Intervju marius aparto

Publisert 13 februar 2017 | av

Marius vil gi deg innpass i boligmarkedet for 10 000 kr


Har du 10 000 kr? Da har du nok til å komme deg inn på boligmarkedet, ved hjelp av det innovative konseptet Aparto.

Crowdfunding ("folkefinansiering") har for lengst etablert seg som en habil måte å finansiere oppstarten av gründerbedrifter, nye produkter og tjenester, veldedighetsprosjekter og annet som trenger kapital. Grunnidéen er at hvem som helst, for en liten sum, kan bidra med en liten del for å få et prosjekt realisert.

Les også: Stor oversikt: Hvem er med på å digitalisere boligsalg i Norge?

Marius Harridsleff er nå i ferd med å ta crowdfundingprinsippet inn i boligbransjen, med hans ferske konsept Aparto.

Tanken er enkel: Har du 10 000 kr eller mer, kan du, via Aparto, være med i et spleiselag som kjøper en utleiebolig. Du vil dermed eie en andel av boligen, som leies ut gjennom Utleiemegleren.

Crowdfunding av utleieboliger - apartoApartos forklaring av konseptet (aparto.no)

Gründeren selv mener at dette kan være et godt alternativ til tradisjonell boligsparing, som kan gi bedre avkastning enn f.eks. BSU.

Vi har tatt en prat med Marius, for å lære mer om det spennende selskapet han er i ferd med å bygge opp.

Hva er Aparto, kort fortalt?

– Aparto er en idé om å gjøre om eiendoms- og da spesielt boligmarkedet fra et enten/eller-marked til et langt meg smidig og åpent marked hvor alle kan eie mye eller lite av en bolig. Dette er selvfølgelig forskjellig fra å eie mye eller lite av sin egen bolig, men uansett en måte å gjøre bolig som plassering tilgjengelig for alle. Hvorfor skal folk stå "på utsiden" og desperat forsøke å spare nok til å få kjøpt seg sin egen bolig samtidig som at prisene øker raskere enn de klarer å spare? Nå kan sparepengene stå i boligmarkedet fra dag én.

Hvordan endte du opp med å starte dette?

– Jeg har alltid vært interessert i eiendom og tech. Jeg har eid flere utleieleiligheter, men også vært leietaker, og når crowdfunding etter hvert ble et etablert konsept, virket det som om tiden var riktig for å starte opp dette. Det er klart jeg og de som er med meg har et ønske om at dette skal gi et overskudd, men det finnes flere motivasjonsfaktorer her enn det. Det ville vært utrolig morsomt om folk faktisk opplever at det å spare penger i bolig kan gjøre det lettere å sikre seg sin egen bolig en dag.

Hvordan har reisen vært så langt, og hva har vært de største utfordringene underveis?

– Den største utfordringen er å lage en forretningsplan i et regulatorisk område som ikke beveger seg på langt nær så raskt som teknologien. Særlig når man samtidig er avhengig av å samarbeide med en bank som gjerne er fremoverlent, men allikevel ganske traust. Utfordringen fremover blir å få spredd budskapet vårt, men det er jo ærlig talt noe det morsomste også! Vi er endelig ute og kan snakke om konseptet, og vi kommer med en fantastisk god web-plattform for tjenesten i løpet av mars, som gjør hele prosessen veldig enkel å administrere.

Hvem vil dere definere som målgruppen deres?

– De som sparer til bolig og opplever at renten på f.eks. BSU uansett ikke hjelper stort, og at den leiligheten de nesten kunne hatt råd til i fjor nå er lengre unna selv om de har spart ett år til. Det er en absurd situasjon, men om man er på jakt etter sentrumsnære leiligheter i de største byene så er det realiteten for mange.

Hva er visjonen deres for de neste 5 årene?

– Vi ønsker at Aparto skal bli sett på som et springbrett inn i boligmarkedet. Ett bedre alternativ for å spare til bolig enn BSU.

Økonomieksperter har omtalt konseptet som en spennende idé, men mener at gebyrer, avgifter, melgerprovisjoner, skatt osv kan komme til å spise opp mye av avkastningen. Hva er deres svar til det?  

– Det er helt legitimt å ta opp det faktum at kostnader underveis er helt avgjørende for om man ender opp med å tjene på et slikt konsept eller ei. Derimot så er det alt for enkelt å konkludere på forhånd uten å regne på de faktiske kostnadene og hva det vil bety i praksis. Det kan fort bli mange tall, men med å ta et par enkle forutsetninger så kan man sette opp et litt overforenklet regnestykke som allikevel gir et godt bilde. 

Hvordan vil du argumentere for å overbevise folk om å spare i boligmarkedet på denne måten?

– Jeg argumenterer gjerne for at konseptet holder vann, at ikke kostnadene spiser opp en uforholdsmessig stor del av gevinsten og at vår modell er transparent og enkel å bruke, men om det er et smart valg for Ola eller Kari der ute, det må de selv gjøre seg opp en mening om. Vi kommer til å legge ut et par enkle regnestykker for å gi et godt bilde av realitetene, men det er fortsatt opp til den enkelte å vurdere om det er noe som passer for dem. Vi driver rett og slett ikke med rådgivning, men vi vil gjerne opplyse om alt som måtte være av kostnader og inntekter osv, slik at alle føler de kan ta et godt valg selv. Jeg er selvfølgelig privat av den oppfatning at det å kunne være i boligmarkedet med sparepengene, heller enn å pent måtte vente på utsiden helt til man endelig kan kjøpe noe, er et gode for alle, men det er ikke selskapets oppgave å vurdere.

Mimimumsinvesteringen gjennom Aparto er på 10 000 kr og man kan maksimalt eie 20% av boligen. Kan du forklare hvorfor grensene er satt akkurat slik?

– Minimumssummen er svært lav rett og slett for at dette skal være en mulighet for alle. Siden man også betaler avgifter i prosent og ikke som en fast sum så er det like muligheter for alle. Hvis vi skal hente inn 1,5 millioner til en treroms på Jessheim og noen skyter inn 10 000 kr – ja så eier de 0,66 prosent av akkurat den leiligheten. Det er ikke all verden kanskje, men hvis alternativet for eksempel er å spare de 10 000 i BSU, ja så viser jo regnstykket over hva det kan gi. Det kommer en ordning hvor man kan kjøpe og selge andeler i prosjektene før de eventuelt blir avviklet så tanken er jo at man kanskje kan kjøpe seg opp ytterligere i det samme prosjektet senere, eller delta i flere prosjekt når man igjen har 10.000 eller mer til rådighet.

– Når det gjelder maksimal investering på 20% er det rett og slett for å ta hensyn til at det vil være prosjekter hvor det blir tatt majoritetsavgjørselser på beslutninger av større betydning, og da kunne det vært uheldig om en person satt med all råderett alene. Det er en maksimumsinvestering i ett enkelt prosjekt, men det er jo ingen begrensning hvor mye man kan gå inn med totalt.

Les også: 3 kompiser har startet "Facebook for boliger"

Til slutt kommer Marius med en oppfordring til alle som måtte mene noe om konseptet, om å gi tilbakemeldinger:

– Vi ønsker å tilby en tjeneste som folk opplever at gjør dem i bedre stand til å nå boligdrømmen raskere enn de ellers ville. Hvis vi ikke gjør det så fortell oss gjerne hva vi burde gjøre annerledes! Hvis man ikke ser på det å kunne investere i eiendom som interessant uansett, så er det greit, men om man ønsker det og skulle ønske vi gjorde noe annerledes så vil vi gjerne høre om det. Jeg lover ikke at vi vil implementere alle forslag, men alle innspill er verdifulle og vil bli besvart.

Les også: Hvordan tjene gode penger på utleie?Tags: , , , , ,
  • Abonner på vårt nyhetsbrev


Close