Boligmarkedet

Publisert 19 april 2016 | av

Boligprisene stiger fra uke til uke. Hvor skal dette ende?


Det lave tilbudet av boliger til salgs og den store etterspørselen skaper press i Oslo-markedet.
Prisene stiger fra uke til uke. Hvor skal dette ende?

Av: Boligkjøpsrådgiver Trude Larsen

Helst burde man ikke skrive eller snakke for høyt om at boligprisene stiger, da det lett kan bli hauset opp i media. Ofte titulert med for eksempel «Markedet er meget bra om dagen» eller «solgt til en million over takst». Virkningen kan bli at forventningene hos selger stiger og at man bidrar til å «snakke opp prisene». Men når jeg nå om dagen sitter i budrunder på vegne av kunder som skal kjøpe, og overvåker enda flere, kan jeg ikke la være å dele litt av min bekymring. Det er blitt luksus å bo sentralt i Oslo selv om krav til kvalitet og antall kvm senkes betraktelig. Og prisene stiger kraftig også i randsonen og utkanten av Oslo.

Jeg må spørre meg selv:

Er stigende boligpriser egentlig positivt?

Egentlig ikke:

·      Førstegangskjøpere får det enda vanskeligere

·      De som selger for å kjøpe noe nytt, gjerne større, tjener ikke så mye på dette da neste bolig blir enda dyrere.  Og gjeldsbelastningen øker

·      De som eier bolig får en høyere boligverdi og dermed potensiale for bedre rentebetingelser. Men rentene er allerede så lave at det ikke spiller så stor rolle.

·      Høye priser gjør at mange bruker lenger tid og flere forsøk på å kjøpe seg noe nytt. Dermed tar det tid før deres bolig blir lagt ut for salg og kontinuiteten i markedet stopper opp.

De som har klokketro på markedets evne til å regulere seg selv vil si at en eller annen gang vil prisveksten flate ut eller vi vil se en nedgang. Jeg har ikke tro på at dette vil skje i Oslo i nærmeste fremtid. Jeg vil derfor ikke råde kjøpere til å «vente på bedre tider»

Uansett hva som skjer må kjøpere i Oslo markedet belage seg på å bruke tid på å finne sin nye bolig og revurderes sin kravspesifikasjon med tanke på beliggenhet og størrelse på boligen. Realitetsorientering er det viktigste suksesskriteriet for å lykkes med boligjakten, dette jobber jeg med overfor mine kunder hver dag. 

Les også: Er det bra med mer vekst i boligmarkedet nå?


Trude Larsen er daglig leder i Boligkjøpsmegling AS, som tilbyr rådgivning til boligkjøpere. Hun har 30 års jobberfaring i boligmarkedet og er utdannet eiendomsmegler. Trude skriver om aktuelle boligtema sett fra kjøpers synsvinkel både på egen blogg og her hos Boligmani. Lurer du på noe ang. bolig er det bare å sende en mail på tl@boligkjøpsmegling.no.Tags: , ,
  • Abonner på vårt nyhetsbrev


Close