakgrunn av hudfarge. Dersom man glemmer maktstrukturer i et samfunn så ville man påstå at rasisme mot hvite er en like stor problem som rasisme mot svarte/andre minoriteter. Og det er ikke det for de grunnene som er nevnt i videoen nr. 2.

 • Linker • Abonner på vårt nyhetsbrev


Close