Arkitektur flytende-nabolag-1

Publisert 23 oktober 2014 | av

Bygger flytende nabolag i Nordsjøen


Beboerne i den lille nederlandske forstaden Ljburg opplever langt mer enn drømmen om å bo ved havet – de bor det.

I et av Vest-Europas tettest befolkede land har ledig plass alltid vært et problem. Store deler av landet ligger under havnivået, og kun et gigantisk system av århundregamle diker, sluser og kanaler gjør at halve landet ikke skyldes på sjøen neste gang det blåser opp.

Møt Andreas (31) som har valg å bo på havet…

Heldigvis har nederlenderne raskt blitt kreative for å løse plassmangelen, og dermed er fantastiske prosjekter som Amsterdam-forstanden Ljburg blitt en realitet – og en stor suksess. Lignende prosjekter er allerede under oppføring flere andre steder i landet.

flytende-nabolag-2

LES OGSÅ: Dette er slik en enebolig på 7 kvadratmeter ser ut

Bygges i skipsverft

Lavblokkene med leiligheter bygges utrolig nok i nederlandske skipsverft før de taues langs kysten og festes til kraftige stolper som er hamret ned i havbunnen. Teknisk sett er de bygget som store prammer, med betongskiver og skum som materiale.

Både konstruksjonen og fasttjoringen har noen solide fordeler. Løsningen gjør at blokkleilighetene følger havkrusningene som en bit kork i vannet, og nekter sjøvannet å slippe inn i boligene. I tillegg holder de seg på riktig plass i en værhard del av Nordsjøen. Selv om sjansen for å legge seg i Nederland og våkne opp på Azorene eller en strand i Sør-England høres ganske spennende ut, er det lite praktisk i lengden.

flytende-nabolag-3

Folkelig nabolag

Boligene er oppført i klassisk nederlandsk stil med pinnesmale, tre-etasjers leiligheter. Det er så langt bygget hele 18 000 enheter med plass til omlag 45 000 beboere. I tillegg finnes alle fasiliteter som restauranter, skoler, barer og kirker kun en kort båttur unna.

På grunn av likheten i arkitektur og planløsning har stedet i følge de lokale lynraskt fått en stemning av god, gammeldags sjarme og føles akkurat som et vanlig nederlandsk boligfelt – selv om både idéen, byggverket og den flytende boligtypen er splitter nye og ennå ganske unormale. 

Er dette det rareste stedet å bygge luksusvillaer?

Bilder: Architectenbureau Marlies RohmerTags: ,
  • Abonner på vårt nyhetsbrev


Close