Boligøkonomi Hvilke banker er snillest?

Publisert 16 september 2015 | av

Hvilke banker er snillest med deg? Her får du svaret


Ved å samle inn informasjon fra bankkunder landet rundt får Penger.no stadig bedre oversikt over hvilke banker som gir deg best rente, basert på ditt inntektsnivå og din bolig, sammenlignet med andre fra samme område som deg.

I april lanserte Penger.no sin nye tjeneste "Rentekartet". Tjenesten er et verktøy for deg med boliglån, der du får vite hvilken rente du burde ha, basert på hvor du bor, hvor gammel du er, og hvilken bank du bruker.

Prosjektleder Tina Jennifer Ølstørn forteller at Rentekartet er utviklet for å skape gjennomsiktighet i det norske boliglånsmarkedet, og for å hjelpe forbrukere med å få lavere renter.

– Responsen på rentekartet har vært formidabel. Allerede etter at par måneder har over 12.000 kunder registrert informasjon om seg selv og sin økonomi, forteller Ølstørn til Boligmani.

Med stadig økende antall respondenter som sender inn sin informasjon, dukker det etterhvert opp interessante analyser av hvilke banker som gir best vilkår.

– Rentekartet er allerede blitt en unik database, forteller hun. – Vi har gjort mange spennende funn allerede, når vi har analysert dataene.

Les også: Vil du ha billigere boliglån? Her er sjekklisten

Hvem er de beste bankene?

Det finnes både et enkelt og et ikke så enkelt svar på dette.

Et enkelt svar er at bankene med lavest gjennomsnittsrente – Gjensidige Bank, Statens Pensjonskasse, Storebrand Bank og Nordea – ligger godt an. Tabellen under viser hvilken rente de 12.000 respondentene har oppgitt at de har – i hvilken bank.

Hele-rentekartet-1Gjensidige har i gjennomsnitt landets billigste rente, skal man tro svarene fra de 12000 respondentene til penger.no

Men: Ser man litt bak tallene er det noen viktige forskjeller. Du og jeg fortjener faktisk ulik rente, fordi vi har ulik lønn, belåningsgrad og økonomi. I arbeidet med Rentekartet har penger.no laget en avansert modell, som tar hensyn til disse faktorene og får frem hvilke banker som egentlig er dyre og hvilke som egentlig er billige.

Skal man finne ut hvor "snill" banken din egentlig er mot deg, må du altså sammenligne deg med de som har samme forutsetninger som deg, og er like trygg/risikofull å låne penger til som deg. 

Tabellen under viser hvilken rente de ulike bankene gir når man tar hensyn til hvor attraktiv du er som bankkunde (basert på bl.a. inntekten din).

Kunder i Gjensidige har i gjennomsnitt 0,38% lavere rente enn andre lånetakere med samme inntekt fra samme sted i landet:

Hele-rentekartet-2Gjensidige er forsatt på topp, men flere banker klatrer her på listen, fordi kundene deres får lavere renter selv om de ikke tjener like mye og er like attraktive kunder for banken.

Her ser vi altså at flere av bankene har byttet plass. I neste tabell sammenstilles de to tabellene, og man ser at det ikke nødvendigvis er banken med lavest gjennomsnittsrente som er "snillest".

I denne mer nyanserte sammenstillingen er det noen banker som bytter plass. Gjensidige er altså fremdeles på topp. De gir rett og slett en veldig god rente til de fleste:

hele-rentekartet-3Tabell som både viser bankens gjennomsnittsrente, og hvordan rente kundene deres har om man sammenligner med andre lånetakere med samme inntekt og bosted.

De "snilleste" bankene

Sparebank 1 Telemark har rykket mange plasser oppover mot toppen og ender på en andreplass. De gir en god rente også til kunder som ikke er like attraktive for de andre bankene. Dette er prisverdig. Gjensidige Bank er en utfordrerbank, som skal ta markedsandeler og må forventes å ha lav rente. Sparebank 1 Telemark er en etablert bank med høy markedsandel i sin region. Slike sparebanker har ofte et høyere rentenivå. De viser at de ikke misbruker markedsposisjonen sin, men har et ærlig og godt forhold til sine kunder.

Sparebanken Sør, Jernbanepersonalets Bank og Forsikring og Sandnes Sparebank er andre eksempler på banker som er reale mot kundene og gir gode vilkår, om man "risikojusterer" tallene.

Handelsbanken og Fana Sparebank er motsatte eksempel. De gir ganske gode renter, men kun til gode kunder, som også ville fått gode renter i andre banker. Det samme gjelder Statens Pensjonskasse. De har i gjennomsnitt den nest laveste renten, som vi ser i den første tabellen, men de har attraktive kunder som ville få gode renter også andre steder. Hensyntatt dette er de faktisk bare den 4. «snilleste» banken.

Les også: Dette ser banken etter når du søker boliglån

Andre faktorer enn kun lånerenten

Skal man forsøke å kåre den beste banken bør man imidlertid også ta hensyn til andre faktorer enn bare lånerenten. God kundeservice, velfungerende nettbank, "frynsegoder" som bedre forsikringsavtaler og lignende, kan i noen tilfeller rettferdiggjøre en litt høyere rente. 

Spare en hel bil på å følge med

Uansett er det verdt å merke seg at spranget er STORT fra rimeligste til dyreste bank. Gjennomsnittsrenten i Gjensidige Bank er 0,72% bedre enn i dyreste bank, og dette spranget er nesten like stort når vi tar hensyn til risiko, som i tabell 2. (0,58%). På et gjennomsnittslån på 2,5 millioner kroner vil 0,58% renteforskjell utgjøre 14.500 kroner per år. Med 20 års nedbetalingstid vil det tilsvare over 200.000 kroner, eller en hel bil – bare på å være aktiv og følge med på lånerenten i banken!

Gjennomsnittskunden i undersøkelsen betaler 9.750 kroner mer enn gjennomsnittskunden i den rimeligste banken! Det er utrolig mye penger vi helt unødvendig gir bort til bankene. Besparelsen på å bytte bank kan være over 10.000 kroner for en gjennomsnittskunde. Per år!

I skjemaet under kan du fylle ut dine egne tall, og være med på å bidra til fyldigere statistikk for å finne ut hvilke banker som faktisk gir best vilkår:

 Tags: ,
  • Abonner på vårt nyhetsbrev


Close