Kommentar rotete-hjem-1

Publisert 20 desember 2017 | av

Derfor har kreative typer rotete hjem


Rot i leiligheten gjør deg ikke nødvendigvis kreativ helt på egenhånd. Men i følge ny forskning kan mye likevel tyde på at du er en typisk kreativ sjel om du trives med et skikkelig kaos på hjemmebane. Med gode grunner.

Les også: Skal du pusse opp kjøkkenet? Les dette først!

Vi har alle sett denne myten tusen ganger på film og i TV-serier: rotete hjem tilhører utadvendte, superkreative levemenn- og damer. Folk som drikker overdrevent mye rødvin, tenker store tanker og ikke har en bekymring i verden. Liker du derimot tellekanter på undertøyet ditt og støvsuger minst én gang om dagen, er du sannsynligvis regnskapsmedarbeider og festens kjedeligste person når du er ute.

De fleste av oss vet likevel at denne sammenhengen mellom graden av orden i huset og personlighetstype i beste fall er en grov overdrivelse (selv om regnskapsgutta gjerne er festens kjedeligste gjeng). Til stor sorg for alle oss rotehoder der ute er det dessverre ikke slik at å ha gulvet fullt av uvasket undertøy og tomme pizzaesker gjør deg kreativ på noen som helst måte. Det er heller ikke slik at behovet for orden og system gjør deg ute av stand til å løse problemer med en liten dose fantasi.

Derimot viser ny forskning at det er noen ganske gode grunner til hvorfor kreative typer hater oppvask og har leiligheten full av merkelige flekker, støv og rot:

rotete-hjem-2

Big ideas, baby!

Alt kreativt arbeid handler om å finne den ene, brilliante ideen du trenger for å knekke koden på problemet ditt. Enten det dreier seg om å finne temaet for en ny låt, male det perfekte bildet, eller komme opp med en skikkelig slager av en overskrift til artikkelen din, jobber mennesker innenfor kreativ næring med store, komplekse tanker dag ut og dag inn. I motsetning til hos våre småkjipe kollegaer innen revisjon og finans finnes det aldri to streker under svaret, og idéene er som regel flytende, uklare og har sjeldent noen tydelig definert ramme eller mål.

LES OGSÅ: Boligsalget tok en uventet vending – solgte sønnens katt for 830.000 kr!

Alt dette krever tung, dyp tankevirksomhet. Og mye av den. Skal vi tro den seneste forskningen på feltet, ser det dermed ut som om typisk kreative mennesker bruker så mye mental energi på såkalt abstrakt problemløsning at det kort og godt blir null og niks av hverken krefter eller interesse igjen til å holde hus og hjem i orden.

I følge Psykolog Kathleen Vohs ved University of Minnesota har kreative mennesker i tillegg en naturlig tendens til å bryte sosiale mønstre og gjøre ting annerledes. Å putte sokkene i kjøleskapet fremfor skittentøyskurven høres ikke ut som noe genialt trekk, men det kan i følge forskerne altså faktisk være et tegn på stor idérikdom.

Som eksempel kan du se for deg den typiske, skrullete og lutfattige kunstmaleren som har dekket leiligheten med malingssøl, ølbokser og fillete tøy: han lever bare for kunsten sin. Det finnes rett og slett ikke plass til noe annet.

Rot og dårlig orden skaper resultater på jobben

Selv om vi fortsatt ikke har funnet en klar, statistisk sammenheng mellom rot og kreativitet, tyder mye på at rot på jobben faktisk er gunstig for de små grå.

Verdenshistorien er full av eksempler på dyktige, suksessrike mennesker med kontorer som så ut som slagmarker. Forfatteren Roald Dahls skrivestue så mest av alt ut som et hospits for uteliggere, og selveste Albert Einsteins kontorpult ble verdenskjent for sine ufattelig papirbunker, rot og styr. Det samme kreative kaoset skal også ha vært standarden på arbeidspulten til ikoniske Steve Jobs.

Les også: Hvorfor i h***** vasker vi leiligheten før vorspiel?

Det er neppe helt tilfeldig. I følge nederlandske forskere “tvinger” fysisk rot oss til å blokkere ut synsinntrykkene fra alle distraksjonene rundt oss, og gjør oss dermed bedre i stand til å fokusere utelukkende på oppgaven vi holder på med. Forskerne hevder også at rotete, dårlig organiserte omgivelser gjør hjernen bedre i stand til å ta enkle, klare valg når vi konfronteres av uorden. Effekten av rot på kontoret er altså bedre og sterkere konsentrasjon fordi vi tvinger hjernen inn i et effektiv spor gjennom å gi den en skikkelig utfordring. Dermed er teorien at kreative mennesker trives så godt med rot fordi de underbevisst vet at det hjelper dem på veien. Det er gode grunner til å tro at den samme dynamikken gjelder i huset eller leiligheten din.

Interessant nok var denne positive effekten av kaotiske omgivelser aller størst hos dem som normalt foretrakk disiplin og orden i omgivelsene.

Er du revisor og ønsker et kraftig karrierebytte, er dermed oppskriften klar: hiv samtlige papirbunker i veggen, tramp og søl kaffe på dem, og mal et skikkelig mesterverk på kontorveggen.

Les også: Jeg holder et rent hus, og jeg er fortsatt en god mamma!

Kilder: New York Times / Psykolog Kathleen Vohs ved University of Minnesota / Jia Liu ved University of Groningen / Journal of Consumer Research.

 

Denne artikkel er publisert tidligere den 15 november 2014.Tags: ,
  • Abonner på vårt nyhetsbrev


Close