Boligmarkedet

Publisert 18 april 2016 | av

Nå koster Oslos billigste boliger 2,5 millioner


I følge ferske tall fra Eiendom Norge koster en typisk billigbolig i hovedstaden nå tett på 2,5 millioner kroner. Boligprodusentenes Forening mener prisnivået kan føre til "et permanent klasseskille" i Norge. Det er ventet at de sosiale konsekvensene av prisnivået på boliger her i landet vil bli et hett tema på morgendagens boligkonferanse Bolig for alle.

Temaet for årets utgave av konferansen er ikke valgt uten grunn. For det er et dystert bilde Boligprodusentenes Forening maler om status i det norske boligmarkedet.

I hovedstaden har boligprisene vokst med omlag 10 prosent (9,9%) det siste året. De siste fem årene har prisene økt med 42 prosent. I følge organisasjonen er priseksempelet fra Oslo et tydelig tegn på en uheldig tilstand.

Les også: Er det bra med mer vekst i boligmarkedet nå?

– Trenger boliger for alle yrkesgrupper

I følge Boligprodusentenes Forening er Oslo-tallene et signal om hvor kort vei unna vi er en fremtid der for eksempel enslige sykepleiere, politifolk og brannmenn ikke har råd til selv de aller billigste boligene:

– Vi risikerer et nytt permanent klasseskille i Norge; mellom de som er innenfor og utenfor boligmarkedet, sier Per Jæger, administrerende direktør i Boligprodusentenes Forening.

BM-BP_Jæger-ferdigAdvarer for fremtiden: Administrerende direktør Per Jæger. 

– I 2035 er Oslo en millionby. Vi kan ikke la hovedstaden vår bli en kakseby, hvor kun de rikeste bor. Vi trenger en politikk som gir bolig for alle – boliger som alle yrkesgrupper har råd til, understreker han.

Gir kommunen skylden

Jæger mener det offentlige må ta en stor del av skylden for tilstanden, og peker spesielt på kommunen som en medvirkende årsak til prispresset i form av for få ferdigregulerte tomter, trege planprosesser og strenge myndighetskrav til nybygg:

– Det enkleste politikerne kan gjøre er å regulere flere tomter, flere steder. Og det er fullt mulig å få til dette på halvparten av tiden som i dag, sier direktøren.

I følge Boligprodusentenes Forening bygges det per i dag halvparten så mange boliger som det er behov for i Oslo.

Les også: Derfor øker boligprisene på østkantenTags: ,
  • Abonner på vårt nyhetsbrev


Close