Intervju Forteller om sine erfaringer med Airbnb

Publisert 8 september 2015 | av

Andreas har hatt 50 samboere og tjent 80 000 kroner på det


På bare fire måneder har Andreas Carlsen (26) tjent gode penger på ha et ekstra soverom ledig. Nettjenesten Airbnb har gjort at Carlsens innkjøp av laken og håndklær har økt i hopetall de siste månedene. Likevel har han ikke helt fått teken på å re opp sengen.

– Nei, off! Her var det støvete. Jeg skal vaske etterpå, sier Carlsen.

Han gjør klart gjesterommet som skal huse to amerikanske jenter de neste tre dagene. Rommet ser ut som noe tatt ut i fra et hotell. En liten garderobe, nattbord og prikken over i’en: Håndklær rullet og pent plassert på sengekanten.

– Jeg liker meg nok best på hotell selv, ler han.

Airbnb er et fremadstormende selskap som gir privatpersoner mulighet til å leie ut ekstra plass til gjester fra hele verden, gjennom nettsiden deres som setter gjester og verter i kontakt. Andreas deler sine erfaringer med tjenesten med Boligmanis lesere.

Les også: Utleiere stiller for strenger krav til vedlikehold

En gullgruve

Det er ingen hemmelighet at Airbnb og et ledig rom kan gjøre underverker for kontoen. Bare i august kunne Carlsen tjent nærmere 70 000 kroner, om han hadde svart ja på alle forespørslene.

– Det ble likevel uaktuelt med tanke på at jeg ville ha leiligheten litt for meg selv den måneden, og fordi jeg har blitt mer forsiktig på hvem jeg vil ha hjemme, sier han.

Han har som regel to til fem forespørsler hver dag fra turister over hele verden som vil leie rom hos han.

I sommer kjøpte han sin andre leilighet. Den har han tilpasset Airbnbs gjester, ved å sette opp lettvegg for å få et ekstra soverom. Siden han eier to leiligheter har han også luksusen til å kunne leie ut en hel leilighet.  

– Jeg var borte i fire dager og fikk inn 9500 kroner på 5 gjester. Disse leide hele leiligheten, og da sov jeg i min andre på løkka, sier han.

Leilighetene på løkka leier han ut til venner, derfor kan han sove der et par netter om det behøves.

– Jeg har selvsagt visse kriterier for hvem som får leie hos meg og ikke. Først og fremst chatter jeg mye med dem som vil komme, for å se om dette er personer jeg kan trives med.

Les også: Studentene jakter bolig – lei ut rom skattefritt

Han forteller videre at tidspunktet de ankommer Oslo er noe av det viktigste.

– Nøkler skal leveres, og leiligheten skal vises frem, derfor må jeg kunne være hjemme og ikke på jobb når det skal skje, sier han.

Carlsen påpeker også at han heller vil ha gjester i en uke, i stedet for bare to dager i slengen. Da sparer han mye arbeid på å vaske og vise frem leiligheten.

Airbnb norske erfaringerAndreas i gang med sine Airbnb-rutiner. (Foto: Malene Birkeland)

Mye jobb

Airbnb er ikke for alle. Carlsen sitter på pcen halvannen time hver dag, og sier at det kan bli litt mye i tillegg til å ha jobb ved siden av.

– Med tanke på at jeg noen ganger leier ut hele leiligheten, har jeg fått en god rutine på å pakke verdisaker og klær i en koffert, for å stikke til den andre leiligheten min. Men, det er jo klart at en slik livsstil ikke passer for alle, sier han.

Det er tydelig at et tomt rom og en seng med rene laken ikke holder om man skal holde gjestene fornøyde, ifølge Andreas' erfaringer.

– Jeg har spandert noen lange dager på Ikea. Der har jeg kjøpt alt fra ekstramadrasser til senger som kan gjøres både enkle og doble. Slik at jeg kan tilpasse leiligheten ut i fra hvem jeg venter besøk fra, sier Carlsen.

Gode bekjente fra hele verden

Carlsen fikk øynene opp for Airbnb da han plutselig hadde et tomt soverom i leiligheten sin på Grünerløkka i vår. Han har flere kompiser som allerede var godt i gang med å leie ut soverom og leilighet via Airbnb. Derfor ville han gi det et forsøk.

– Det var det verdt, ler han.

Likevel – det var noen bommerter i starten.

En gang hadde han et par fra Canada som sov på hans soverom. Etter en lengre kveld på byen hadde dette gått helt i glemmekassa.

– Jeg gikk inn på soverommet mitt, jeg. Og først da jeg kom inn, kom jeg på at jeg hadde besøk… Det hele ordna seg fint da jeg spanderte noen øl på dem kvelden etter, ler han.  

Hjemme hos Carlsen har det vært både tyskere, engelskmenn, amerikanere og kinesiske. Carlsen synes det hele er spennende.

– Det er interessant å møte folk fra andre land og kulturer. Selv om man ikke blir bestevenner på et par dager, er det ofte at jeg går ut med dem. Det er veldig moro, sier han om erfaringene hans så langt.

Les også: De aller beste leietipsene

Gode vurderinger gir mer forespørsler

Både gjester og verter har muligheten til å gi hverandre en vurdering basert på oppholdet, gjennom Airbnb. Dess bedre anmeldelser leiligheten får, dess flere forespørsler vil leiligheten motta.

– Jeg tenker konstant på å få best mulig vurdering fra gjestene mine, sier Carlsen.

Han tilbyr seg å hente gjestene på Oslo S, i tillegg til å bære koffertene deres. Dette har ifølge han, gjort underverker for vurderingene hans på Airbnb.

Carlsen har funnet det effektivt å tilby det lille ekstra. Med rommet han leier ut får gjestene inkludert bysykler, ulike kart over Oslo og andre tips til hva de kan finne ut i løpet av ferien sin.

Han kjøper også inn shampo, balsam, q-tips og lignende til gjestene.

– Det liker de, sier han og begynner å re opp sengen.

Det henger fortsatt halvtørre laken på dører og knagger, i tillegg til to tørkestativer som enda ikke er tørre. Gjestene hans kommer ikke før etter midnatt, og det ser ut til å bli en lang kveld.

– Jeg har både vifte og hårføner, så dette ordner seg i løpet av kvelden, sier han.

Tips til deg som vurderer å leie ut rom på Airbnb:

Airbnb erfaringerAndreas deler sine erfaringer med Airbnb, og har utarbeidet en liste med tips. (Foto: Malene Birkeland)

 • Ha tid. Er du i full jobb, er dette noe du må vurdere nøye.

 • Om du er ny på Airbnb. Legg deg lavt i pris, og øk prisen når du får gode vurderinger.

 • Vær bevisst på hvilke gjester du tar i hus. Du skal kunne bo med dem.

 • Allier deg med naboer, eller noen du stoler på som kan levere nøkler om du ikke er hjemme når gjestene kommer.

 • Kjøp inn masse sengesett og håndklær. Det kan du aldri få nok av.

 • Lag en ekstranøkkel til gjestene som du har råd til å miste.

 • Hold leiligheten eller huset ditt ryddig og rent.

 • Gi gjestene det lille ekstra som for eksempel bysykler.

 • Du må levere det du tilbyr. Ikke skriv at du har Wifi, viss du ikke har det.
   

Les også: Disse gutta skal stoppe "utleiehaier"Tags: ,
 • Abonner på vårt nyhetsbrev


Close