Kommentar Kvadratmeterprisen-4

Publisert 5 februar 2015 | av

Prisvekst i Januar : høytrykk i det Norske boligmarkedet


Boligprisstatistikken gir en vekst på 0,6 % korrigert for sesongvariasjon i Januar. Sett bortifra dette har boligprisene steget med 2,9 % fra Desember til Januar. Forventningnen til prisstigning fortsetter, og i løpet av de siste 12 mnd har det i gjennomsnitt blitt 8,5 % prosent dyrere å kjøpe bolig. Det har aldri blitt solgt flere boliger i Januar. Eksperter advarer nå: ikke ta for stor risiko for å realisere drømmeboligen – gjør hjemmeleksen din!

Utviklingen viser et knallsterkt boligmarked i Norge preget av høytrykk i alle regioner. Med en økning på 5,4 % fra samme periode i fjor, har denne sterke Januar måneden generert 6 425 boligsalg. Det har aldri tidligere blitt solgt like mange boliger i Januar som i år. Det er fortsatt regionale forskjeller, men det har jevnt over vært solid vekst i boligprisene.

Avslutningen på 2014 var høyere enn normalt, men på tross av dette har prisene fortsatt å stige inn i det nye året. Vi begynte året med lav tilbudsside og derfor er ikke prisutviklingen overraskende som sådan. Tallene for Januar sammenliknet med samme måned i fjor illustrerer dette godt: Ved utgangen av Januar var det 11 159 boliger til salgs, mot 13 101 boliger for ett år siden. Nedgangen på 14,8 % indikerer at dette høytrykket er kommet for å bli.

Den lave tilbudssiden gjør seg speiselt gjeldende i Oslo og Bergen, her har det blitt bygget for lite boliger over lang tid – og presset i markedet merkes godt. Meglere melder om stort oppmøte på visninger, mange på liste og dertil hete budrunder. Kjøpere på sin side må med dette justere forventningene, og begynne å se på boliger som ligger et godt stykke under deres smertegrense. Finanstilsynet ytrer bekymring ovenfor den raske prisstigningen. Det er selvsagt fristende med dagens marked, kombinert med historisk lavt rentenivå – å øke rammene for å kunne strekke seg ennå lengre. Skulle renten stige vil mange ha for høy belåningsgrad på boligen.

I et stigende marked vil alltid verditakst “henge litt etter”, og kjøper du en bolig til f eks kr 300.000,- over takst i dag, vi den nok få en økt teknisk verdi på sikt. Det er likevel viktig å merke seg at markedet aldri vil gå som et godstog i all overskuelig fremtid. Hold hodet kaldt og orienter deg – det finnes umåtelig mange flotte objekter der ute. En vurderingssak kan være å binde renten på boliglånet ditt. Her til lands har vi en lang tradisjon med flytende rente, og dette gjør at vi selvsagt merker en eventuell økning snarest. Gjør du hjemmeleksen din vil du også kunne gå for drømmeboligen!Tags: , ,
  • Abonner på vårt nyhetsbrev


Close