Arkitektur

Publisert 4 desember 2015 | av

Boligblokk har gitt tysk by verdensberømmelse


Tyske Waldesspirale overgår det meste om du skal bo i blokk. Kafeer, mystiske løkkupler, sukkertøyfarger og en gressbane som snor seg til taket har gjort det massive boligkomplekset til landemerke og turistmagnet.

Boligblokken, Skogsspiralen på godt norsk, ligger i den lille byen Darmstad i sentrale Tyskland. Spiralen har blitt byens store blikkfang på blokk- og boligområdet etter at den verdensberømte arkitekten Friedensreich Hundertwasser fikk frie tøyler.

Les også: Vanvittig "trehus" med 63 leiligheter midt i storbyen

BM-WS-1

I tillegg til fasiliteter som går mange hoteller en høy gang, er det mest kjente trekket den flere hundre meter lange spiralen av gress, trær og busker som har gitt bygget navn. På toppen av beplantningen finnes også blokkas egen café, som mange påstår har den beste utsikten i mils omkrets. 

Les også: Unik kunstnerbolig skapt av bare funnet og gjenbrukt materiale

BM-WS-2

– Godt for turismen

I en by som ellers ikke har all verdens å konkurrere med i kampen om turisme verdsettes Skogsspiralen høyt. Bygget har gitt byen internasjonal oppmerksomhet fra både arkitekter, faginteresserte og helt vanlige skuelystne. Dermed har blokka fått støtte betydningen enn de fleste bokomplekser noen gang får – selv om meningen om skjønnheten til byggverket er delt blant lokalbefolkningen.  

Les også: Søppel og lik i fem etasjer: Historien om verdens verste boligblokk

Ujevn sukkertøyskog

Skogsspiralen har 105 leiligheter i varierende størrelse og standard. Noen har palasslignende balkonger og andre tilbyr markterrasser på selve spiralen.

BM-WS-3

Alt er bygget etter prinsippet om en ujevn, organisk form, inspirerte av naturen og dype, tyske skoger. Det gjør blant annet at ingen av vinduene i den 12 etasjer høye blokka er like; alle er spesialdesignet for å være akkurat der de er i bygget.

Bilder: Wikimedia CommonsTags: , ,
  • Abonner på vårt nyhetsbrev


Close