Boligmarkedet Er det angrerett på boligkjøp?

Publisert 20 juli 2015 | av

Er det angrerett på boligkjøp?


Er det angrerett når man legger inn bud på bolig eller kan man trekke seg fra kjøpet i etterkant? En håndfull ganger har jeg opplevd at budgiver ønsker å trekke budet sitt, eller at kjøper angrer på kjøpet sitt.

Hvis du først har lagt inn et bud, så er du bundet av det, dersom kjøper har blitt orientert om budet. Det vil si at megler må ha f.eks. ringt selger og informert han om at du har lagt bud på boligen hans. Da er du bundet av budet, og kan ikke trekke det. Men i det tilfellet du trekker det før megler får informert selger, er du ikke lenger bundet av budet ditt.

Les også: "Kupp" før visning, er det desperasjonens pris?

Dersom du angrer på et bindende bud du har gitt selger, så kan du håpe på 1 av 2 ting. Enten at noen andre byr over deg eller at selger syns budet ditt er for lavt, og ikke ønsker å akseptere det. Det er derfor viktig at når du skal by på en bolig, at dette er noe du har tenkt godt igjennom på forhånd. Du bør også holde deg til én budrunde av gangen – altså ikke by på flere boliger samtidig – så du ikke ender opp med å bli forpliktet til å kjøpe flere boliger.

Det er også noen kjøpere som angrer på kjøpet sitt. Enten at de ser en annen bolig blir lagt ut for salg, med lavere pris – eller at man f.eks. oppdager fuktighet på badet etter man har overtatt boligen. Det er heller ikke angrerett i disse tilfellene. Oppdager man feil eller mangler bør man snarest mulig ta kontakt med selger for å reklamere – slik at man ikke mister reklamasjonsretten sin.

I noen få og sjeldne tilfeller opplever en kjøper at mangelen er så stor (vesentlig) at han har rett til å heve kjøpe sitt. Litt forenklet og kort fortalt vil det si at kjøper leverer tilbake boligen til selger og kjøper får tilbake pengene. Men det skal veldig mye til for at en kjøper kan heve kjøpet sitt. Det er heller ikke her snakk om at han «angrer seg», men heving er en konsekvens av at boligen hadde så store feil eller mangler at han har rett til å heve.

Les også: Når du kjøper må du vite hva "as is" begrepet betyr.

Én gang i min meglerkarriere har jeg opplevd et såkalt dekningssalg. Da «skar det seg» med finansieringen til kjøper, så han fikk ikke kjøpt leiligheten. Han var likevel bundet av budet sitt. Selger solgte da leiligheten på nytt igjen. Han fikk dessverre et lavere bud i runde nr 2, og den første kjøperen måtte dekke differansen. Kjøper nr 1 ble altså økonomisk ansvarlig for både differansen mellom sitt bud og budet til kjøper nr 2, samt kostnadene selger hadde med salg nr 2.Tags: , , ,
  • Abonner på vårt nyhetsbrev


Close