Boligøkonomi gjeld

Publisert 9 september 2015 | av

Se to ganger på fellesgjelden!


Når du ser på bolig i borettslag er det viktig å se to ganger på fellesutgiftene og fellesgjelden. Her kan det ligge feller – og store utgifter fremover.

Økonomien til borettslaget er det viktig å se på når man er på visning i en borettslagsleilighet. For de aller fleste borettslag har fellesgjeld – og denne kan være en felle for kjøperen.

Fellesgjelden er borettslagets egen gjeld, som kommer fra bygging av borettslaget, oppussing ol. Gjelden skal betjenes av beboerne, og betales gjennom fellesutgiftene.

Derfor skal fellesgjelden være med i totalsummen når boliger annonseres, og bankenes finansieringsbevis vil omfatte fellesgjelden. Bankene skal også ta med fellesgjelden når de beregner din maksimale belåningsgrad på 85 prosent av boligens verdi.

Men det kan finnes flere feller å gå i hvis du ikke leser papirene nøye:

Les også: Dette betyr «motbud»

Betales det avdrag?

En del borettslag starter opp med å betale bare renter på fellesgjelden. Det betyr da også at fellesutgiftene er forholdsvis lave.

Men etter hvert må borettslaget betale avdrag, og da går fellesutgiftene i været. Det vil si at du som beboer må være forberedt på å betale mer pr måned for å bo i boligen.

Salgsinformasjonen skal ha opplysninger om disse økonomiske forholdene, når fellesgjelden vil gå opp, og hvor mye den blir. Men det er ikke alltid det står ved siden av prisen, så det er viktig å lese nøye.

Les også: Dette bør du sjekke hvis du skal kjøpe bolig med tomt (https://www.boligmani.no/gode-tips/ressurs/de-smarte-sporsmalene-nar-du-kjoper-bolig-med-tomt/13542)

Mer vedlikehold – høyere utgifter

En beslektet felle finnes i noen eldre borettslag. Det er at borettslaget står foran en større oppgradering eller vedlikeholdsrunde. Hvis dette må gjøres ved låneopptak, vil fellesgjelden gå opp. Og da vil dine utgifter gå opp.

Konkrete planer skal det være opplyst om, men det sier ikke alt.

Ta en ekstra sjekk om hvordan det ytre vedlikeholdet i borettslaget er, og om det trenger en større oppussing i årene som kommer. Hvis det skjer, kan du forvente deg økte utgifter.

Les mer: Forbered deg grundig til visning


Carsten Henrik Pihl er Forbrukerrådgiver for bolighandelen hos Norges Eiendomsmeglerforbund.
Har du spørsmål om boligkjøp, boligsalg eller eiendomsmegling, kan du ringe han på telefon 4000 01 02, mandag til torsdag mellom 10.00 og 14.00. Mer om tjenesten finner du på NEFbolighjelp.no

 Tags: , , ,
  • Abonner på vårt nyhetsbrev


Close