Boligmarkedet vanskelig for unge boligkjøpere

Publisert 1 desember 2016 | av

Vil gjøre det enklere for unge å kjøpe egen bolig


Dagens krav til egenkapital for å få boliglån fører til at mange tar opp forbrukslån for å dekke kravet. Dette er en uheldig utvikling som må stoppes, melder Huseiernes Landsforbund som ber finansministeren verne om boligkjøperne.

– Det er viktig at unge har mulighet til å komme seg inn i boligmarkedet. I stedet for å stramme inn på boliglån, må det settes et øvre tak for maksimal utlånsrente på forbrukslån, sier avdelingsleder Kristin Gyldenskog i Huseiernes Landsforbund i en pressemelding i dag.

Kravet til 15 % egenkapital for å få boliglån er hyppig debattert, og mange unge opplever det vanskelig å komme inn på boligmarkedet.

Vil gi de unge enklere og tryggere rammer

For å trylle frem nok egenkapital velger derfor mange å skaffe seg kapitalen via forbrukslån med dyre renter. Huseiernes Landsforbund ønsker derfor å både redusere kravet fra 15 til 10 % egenkapital, og sette et tak på forbrukslån-renten.

– Samtidig bør det stilles et krav om fastrentelån hvis man har lav egenkapital ved kjøp av sin første bolig, sier Gyldenskog. Det ser ut til å være en tendens til at låntakere skaffer seg forbruksgjeld for å dekke egenkapitalkravene ved boligkjøp.

– Det er en uheldig utvikling. Vi vil ha et øvre tak på hvor mye man kan kreve i rente på forbrukslån. Lånehaiene må stoppes, sier hun og foreslår at rentetaket settes til fem prosentpoeng over pengemarkedsrenten.

Les også: Dette må du vite som ung boligkjøper

Ikke alle har rike foreldre

I dagens pressemelding trekker også Landsforbundet frem hvordan "ungdommen" uten bemidlede foreldre blir satt utenfor boligmarkedet.

I en spørreundersøkelse Ipsos har gjennomført for dem kommer det frem at det er stor forskjell på hvordan unge som har kjøpt sin første bolig har finansiert den, sammenlignet med hvordan unge som fremdeles ikke har kjøpt sin første bolig planlegger å finansiere boligen. Det kan se ut som om hjelp fra familie er en viktig faktor for hvorvidt man har kjøpt bolig eller ikke.

– Vi ønsker at unge som ikke har rike foreldre også skal ha råd til å kjøpe egen bolig. I stedet for å stenge unge ute av boligmarkedet bør lånehaiene stoppes, sier Gyldenskog.

Les også: Investorene danker ut ungdommen i boligmarkedetTags: , ,
  • Abonner på vårt nyhetsbrev


Close