Boligmarkedet boligprisene

Publisert 4 februar 2015 | av

-Det høyeste prisnivået vi har registrert


I hele januar har det tikket inn meldinger fra eiendomsmeglerforetakene om sterke salg og godt trykk på visningene rundt om i landet. En relativt sterk prisvekst var derfor ventet. 

Sjeføkonom i Nordea, Steinar Juel, peker på den rekordlave boliglånsrenten som en viktig driver for boligprisveksten. Han mener boligprisene kan stige så mye som opp mot 20 prosent i 2015 dersom Norges Bank fortsetter med å redusere styringsrenten.

Bekreftet forventningene

Da Eiendom Norge med Christian Dreyer i spissen onsdag formiddag holdt sin månedlige pressekonferanse kunne han bekrefte forventningene. Boligprisene er nok en gang på "all time high".

Christian DreyerDen nominelle utviklingen i boligprisene hele landet sett under ett var på 2,9 prosent. Korrigert for sesongvariasjoner, endte veksten på 0.6 prosent. Boligprisene er har dermed steget med 8,5 prosent det siste året. 

Noen regioner skiller seg ut.

Tromsø har lenge vært vekstvinneren, som følge av et kraftig fall under finanskrisen. Den sterke prisutviklingen fortsetter, men må Nordens Paris dele pallplasseringen med Oslo. De to byene hadde en prisvekst på 3,3%, noe Dreyer omtaler som en meget sterk utvikling. Bergen følger like etter, med 3,1 prosent. 

Også i Stavanger, hvor mange forventer en prisnedgang, var utviklingen positiv, med 2,7% vekst. De svakeste utviklingen fant sted i Haugesund. men også her var utviklingen positiv i januar, på 1,8 prosent.

Raskere salg

I tillegg til at prisene er rekordhøye, ble det også satt rekord i antall solgte boliger i januar. Dette samtidig som det var omlag 2.000 færre boliger ute for salg, sammenlignet med januar i fjor. Gjennomsnittstiden for et boligsalg endte på 46 dager, ned fra 49 dager i januar 2014.

– Det har aldri blitt solgt så mange boliger i en januar måned som i år, og ved utgangen av januar er det et lavt antall boliger til salgs, spesielt i Oslo og Bergen. Omsetningshastigheten er som normalt, men det er store regionale forskjeller der omsetningshastigheten varierer fra 19 dager på det raskeste til 129 dager på det tregeste, sier Dreyer.

Les også: Kvadratmeterprisen opp 2400 kr på ett år
Bekymringsfull prisvekst

Dreyer omtalte utviklingen i januar som sterk, og noe over en vanlig måned, men ikke sensasjonell. Imidlertid kom det frem at 12-månedersveksten i både Oslo og Bergen nå ligger på over 10 prosent, noe som ikke kan opprettholdes over tid gir grunn til bekymring.

– Den sterke boligprisutviklingen spesielt i Oslo og Bergen er ikke uventet på grunn av den lave tilbudssiden. Det er over tid blitt bygget for lite i landets to største byer til tross for et stort boligbehov. Statistikken viser samtidig store forskjeller i prisutviklingen, der mange andre regioner har et mer balansert marked med noe lavere prisvekst, avslutter Dreyer.

Les hva vår økonomiekspert Jan Ludvig Andreaasen spår for boligmarkedet herTags: , , ,
  • Abonner på vårt nyhetsbrev


Close