Arkitektur havskraper

Publisert 22 januar 2016 | av

Vil du bo her en vakker dag? Se de sensasjonelle undervanns-boligene


Den belgiske arkitekten Vincent Callebaut har designet en svært ambisiøs økolandsby for 20.000 mennesker, og ser for seg en befolkning under havoverflaten når livet på land har blitt ødelagt av overforbruket vårt.

Prosjektet er nå i en tidlig forskning- og utviklingsfase, og er estimert til 1950 euro per kvadratmeter i byggekostnader. Totalt bruksareal er tegnet opp til 1.375.000 kvm.

"Hei, Mennesker av Landet. Mitt navn er Océane. Jeg er 15 år gammel. Jeg er en aquanautisk tenåring. Jeg ble født i vannet i år 2050, i en undervanns-farm utenfor kysten av Rio de Janeiro."

Slik starter arkitektens kreative beskrivelse av et fremtidsscenario som han ikke tror ligger veldig langt unna, og som danner grunnlaget for det overveldende prosjektet han har tegnet. Hele den fascinerende sci-fi-beskrivelsen kan du lese her.

Les også: Kunstner bor i eget kunstverk: flytende "egg" på elven

Den ambisiøse arkitekten beskriver gjennom fremtidsbarnet "Océane", hvorfor – og hvordan – den undersjøiske landsbyen har blitt til, i en tenkt fremtid, 30-50 år fra i dag.

1O

Havskrot som byggematerialer til det selvførsørgende samfunnet

Callebaut vil benytte resirkulerte materialer fra havets menneskeskapte søppel-rester, The Great Pacific garbage patch, for bygge "havskraperne" som strekker seg til bunnen av sjøen.

I beretningen om "Océane" beskriver han hvordan økolandsbyen fungerer, hvordan den takler sterke strømmer og jordskjelv, og hvordan den forsørger seg selv. Ved blant annet rensing av saltvann, lys skapt av bioluminence (som blant annet lyser opp maneter), og mikroalger som resirkulerer organisk avfall, skal det lille samfunnet være så bærekraftig som mulig.

Les også: Norsk bolig-gründer klar med flytende bolig

Arkitekten er overbevist om at vi ikke har lenge igjen av dagene våre med fråtsing på land, og vil tilby menneskeheten et alternativ i sjøen.

– Man mistenker at forskning- og utviklingsfasen til dette prosjektet vil vare lenger enn de fleste av oss. Allikevel, mennesker bor allerede under vann i kortere perioder i forsknings-prosjektet Aquarius Reef Base off the Florida Keys, skriver CNN i sin dekning av saken.

5O

8O

6O

3O

7O

floating

Hva tror du? Lar dette seg gjøre i vår levetid?

Les også: Flytende bolig snart klar – er dette tidenes drømmehjem?

Alle bilder: Vincent CallebautTags: , ,
  • Abonner på vårt nyhetsbrev


Close