Sponset artikkel tips til å få billig lån

Publisert 7 December 2016 | av

4 tips for billigere lån


Skal du søke om, eller har du allerede boliglån, forbrukslån eller billån? Her er 4 tips til hvordan du kan få lavere rente og billigere lån!

Alle lån kan bli billigere. Trikset er bare å vite hvordan. Skal du kjøpe ny bolig, ny bil eller trenger du penger til å pusse opp badet er det enkelt å slå seg til ro med den første og beste renten du får tilbudt når du søker lån. Det bør du unngå dersom du vil oppnå lavest mulig rente!

1. Søk hos flere banker og aktører

En av de mest opplagte strategiene for å sikre seg lavest rente er å søke boliglån, forbrukslån eller billån hos flere enn kun én aktør, for deretter velge det beste tilbudet.

Tenk over det: Skal du kjøpe en ny bærbar PC undersøker du gjerne prisen på den samme maskinen hos flere enn kun én elektronikkbutikk, og finner deretter ut hvem som kan gi deg best pris. Dette kan du også gjøre med boliglån, billån og forbrukslån. Det krever litt innsats, men et billigere lån er desidert verdt innsatsen.

Les også: Her kan du sammenligne forbrukslån

Når du for eksempel søker forbrukslån vil du motta et lånetilbud før du forplikter deg til lånet. Har du flere tilbud å velge mellom er det enkelt å plukke ut et forbrukslån med lav rente. Dette er helt uforpliktende, og sikrer deg det billigste lånet.

– Dette er kanskje det mest opplagte punktet, men på ingen måte noe alle gjør. Slik vi erfarer, tar de aller fleste til takke med kun én søknad. Søker du hos flere vil du raskt se at tilbudene du får fra de ulike aktørene gir både gode og dårlige renter. Da kan du være glad for at du ikke havner hos den dyreste aktøren, noe du fort kunne gjort om du hadde sendt inn én enkel søknad, sier daglig leder i forbrukerportalen Dinero.no, Anders Johansen.

2. Forhandle lånet

Når du har mottatt tilbud fra flere aktører, kan du bruke disse tilbudene som forhandlingskort. Hvis du har fått tilbud fra flere banker om boliglån kan du bruke tilbudene til å presse ned renten.

Hvis eksempelvis DNB gir deg høyere rente enn Nordea, kan du kontakte DNB på nytt og si at du aksepterer lånet dersom de kan gi deg en lavere rente enn Nordea. Med en gang du aksepterer et lån er du en god inntektskilde for banken. Det betyr at bankene vil strekke seg langt etter å ha deg som kunde.

Denne typen forhandling kan du gjøre hos flere aktører. Du bør også forhandle på samme måte om du har tenkt å søke om billån eller forbrukslån.

Les også: Dette er det billigste og det dyreste forbrukslånet

– Tar du en ekstra ringerunde til banken du har søkt hos og ber om et nytt tilbud som er bedre, tror jeg de aller fleste blir overasket over hva de kan spare på noen få minutters telefontid. Min erfaring er at du får renten ned uavhengig av om det dreier seg om boliglån, billån eller forbrukslån. Her er det bare å prøve seg, det verste som kan skje er at du får et nei. I denne sammenhengen er det de som spør som får, forteller Johansen.

3. Reforhandle jevnlig

Kampen om det billigste lånet er ikke over med en gang du har fått en låneavtale du kan si deg fornøyd med. Det gjelder å forsikre seg om at lånet til enhver tid er billigst mulig, og dette kan du oppnå ved å reforhandle lånet ditt.

En strategi du bør følge er å betale en stund på lånet ditt før du ringer banken du har lånt penger hos. Spør enkelt og greit om de kan senke renten! Her kan det også være lurt å spørre andre aktører først om de har lyst til å refinansiere lånet ditt mot en lavere rente, slik at du nok en gang kan bruke dette som forhandlingskort mot banken du allerede har lån hos.

Les også: Sammenlign forbrukslån til refinansiering.

– Dette er en gyllen regel som gjelder de fleste områder i din privatøkonomi, enten det dreier seg om lån, forsikring eller telefonabonnementer. Regelmessig, som hver 6. måned eller årlig, bør man ringe og be om bedre priser, hvis ikke vil man risikere å beholde en utdatert pris eller ikke få med seg renteendringer som går i din favør, sier Johansen.

4. Følg med på når styringsrenten settes ned!

Det fjerde tipset er et effektivt grep som kan sørge for at du alltid har den laveste renten på boliglånet ditt: Følg med på når sentralbanken setter ned styringsrenten!

Når styringsrenten settes opp vil banken du har boliglån hos automatisk sette opp renten din, men når sentralbanken senker renten vil det som oftest ta lang tid før din bank reagerer og senker din rente. Derfor bør du ringe banken din tvert styringsrenten settes ned og spørre om de kan senke renten på også ditt lån.

– Enkelte bankkunder hører aldri noe etter en rentenedsettelse fra sentralbanken. Dette skyldes nok at banken ikke passer på at du har den laveste renten til enhver tid. Dette er ditt eget ansvar, og det nytter derfor å mase. Boliglån er en ting, men når det kommer til billån og forbrukslån er det enda dårligere oppfølging fra banken. Her er det avgjørende å stille krav og legge press på banken for de beste vilkårene, hevder Johansen i Dinero.no.Tags: , , , , , , ,
  • Abonner på vårt nyhetsbrev


Close