Boligmarkedet 12 ting på badet du bør sjekke på visning

Publisert 21 juli 2015 | av

12 ting på badet du bør sjekke på visning


Når du skal kjøpe bolig er det mange ting som må undersøkes. Siden skader på våtrom raskt kan koste deg dyrt, er det viktig å kontrollere så nøye du kan før du legger inn bud.

1. Les takstpapirene grundig, og spesielt egenmeldingsskjemaet. Er arbeid utført av fagkyndige? Har takstmann funnet tegn på fukt eller skader på membran?

2. Når ble badet bygget? Et våtrom som er bygget riktig og god vedlikeholdt har en forventet levetid på ca 25 år. Er badet bygget før dette bør du være forberedt på å pusse opp i løpet av få år.

3. Lukt. Lukter det rå og fuktig kjeller av baderommet er det fare for fuktskader.

4. Ventilasjon. Er badet tilstrekkelig ventilert? Finnes avtrekksluke, vifte eller luftspalte under døren? Virker luften klam og tett?

5. Fukt. Er det tegn på fukt rundt avtrekk eller i taket over dusjen? Skjolder etter vannsøl, mørke flekker og sorte prikker er et dårlig tegn. Røde merker i dusjsonen er et tegn på tidlig soppangrep.

6. Dusjhjørne. Dusjes det rett på flisene er vannskaderisikoen høy hvis membranarbeid er mangelfullt utført. Vær forberedt på at badet må pusses opp i løpet av kort tid.

7. Dusjkabinett. Når er kabinettet montert? Har det tidligere vært dusjet rett på flisene?

8. Badekar. Når ble det montert? Finnes det skjolder, sorte prikker eller mørke flekker under karet? Er karet murt inn – sjekk at det finnes en inspeksjonsluke.

9. Sluk. Er det tilstrekkelig fall på sluk slik at alt vann føres dit? Skal badet også brukes som vaskerom bør det være hjelpesluk for vannsøl utenfor dusjsone. Er overgang mellom membran og sluk tett?

10. Toalett. Er vegghengt toalett hengt bak membran? Da vil eventuelle lekkasjer bli liggende i veggen. Er sisternen montert utenpå membran, som en såkalt vorte, er du tryggere siden eventuelle lekkasjer ikke kan spre seg til veggene.

11. Vegger. Tapet, panel eller fliser? Gulvbelegg, baderomsplater eller veggvinyl regnes som forholdsvise sikre. Hvem har lagt eventuelle fliser og membran? Finnes det reservefliser? Bank lett på flisene for å høre om det er hulrom i gulv eller vegger.

12. Dokumentasjon. Be om dokumentasjon på at våtromsarbeid er utført av fagkyndig hvis dette finnes. Dersom du ikke har anledning til å ta med deg en fagmann på visning, kan det være lurt å få utført en vannsjekk av et skikkelig rørleggerfirma etter overtagelse. Da kan du få hjelp til å prioritere eventuelle utbedringer.Tags: , , , , ,
  • Abonner på vårt nyhetsbrev


Close