Aktuelt

Publisert 22 september 2014 | av

Svensk oppfinnelse: Enebolig på to dager


Tre mann. To arbeidsdager. Sag og skrutrekker. Du trenger ikke mer for å reise skjelettet til en enebolig på hundre kvadratmeter. Hemmeligheten er en svensk oppfinnelse. Nærmere bestemt et isolerende og selvbærende veggsystem i form av sporfreste byggeblokker.

– Vi bygger hus som vi bygger Lego. Sporet i klossene gjør at det blir stillestående luft i kanalene, og isolasjonsevnen blir bra, sier gründer Mikael Östling til NRK. I Steinkjer bygges nå det første trehuset uten isolasjon i nyere tid.

Denne ble ikke bygd på 2 dager – sjekk verdens dyreste leilighet her

isotimber2Svenskene bygger hus med treklosser  

Byggeklosser med spor
Veggsystemet har fått navnet IsoTimber, og består av byggeblokker. Det er ikke laget av annet enn tre og luft. Hemmeligheten ligger i spesielt utformede spor i blokkene, som forbedrer isoleringsegenskapene kraftig. Treblokk-hus nummer en sto ferdig i Østersund i 2011.  –Det tok tre år å utvikle IsoTimber fra ide til ferdig produkt, sier gründer Mikael Östling. Staben hans holder fortsatt på med å videreutvikle produktet.

isotimber4Slik ser IsoTimber-klossene ut

Første norske klossehus
Byggemetoden i rent treverk er svært miljøvennlig, også sammenlignet med det meste av passivhus. Mikaels byggeklosser får stadig mer oppmerksomhet. Nå er de i ferd med å bygge det første norske Isotimber-huset i Steinkjer. I de svenske fjellene, nærmere bestemt Stensdalen, bygger klosse-oppfinnerne en ny fjellstue i samarbeid med Sveriges Turistforening.

isotimber5Kloss på kloss. Slik går det fort å bygge en hel vegg.

Bygger raskt og billig med klosser
Klosse-patenten gjør at vinduer og dører kan plasseres omtrent der en måtte ønske. Kort byggetid gjør boliger billigere, ferdige vegger kan reises på få dager. Östling mener et hus kan bygges ferdig på ti dager. Lego-varianten gjør det i tillegg svært vanskelig å gjøre feil underveis. Å sette på panel eller veggplater er også lett, fordi klossekonstruksjonen gjør at en kan spikre hvor som helst, sier Mikael Östling.  Det ser altså ut til å være mange fordeler med de svenske byggeklossene.

isotimber3De ferdige klosseveggene kan enkelt dekkes med plater eller panel.

Vil du motta flere slike saker på mail hver uke? Meld deg på Boligmani.no sitt nyhetsbrev oppe i høyre marg.

LES OGSÅ: Norsk nyboligsalg faretruende lavt?

Foto: IsoTimberTags: , ,
  • Abonner på vårt nyhetsbrev


Close