Intervju Få bolig under prisantydning

Publisert 9 desember 2016 | av

Kjøpte bolig for nesten en million under takst – 2 ganger på rad


To ganger på rad har han kjøpt bolig i Oslos hete boligmarked til langt under takst. Les intervjuet med den fremadstormende eiendomsinvestoren.

Du har kanskje lest Eiendomsinvestor Gerhard Bollmann Leknes' sine gjesteinnlegg her på Boligmani? Her deler han sine tips og tanker om hvordan man skal navigere i den norske boligverdenen.

En million under takst

Hans siste to investeringer har han fått til henholdsvis 1 million og 750 000 kr under takst. Det første en spør seg om er selvfølgelig om taksten var satt for høyt, men kvadratmeterprisen for St Hanshaugen – området hvor Leknes kjøpte den siste leiligheten, viser at den normalt ligger på knappe 80 000 kr, mens Leknes oppnådde en kvadratmeterpris på 49 000 kr. Som om ikke det var nok var også leiligheten nylig oppusset.

Dette har ført til mye oppmerksomhet i mediene, blant annet ved oppslag i E24, og opptreden på Hegnar-TV

I dag har vi har tatt en prat med Leknes, for å høre om han har noen "hemmelige" triks på lur.
 

Så, finnes det en magisk hemmelighet her, som du kan dele med oss?

– Hemmeligheten, hvis en kan kalle det det, er at ca 3-4% av leilighetene som ligger ute, selv i det overopphetet Oslo-markedet, blir det ikke startet budrunde på. Er man da litt frempå har man en gylden mulighet til å få gjort et lite kupp. Det hjelper selvsagt også med gode overtalelsesegenskaper. Selger på sin side slipper å starte en ny budrunde med de kostnader og tid det medfører.

Noen vil ha det til at markedspris er markedspris uansett og at det ikke er noe som heter å gjøre «kupp» i et fritt marked. Hva tenker du om det?

– I en perfekt økonomi ville det nok vært slik. Om vi hadde hatt noen hundre interessenter på hver bolig og de i tillegg var rasjonelle, alle som en, ville nok markedsprisen vært bortimot perfekt og muligheten for både røverkjøp og røversalg vært bortimot umulig. Men nå er det verken flere hundre på visning, ei heller er det bare rasjonelle aktører i markedet. Ergo er min påstand at en kan slå markedet i sanntid både som selger og som kjøper. Leiligheten jeg kjøpte nå nettopp fikk jeg med en rabatt på 30.000 på kvadratmeterprisen, nesten 40% avslag fra gjengs kvadratmeterpris. Det mener jeg beviser tesen min ganske bra. Selv ikke om det hadde vært et vedskjul hadde det med «markedspris» gått så lavt.

Les også: Kan selger avslå bud på prisantydning?

Hva er tipset ditt til de som ønsker å prøve noe tilsvarende?

– Ha tålmodighet! Det sier seg selv at når det bare er snakk om et fåtall av leilighetene dette er mulig på, må du overvære en del visninger som det ikke går din vei på. Husk også å ha tenkt gjennom gode argumenter for hvorfor prisen burde være lavere før du ringer megleren på boligen som det ikke ble startet budrunde på. Og skru på sjarmen!

Hva tenker du om boligprisene i Oslo fremover?

Renten er fortsatt lav, selv om noen banker har justert den opp litt nå. Vi vet ikke sikkert om bunnen er nådd eller om det bare er en svingning. Folk har uansett råd til litt til. Norsk økonomi er fortsatt sterk med lav arbeidsledighet og med styrket oljepris. Vi har hatt et langvarig og voksende boligunderskudd i Oslo. Det skulle vært bygd 6000 boliger i året og vi har bygd 3000. Oslo by vokser med 10 000 i året, og det skal det fortsette med i følge SSB. De fleste fundamentale forhold peker i retning av fortsatt økning.

Psykologien er også positiv i den forstand at folk flest forventer videre oppgang. Og kombinasjonen av fundamentale forhold og psykologi gjør at jeg tippet en oppgang i 2017 på 12-13 % da jeg satt i panelet på Hegnar-TV. Den står jeg på. Men det som kan komme til å bli skummelt og som jeg følger nøye med på, er boligbyggingen. Det er veldig viktig at boligbyggingen ikke blir så sterk at tilbudsiden blir større enn etterspørselsiden. I så fall vil vi kunne få et kraftig fall som vil bli ytterligere forsterket av at mange i desperasjon vil legge sekundærboligen sin ut for salg, og således gjøre tilbudssiden enda større.

Les også: 7 ting du bør vite før du kjøper egen bolig

Blir det flere investeringer på tampen av 2016?

– Jeg tenker å kjøpe en leilighet til før jeg tar juleferie.

Hvilket område og til hvilken pris?

– St. Hanshaugen bydel med et budsjett på 8-10 millioner.

Og neste år?

– Da blir det å fortsette med videre oppkjøp.

Ser du noen utfordringer/faresignaler for din egen del framover?

– En mulig utfordring kan som sagt bli boligbyggingen. Nå har politikerne i Oslo, med rette, fått mye kritikk for at tilførselen av nybygg har vært alt for svak. Det er svært viktig at våre folkevalgte ikke tar for hardt i når de skal prøve å bøte for dette. Det blir som at du har glemt å ta medisinen din i et år for så å tømme flere esker i forsøk på å veie opp for den manglende medisineringen. Det kan som kjent bli fatalt, og i så måte er boligmarkedet intet unntak. Det er veldig viktig at boligbyggingen ikke løper løpsk og skaper en for høy tilbudsside som gir fallende priser. Likevel kan en med en god yield og en god økonomistyring overleve det meste. Når utenlandske selskaper kjøper opp eiendom i Norge er de fornøyd med en yield på 4-5%. Jeg kjøper aldri om jeg ikke ligger godt over 10%, og om en bolig ligger på 10% i dag, kan en tåle veldig mye før det begynner å se skummelt ut.

Vi takker Leknes for praten, og ønsker ham lykke til videre!

Les også: Er boligen høyt eller lavt priset?Tags: , , , , , ,
  • Abonner på vårt nyhetsbrev


Close