Boligmarkedet

Publisert 1 desember 2017 | av

Boligpris i blitzregn


Omtalen av utviklingen i boligmarkedet er (stadig) forbløffende. 14.november i år prydet sjefsstrateg Peter Hermanrud forsiden av Dagens Næringsliv, (også omtalt her) med spådom om prisfall på opp mot 40 prosent over 4-7 år.

I etterkant av slike saker sitter jeg igjen med følgende prinsipielle spørsmål: Burde det påhvile eksperter et snev av ansvar for å presentere kunnskap på en saklig måte?

La meg innledningsvis minne om én ting: I 2008 fortalte Hermanrud til hegnar.no at prisene ville falle 30-40 prosent fra toppen. I realiteten falt boligprisene fra desember 2007 til desember 2008 med 11 prosent. Det påfølgende året steg kvadratmeterprisen i snitt med 14,4 prosent. Kjøpte du bolig i Larvik eller Telemark, steg verdien rundt 26 prosent.

Prisene steg videre med 8,3 prosent i 2010 og 9 prosent i 2011. Etter dette, i 2012, fortalte Hermanrud e24.no at nedturen kunne komme «raskere enn det mange fryktet». I 2012 steg prisene 7,7 prosent.

“Mediene har aldri vært tilhengere av svake nyanser”

Mulig kan du i etterkant av slike enorme mageplask skylde på mediene, men det blir både lettvint og billig. Mediene har aldri vært tilhengere av svake nyanser, det bør personer som regelmessig uttaler seg ha i bakhode. Jeg mistenker også at det nettopp er den kunnskapen ekspertene besitter.

Hadde du i mars 2009 kjøpt en leilighet i Frogner bydel i Oslo for 4,5 millioner kroner hadde du fått en prisvekst på 34,6 prosent i perioden frem til september 2012. Kjøpte du spådommen fremfor leiligheten, kostet det deg 1,6 millioner kroner.

Nå skal ikke jeg moralisere over konsekvenser, men man skulle tro at slikt gjorde noe med troverdigheten til en ekspert? La oss i stedet slå fast at en rekke medier her til lands er raus med å tilgi.

I 2014 fortalte Hermanrud følgende til na24.no: «Etterhvert begynner prisene å falle. Ser vi på hva som har skjedd i andre land etter kraftige boligprisoppganger, ville det ikke være uvanlig om boligprisene faller 40 prosent i løpet av 4-5 år før de snur».

Fasit for 2014 viste at boligprisene steg i 10 av årets 12 måneder. Det påfølgende året ga en gjennomsnittlig prisvekst på 7,2 prosent, mens de i 2016 steg 12,8 prosent.

På dette tidspunktet var det kanskje noe å lære av historien?

“På dette tidspunktet var det kanskje noe å lære av historien?

Spol frem til 14.november 2017. Forsiden på Dagens Næringsliv markerer 10-års jubileum for Hermanruds lenge varslede boligprisfall i Norge. Etter en forside som sier «Risikoen for ragnarok er høy» og en sak over to sider med overskrift «Frykter fallende boligpriser i syv år», er siste linje følgende sitat fra Hermanrud: «Men det er også stor sannsynlighet for at prisene i Oslo allerede har bunnet ut». Herlig.

Hermansruds spådommer siste 10 år er kun et eksempel for å illustrere mitt poeng. Han er langt fra den eneste, jeg kunne valgt mange andre og det bommes begge veier.

Med litt velvilje kan man si at mediene må ta skyld, men det er i de fleste tilfeller ekspertene selv som velger å være tabloid. Det er mulig man blir offer for iver etter blitzlys og mengder av eksponering når mediene jakter eksperter til salgbare forsider. Under andre omstendigheter ville kronisk fokus på ytterpunkter vært en ganske klossete strategi.

Jeg er spent på å se hvem som er villig til å setter egen troverdighet på spill når mediene i desember ber om prognosene for 2018. En tabloid tilnærming synes derimot tilnærmet risikofritt. Så det blir nok pest eller kolera også i år.

Les også: Hvilken eiendomsmegler bør jeg velge

 


Christer Vikebø er partner i Privatmegleren Vikebø & Jørgensen – et av Norges største meglerforetak. Forfatter av den forbrukerorienterte “Boligboken” utgitt av Gyldendal og utgiver av applikasjonen “Boligkjøpet”. Har vært megler siden årtusenskifte og på det meste omsatt 248 bruktboliger på et år (omtalt som uoffisiell norgesrekord). Foredragsholder innen tema eiendom og salg. Les mer fra Vikebø på bloggen “Bak Boligmarkedet” her: http://christervikebo.blogg.noTags: ,
  • Abonner på vårt nyhetsbrev


Close