Aktuelt

Publisert 1 april 2016 | av

Eldgammel lov funnet – DU bestemmer navnet på gaten du bor i


Strandveien eller Tyttebærstien? Niels Juels gate eller Drammensveien 4 B? Et arkeologisk funn viser at valget faktisk har vært ditt – i over 800 år. Offentlige etater og politikere uttrykker bekymring for konsekvensene.

En hittil uoppdaget lov fra 1200-tallet truer med å skape store omveltninger i samfunnet. For nå kan, i teorien, hvem som helst av oss bestemme hva gaten vi bor i kalles.

– Vil kunne bli gjeldende lov selv i våre dager

Lovteksten ble oppdaget tidligere i år av arkeologer fra Universitetet i Bergen under den pågående ekskavasjonen av et munkekloster på øya Hitra i Sør-Trøndelag. Utgravingsleder og professor Lars L. Forsberg bekrefter funnet:

– Funnet har uvurderlig historisk verdi. Jeg er ikke ekspert på det juridiske, men grunnet alderen på lovteksten er det også grunn til å tro at dette vil kunne bli gjeldende lov selv i våre dager. Det er forbløffende, sier han.

– Teksten stadfester at det er hvert enkelt nordmanns rett å bestemme stedsnavnet der man er bofast. I moderne begreper betyr altså dette gatenavnet.

forsberg– Forbløffende funn: Professor Lars L. Forsberg

Spørsmålet blir dermed hvordan man skal avgjøre eventuelle tvister ved tilfeller der det finnes flere i samme gate som ønsker å bestemme. Metoden er avskrekkende med moderne øyne, understreker Forsberg:

– Dette skal avgjøres via holmgang, altså kamp mann mot mann.

Hvordan dette skal løses praktisk i 2016 vil ikke Forsberg spekulere i.

Frykter for Ullernchausseen

Nyheten er allerede blitt en byråkratisk hodepine for alt fra Statens Veivesen og Kartverket til Kommunal- og moderniseringsdepartementet. Kommunalminister Jan Tore Sanner uttrykker bekymring for konsekvensene:

– Dette vil skape store utfordringer for det offentlige Norge. Derfor oppfordrer vi alle borgere til måtehold, og å slå seg til ro med det eksisterende gatenavnet der de bor, sier han

Sanner føler seg også berørt personlig:

– Som Ullern-gutt frykter jeg naturligvis for den viktige ferdselsåren Ullernchausseen. Mange mener jo at gatenavnet er fryktelig upraktisk, det har jeg forståelse for, men for meg er det nettopp slike ting som gjør Ullern til Ullern, forteller Høyre-statsråden.

sannerPersonlig berørt: Kommunalminister Jan Tore Sanner (H)

Hvordan myndighetene formelt stiller seg til det juridiske spørsmålet, eller bruken av holmgang som konfliktløser ved tvisttilfeller, er ennå ikke klart. Etter det Boligmani erfarer blir det i skrivende stund nedsatt flere komiteer på Stortinget for å løse utfordringen.

Bilder: Universitetet i Bergen / Kommunal- og moderniseringsdepartementet / Wiki Commons / Twitter
Kilder: Universitetet i Bergen / Kommunal- og moderniseringsdepartementetTags: , ,
  • Abonner på vårt nyhetsbrev


Close