Aktuelt Dane forklarer tilbud fra eiendomsmegler

Publisert 12 mai 2015 | av

Meglerlønn – Er 145 kr i timen for mye?


Tidligere har jeg skrevet et innlegg om hva eiendomsmeglere egentlig tjener. Den siste tiden har debatten blusset opp igjen etter at Grethe W. Meier og Nils Nordvik var ute i DN og ønsket at eiendomsmeglere skulle få bedre betalt. På den andre siden hadde du Thomas Bartholdsen og Forbrukerrådet som var sterkt kritiske til forslaget og mente at meglerne allerede tok seg for godt betalt.

Som jeg skrev i mitt første innlegg tjener en eiendomsmegler ca. 145 kroner per time etter skatt. Ser man dette i sammenheng med lengden og kravet til utdannelsen (Mastergrad i rettsvitenskap eller Bachelorgrad i Eiendomsmegling fra BI, samt 2 års praksis) som er påkrevd for å kunne drive med boligsalg, blir lønnen forholdsvis nøktern.

Eiendomsmeglers lønnÅ selge en bolig kan kreve mye tid av megleren, særlig utenfor normal arbeidstid

Da jeg beregnet timelønnen tok jeg utgangspunkt i at et salg tok ca. 50 timer. Jeg kalkulerte imidlertid ikke alle timene vi er nødt til å være tilgjengelige på mail eller telefon. Den generelle oppfatningen hos boligkjøpere virker å være at en eiendomsmegler alltid er og skal være tilgjengelig. Dersom du ikke tar telefonen blir du oppfattet som lite serviceminded.

Personlig opplever jeg jevnlig å få telefoner til ti-/ellevetiden på kvelden. Det er svært sjeldent at dette er henvendelser som haster og som må besvares umiddelbart. Vi forsøker å være så serviceinnstilte som vi kan, men dette har kanskje medført at det har blitt sosialt akseptert at en megler skal kunne ringes når som helst.

Jeg starter min arbeidsdag rundt klokken åtte på morgenen. Hvis man tenker seg at jeg tar den siste jobbrelaterte telefonen klokken 23 har jeg således en arbeidsdag på 15 timer. Legger man dette tallet til grunn når timelønnen skal beregnes blir tallet betydelig lavere enn 145 kroner timer.

De nye budreglene har også medført at vi har blitt nødt til å roe ned tempoet hva gjelder omsetninger. Har du veldig mange interessenter som skal følges opp kan det fort bli uforsvarlig å ha mer enn én budrunde. Vi er derfor nødt til å velge mellom kvantitet eller kvalitet. Velger du kvalitet bør du også kunne ta deg bedre betalt slik at du kan ha en normal lønn basert på timene du putter i jobben.Tags: , , ,
  • Abonner på vårt nyhetsbrev


Close