Boligøkonomi forklaring av bsu

Publisert 11 juli 2017 | av

Sparer du til å kjøpe bolig? Dette bør du vite om BSU


Boligmarkedet er tøft for førstegangskjøpere. Med et krav på 15 % egenkapital er det ofte kun langsiktig og god sparing som gjør at boligdrømmen kan realiseres. Et av de beste rådene man kan følge frem mot sitt første boligkjøp er å opprette en BSU-konto.

BSU eller boligsparing for ungdom, er en sparetjeneste som opprinnelig ble utviklet under skattereformen i 1992. I dag er hensikten til BSU enkel. BSU-ordningen skaper et sterkt insentiv til sparing hos unge som ønsker å komme seg inn på boligmarkedet. Totalt har man muligheten til å spare 300.000 i BSU-kontoen, mens man årlig har muligheten til å sette inn 25.000 kroner.

Les også: 7 tips til boligsparing for studenter

Dette kan man bruke BSU-pengene til

Pengene man sparer på BSU-kontoen skal kun benyttes til bolig-relaterte formål. For mange er pengene man sparer opp egenkapitalen til sitt først boligkjøp. Likevel er det ikke noen krav om at man må innløse BSU-pengene sine når man kjøper sin første bolig. Har man allerede nok egenkapital kan det være like klokt å fortsette sparingen i BSU hvis man enda ikke har nådd maksgrensen sin på 300.000,- kroner. Man har også muligheten til å bruke pengene på BSU til å nedbetale lånet på boligen sin.

Flere fordeler med å spare i BSU

Det er flere fordeler med å spare i BSU. Før det første gir BSU deg et bevisst forhold til boligsparing. Sparer man kun på en ordinær sparekonto, kan fristelsen til å bruke pengene til annet forbruk som reiser, klær og opplevelser bli stor. BSU gir sparepengene dine et klart formål, og fryser også pengene dine etter året er over, slik at man ikke har muligheten til å benytte de til andre formål som ikke er relatert til bolig.

BSU har også de beste rentebetingelsene i banken. Mens de beste høyrentekontoene i Norge i dag tilbyr en rente på rundt 1,95%, gir de fleste BSU-kontoene en rente på godt over 3%! Dette gir et stort utslag på opptjente renteinntekter når man har muligheten til å spare 300.000 kroner på kontoen sin.

I tillegg til de beste rentevilkårene på markedet gir også BSU deg en helt unik skattefordel. Har man en skattbar inntekt får man nemlig igjen 20% av sparebeløpet sitt gjennom spart skatt. Dette betyr en potensiell årlig besparelse på hele 5000,- kroner hvis man setter inn 25.000,- kroner på BSU-kontoen. Likevel er det viktig å være oppmerksom på at det ikke er nok å sette inn pengene på BSU-kontoen for å få skattefordelen utløst. Man må også ha en skattbar inntekt på rundt 75.000 kroner for å dra nytte av skattefordelen. Hvis fradraget på BSU er høyere enn det man betaler i skatt, mister man resten av fradraget.

Les også: Hvordan spare penger skikkelig raskt

Ikke vent til desember med å sette inn BSU-pengene

En klassisk tabbe som flere gjør på sine BSU-kontoer er å vente til siste liten med å sette inn pengene sine – gjerne i slutten av desember. Dette kan være av flere grunner. Noen tenker at man låser pengene sine hvis man setter de inn på starten av året, og dermed ikke har muligheten til å ta de ut i tilfelle uforutsette utgifter plutselig oppstår. Mens andre kun tenker på skattefordelen de får gjennom BSU, og dermed ikke ser behovet med å sette pengene inn ved starten av året.

Denne tabben gjør at flere går glipp av den beste bankrenten i markedet. Siden BSU-kontoene har de beste rentevilkårene på markedet bør alle sette inn pengene sine tidligst mulig på BSU-kontoen. Skulle man i løpet av året se at man ikke har råd til og få fryst pengene sine etter årsskiftet, er det ingen restriksjoner mot å ta ut pengene man har satt inn i BSU-kontoen sin i løpet av det inneværende året.

Flere betingelser knyttet til BSU

– Du kan spare i BSU til og med det året du fyller 33 år

– 20 % skattefradrag på årets innskudd – opptil 5 000 kroner hvert år

– Du kan spare inntil 25 000 kroner i året og 300 000 totalt i BSU

– Du trenger ikke spare et fast beløp

– Gjør du uttak fra BSU-kontoen utover årets sparing, kan du ikke spare mer på denne kontoen

Les også: Marius vil gi deg innpass i boligmarkedet for 10 000 kr
 


Christopher jobber for Samlino.no, en gratis og uavhengig sammenligningstjeneste for finansielle produkter som lån og kredittkort. Deres mål er å hjelpe forbrukere spare tid og penger ved å la de sammenligne, velge og skaffe produktet som best passer deres behov. I tillegg hjelper de forbrukere med å forstå privatøkonomi gjennom artikler på deres blogg og hos deres samarbeidspartnere.Tags: , , ,
  • Abonner på vårt nyhetsbrev


Close