Aktuelt Italiensk villa i Thailand?

Publisert 28 april 2015 | av

Italiensk arkitekt om norsk Finn-annonse: – Dette er ren svindel!


Nordmenn som drømmer om fritidsbolig i Thailand kan la seg friste av flotte bilder av en fantastisk designvilla for 2 millioner kroner i feriebyen Hua Hin. Bildene er imidlertid av en unik og enkeltstående villa i Italia, uten at dette blir informert om av det delnorske meglerselskapet.

Tidligere i år skrev vi om verket til den italienske luksusarkitekten, Jacopo Mascheroni. Den moderne villaen er enestående i sin sjanger, med avanserte tekniske finesser, og et krevende design som er vanskelig å realisere, i følge arkitekten selv. 

Måneder senere gjorde en våken leser Boligmani oppmerksom på at den samme villaen tilsynelatende er til salgs i Thailand, i flere eksemplarer. De samme bildene Boligmani fikk tillatelse til å bruke, er nemlig bildene som fronter boligprosjektet "The Hills" i Thailand, i prosjektets Finn-annonse her i Norge.

Et av bildene av den italienske villaen, brukt i Boligmanis artikkel:

Bilde fra Boligmanis artikkelFoto: JM Architecture

Finn-annonsen for boligprosjektet i Thailand:

Finn-annonsen til boligprosjektet i ThailandFoto: Skjermdump fra Finn.no

Annonsen inneholder totalt 18 bilder av den samme villaen, identiske med bildene du for eksempel finner i Boligmanis artikkel om boligen. Annonseteksten åpner med: "Hua Hin Eiendom har gleden av å eksklusivt representere disse moderne design villaene". Skyskraperen i bakgrunnen er forresten italienske "Torre Aquileia", om det skulle være noen tvil om beliggenheten.
 

– Ren svindel, i følge arkitekten

– Dette er ren svindel, og her bruker noen bildene våre ulovlig, sier arkitekt Mascheroni til Boligmani.no.

I følge arkitekten er ikke dette uvanlig, og slike saker er svært frustrerende for han og hans kolleger. Han forteller at han selv har tatt bildene og har rettighetene til disse, og aldri har gitt tillatelse til denne bruken.
 

Hva har skjedd her?

Boligmani har forsøkt å oppklare denne forvirringen, og finne ut hva som har skjedd. Er det slik at det bygges identiske villaer i Thailand, slik at bildene faktisk representerer produktet godt, og det kun er snakk om slurvete, eller i følge arkitekten – ulovlig, billedbruk?

Kontakten oppført i annonsen er delnorske Hua Hin Eiendom, og Boligmani har vært i kontakt med deres representant, Morten Sveistrup.

– Vårt kontor er kun agent for utbygger, som har kjøpt rettigheter til å benytte husmodell og tegninger. Det foreligger godkjente byggetegninger, og bildene er arkivbilder.

Den italienske arkitekten sier på sin side at han aldri har solgt tegningene videre. Dette ville ha vært brudd på oppdragsavtalen hans med kunden som faktisk bor i dette huset, og som fikk designet en unik, enestående villa som naturligvis ikke skal reproduseres.

– Hvis de bygger en kopi av vårt design er dette ulovlig. Det ville uansett blitt en forferdelig kopi, siden det er svært vanskelig å oppnå dette designet uten å ha med selve arkitekten på laget, eller de detaljerte tegningene, sier Mascheroni.

Utklipp fra finn-annonsen
Skjermbilde fra Hua Hin Eiendoms Finn-annonse
 

Hva får egentlig kjøperen her?

Hua Hin Eiendom forklarer at de bygger etter kjøperens ønsker, og ingen av villaene er ferdigstilt ennå. Derfor må det benyttes arkivbilder, hvilket er normalt i bransjen, i følge Sveistrup. 

Det står ikke spesifisert i annonsen at bildene er arkivbilder, eller at villaene ikke er ferdigstilt. Boligmani har ikke lykkes i å få konkluderende svar på om villaene tar utgangspunkt i Mascheronis design, for så å bli tilpasset videre etter kundens ønsker, eller om de italienske bildene kun er tenkt som eksempelbilder på hvordan en tropisk villa kan se ut. Sveistrup påpker i alle fall:

– Alle villaer som bygges er godkjent av offentlige myndigheter og ingeniører i henhold til gjeldende regler i Thailand.

Selv om den italienske arkitekten er svært opprørt og kaller dette svindel, er Sveistrup tydelig på at de aldri har svindlet noen, og at det faller på sin egen urimelighet å kalle dette svindel, når kunden selv er med på å gjøre egne tilpasninger av boligen. 

– Dette handler først og fremst om rettigheter til bruk av bilder, og om eventuelt markedsføringen er misvisende, sier Sveistrup, som tidligere har forklart at de kun fungerer som agent for den thailandske utbyggeren, og at markedsføringsmateriell normalt er noe de får utlevert til bruk fra utbygger.
 

Er i dialog med utbygger og arkitekt

Sveistrup tar allikevel dette svært alvorlig, og er nå i dialog med både utbyggeren og den fornærmede arkitekten, og stopper markedsføringen inntil ting er avklart. Per i dag (28.04.15) er imidlertid annonsen fortsatt oppe hos Finn.no, uendret.

Boligmani har forsøkt å få et tydeligere svar på hva kjøper kan forvente seg her, og hvorfor disse bildene er blitt brukt, men Sveistrup forteller at han for øyeblikket er på ferie, og ikke har mulighet til å besvare ytterligere. 

Oppdatering 29.04.15: Finn-annonsen er nå endret, og bildene er tatt vekk.

Les Boligmanis opprinnelige artikkel om den selvforsynte italienske designvillaen her.
 Tags: , , , , ,
  • Abonner på vårt nyhetsbrev


Close