Kommentar eiendomsmegler Dane Matanovic

Publisert 9 juni 2014 | av

Hva skjer hvis du ikke får solgt?


Noen ganger hender det at det blir for vanskelig å selge en bolig. Dette kan skyldes stopp i markedet, at man ikke klarer å oppnå ønsket pris eller at det rett og slett er en mismatch mellom selger og megler. Så hva er konsekvensen av at et oppdrag sies opp før det har blitt solgt og hvilke plikter og rettigheter har partene?

Kostnadene av oppdraget vil nesten være det samme som når man får solgt, med unntak av eierskifteforsikringen, forsikringshonoraret, oppgjørsgebyret, innståelseshonoraret som ikke vil realisere seg da salget ikke er gjennomført.

For det første kan det være avtalt no cure no pay. Dette er like enkelt som det høres ut som, nemlig at megleren ikke får betalt dersom han ikke får solgt boligen. Denne løsningen er ikke spesielt vanlig i Norge da meglere er interessert i å få betalt for sitt arbeid uansett utfall. Innsatsen er i de fleste tilfeller lik om man får solgt eller ikke.

Les også: Hva tjener en eiendomsmegler?

For det andre kan det være avtalt at en fastpris ved oppsigelse. Ved å ha en fastpris vil selger kunne forutse sin posisjon samtidig som megler vil vite hva han vil være garantert uansett utfall. Her er det viktig å foreta et ordentlig regnestykke før oppdraget. Regnestykket bør inneholde hvilke kostnader som vil påløpe seg ved et oppdrag og sørge for at i hvert fall disse blir dekket. Det kan være kjøring, visninger, medgått tid til annonser, salgsoppgaver og generell oppfølging.

Den tredje og mest vanlige løsningen er at megler får betalt timespris. Megleren må alltid i oppdragsavtalen gi selger et tilbud om timespris uavhengig av om man velger ovennevnte løsninger. I oppdragsavtalen må det videre være opplyst om at oppdraget ved oppsigelse vil faktureres med x kr per time. I de tilfellene hvor man ikke har fått solgt boligen vil en megler typisk ha jobbet en god del. Man ønsker naturligvis å prøve alle muligheter for å få solgt boligen og da går timene raskt. Alt arbeidet skal da megleren få betalt for og den totale summen for oppdraget kan bli høy. En del ganger vil det kunne føles urettferdig, spesielt dersom man ikke er fornøyd med megleren. På den andre siden er det i de fleste tilfeller rimelig at megleren får betalt for all innsatsen han har lagt ned. Har han ikke gjort noe for å få solgt boligen vil han heller ikke ha brukt timer på dette og således ikke få betalt for det.

Les også: Selge selv, eller bruke eiendomsmegler

Det er viktig å få avklart alle muligheter før et oppdrag blir inngått og at megler og selger kommer til enighet om konsekvensene ved at samarbeidet eventuelt blir avsluttet. Det er bedre å ta den praten i starten, enn på slutten når regningen kommer.Tags: , ,
  • Abonner på vårt nyhetsbrev


Close