Boligøkonomi Velge eiendomsmegler

Publisert 22 september 2014 | av

Selge bolig- et samarbeid mellom selger og megler


Boligen din er trolig det dyreste du eier. Når du skal selge boligen din er det viktig at dette blir gjort på riktig måte. Dette legger et stort ansvar på oss eiendomsmeglere da det er vi som får i oppgave å selge boligen til den høyeste prisen.

Det er ikke mulig å selge en bolig etter en standardisert mal. Hver enkelt bolig er unik og derfor må også strategien for salget skreddersys.

I tidligere innlegg har jeg skrevet om hvilke enkle grep du selv kan gjøre for å klargjøre boligen for salg. Dette er enkle og rimelige råd som vil kunne bidra til å øke salgssummen. Imidlertid er det en rekke andre grep som megleren må gjøre og da er det viktig at man som selger gir uttrykk for sine ønsker. Vi meglere selger boliger nesten daglig og dermed har vi også prøvd og feilet en del slik at vi har en god formening om hva som må til for at vi skal få mest for akkurat din bolig.

Imidlertid er det selgeren som vet mest om boligen som gjør han til en viktig samarbeidspartner. Som selger har du innsidekunnskap om boligen og om området. Du vet kanskje hvem som bor i området, hva man som er attraktivt med området, hvilke ulemper som foreligger osv.

På grunn av dette setter jeg meg alltid ned med mine selgere og finner ut hva de tenker og ønsker. Når jeg har fått deres syn på ting kombinerer jeg dette med min kunnskap og erfaring og på den måten setter sammen en strategi for salg og markedsføring.

For eksempel er det noen objekter som mer eller mindre selger seg selv slik at det er tilstrekkelig å annonsere på internett, mens andre objekter vil dra nytte av avisannonser. Videre kan det kanskje være lurt å dele ut DM i nærområdet eller annonsere i sosiale medier. Alt dette avhenger av hvilken kjøpergruppe man forsøker å nå. Igjen er det viktig at selger og megler snakker sammen og finner ut av hvem som er de typiske beboerne i dette området, for det er mest sannsynlig også den gruppen av kjøpere man vil nå ut til.

Når alt dette har blitt gjort kan megleren sette i gang med å innhente alle nødvendige opplysninger samt lage annonser og salgsoppgave. Her kommer meglerens erfaring til nytte fordi han vet hvordan boligen best skal eksponeres. Det er imidlertid viktig å merke seg at du som selger skal godkjenne både annonsen og salgsoppgaven, så dersom det er noe du ikke er sikker på eller ikke liker er det viktig at du sier i fra før dette går i trykken. Du trenger ikke å være redd for at megleren tar seg nær av dine tilbakemeldinger. Det er vår jobb å sørge for at informasjonen er riktig. Videre ønsker megleren at selger blir fornøyd. Det kan hende at vi er uenige i endringsforslaget, men da vil du som selger ofte få en begrunnelse for hvorfor megleren er uenig. Ved dialog kan vi komme til en løsning som både selger og megler er fornøyd med.

Til slutt i forberedelsesprosessen er det viktig å finne et godt visningstidspunkt. Det gjelder å velge det tidspunktet hvor boligen framstår som mest attraktiv. Selgerens personlige erfaringer om når på dagen eller til hvilken årstid boligen viser seg fra sin beste side er i denne sammenhengen avgjørende. Det er nettopp på det tidspunktet det er taktisk lurt å avholde visninger. Samtidig er det viktig å sørge for at flest mulig visningsdeltakere kan komme. Det hjelper lite å holde visning på et tidspunkt hvor boligen framstår fantastisk dersom ingen har mulighet for å komme.

Som dere skjønner vil et godt samarbeid gjennom hele prosessen mest sannsynlig lede til det beste resultatet. Det meste av arbeidet gjør vi meglere, men dersom man har en god dialog med selger er det større sannsynlighet for at boligen blir solgt raskt og til en god pris.Tags:
  • Abonner på vårt nyhetsbrev


Close