Kommentar visning

Publisert 18 desember 2014 | av

Disse bør du ikke ta med deg på visning


Mange unge førstegangskjøpere ønsker å ha med fagfolk på visningen – typisk far som er snekker eller en kusine som er elektriker. Dette bør du imidlertid styre unna. Hvorfor?

Dersom du finner feil eller mangler ved boligen i etterkant kan du stå svakere i en tvist med selger, fordi du hadde med deg en profesjonell på visning. Dette gjelder selv om fagmannen er mor eller far og han/hun bare skulle «være med» på visning i privat regi.

Det stilles høyere krav til såkalt «aktsomhet» for profesjonelle. Det vil si det stilles større krav til hva en profesjonell bør oppdage på visning av feil og mangler i forhold til en forbruker. Dette er bakgrunnen for at du bør unngå å ta med familie eller venner, som er elektriker, byggmester eller annen faglig bakgrunn på visning.

Noen velger å engasjere en takstmann, som skal være med på visning og undersøke spesifikke forhold ved boligen. Et godt eksempel er at takstmannen skal gi deg et tilbud på hva det vil koste å få utleiedelen i boligen godkjent. Selv om dere har laget en avtale at det kun er dette takstmannen skal undersøke, kan du likevel stå svakere i en tvist med selger om andre feil og mangler i boligen. Dersom takstmannen burde ha oppdaget andre forhold ved boligen under visningen, kan dette stille dere svakere i en tvist mot selger. Dette kan f.eks. være at han burde ha sett at det var åpenbart manglende brannsikring rundt peisovnen, da han gikk igjennom kjellerstua.

Dette må du tenke på når du er på visning

Det er ikke bare håndverkere, som du bør være «forsikring» med å ta med på visning. Dette gjelder også andre yrkesgrupper, hvor det stilles høyere krav til aktsomhet enn en forbruker. Dette kan f.eks. være eiendomsmeglere.

Du bør altså tenke deg nøye om før du tar med deg en fagperson på visning. På den ene siden kan fagmannen være nyttig å ha med seg – han kan oppdage forhold ved boligen du ellers ikke ville ha oppdaget selv og kanskje unnlater du å kjøpe boligen av den grunn. Men på den andre siden kan du stå svakere i en tvist med selger, dersom du har hatt med deg fagpersonen på visning.

Slik går du på visning


Elisabeth Jonsson er ekspertkommentator på Boligmani.no og advokat hos Visma Advokater i Trondheim, hvor hun jobber med forretningsjus med hovedfokus på fast eiendom. Jonsson har også mange års erfaring fra eiendomsmeglerbransjen.Tags: ,
  • Abonner på vårt nyhetsbrev


Close