Utleie

Publisert 22 desember 2015 | av

Amund leier ut isolert familiegård på Airbnb. Nå strømmer norsk-amerikanerne på.   


De fleste av oss assosierer Airbnb med utleie av kule leiligheter i sentrale strøk av spennende storbyer. Likevel finnes det dem som tilbyr det stikk motsatte – og lykkes overraskende godt.

En av dem er Amund Waalen og familien hans på den vakre gården Fåvang i Ringebu kommune i hjertet av Gudbrandsdalen. Waalen, som til daglig jobber som bedriftsrådgiver i DNB, leier ut ett av tre hus på gården der foreldre hans bor. Etter kun syv måneder på utleienettstedet har den internasjonale interessen vært over all forventning. 

Les også: Andreas deler sine erfaringer med Airbnb

airbnb-landskap

Favoritt blant norsk-amerikanere

Spesielt én gruppe har lagt sin elsk på den bortgjemte gårdsperlen. For dem er ønsket å bo så rotnorsk som mulig under Norgesoppholdet:

– Amerikanerne kommer for å besøke steder hvor slekta emigrert fra for hundre år siden. En amerikanske familie vi hadde på besøk i sommer besøkte fire steder i Norge, og endte opp her. Mange synes det er spennende å besøkte traktene familien opprinnelig kommer fra, og reiser til Norge av den grunn. De skal rett og slett hjem og se gamlelandet, forteller Waalen.

Likevel er det ikke bare eksil-nordmenn fra Statene som melder sin interesse for et stykke rotnorsk bondeliv i ferien:

– Så langt har vi har hatt gjester fra en rekke forskjellige land; Nederland, Tyskland, Polen, Danmark og en rekke trøndere.

For selv om gården på idylliske Fåvang ligger avsides til er det mye å oppleve om du er villig til å sette deg bak rattet noen raske kilometer. Gården ligger dermed godt til for utforsking av Midt-Norge:

– Det store trekkplasteret er Kvitfjell om vinteren og om sommeren er det kort avstand til Lillehammer, Hunderfossen Familiepark, Rondane Nasjonalpark og Jotunheimen. Beliggenheten er et fint utgangspunkt for dagsturer, forklarer den ferske utleieren.

Les også: Paret ekstrem-forvandlet garasjen. Leier ut med god profitt

Airbnb-amund

Krever ekstra innsats

Gårdsutleie på nett skiller seg ikke bare geografisk fra storby-leilighetene. Å huse feriegjester hjemme på gårdstunet setter også spesielle krav til utleieren:

– Booking forgår litt sporadisk. Det er faktisk praktisk, for da må du hele tiden holde utleieobjektet i stand; det holder deg på tærne som utleier. For å lykkes slik på Airbnb må en gi litt av seg selv. Jo lengre gjestene blir boende jo mer informasjon om området ønsker de, og vi får mange rare spørsmål. En gjest spurte om stabburet var en kirke. Du må stille opp litt ekstra som utleier. Du må være både informasjonssentral og vert, understreker han.  

Les også: Gammel kirke selges som bolig – med gravplass i hagen

Å ha fremmedfolk tett på der man lever og bor er likevel ikke noe problem, i følge Waalen:

Vi har bare hatt god erfaring med å leie ut. Personer som bruker Airbnb ønsker noe annet enn å bo på hotellrom og de vet at de bor tett inntil min familie når de booker på gården, sier han.

Airbnb-isolert-familiegård

– Bedre enn det normale utleiemarkedet

Å tilby husrom for internasjonale feriegjester er også mer lønnsomt for familien:

– I forhold sammenlignbare eiendommer, er vi godt fornøyd med resultatene opp mot å leie ut på lengre basis på det normale markedet, der man maks oppnår 5-6000 i måneden. Vi er i startgropa, og ligger allerede litt over hva man ellers hadde kunnet forvente av det normale markedet, sier Waalen.  

Likevel er det ikke bare kroner og øre som motiverer familien til utleiedriften. Lokal stolthet, og muligheten til å hjelpe lokale forretninger gjennom å huse en jevn strøm av besøkende veier også tungt:

– Det er også gøy for Fåvang og Ringebu; på sommerbasis er det lite folk her, og det er hyggelig å bidra til turisttrafikk for bygda og nærområdet, sier han.  

Airbnb-familiegård

Nære forhold

Når gjest og utleier befinner seg så tett som de gjør på den lille gården, er det uunngåelig at det skapes langt dypere bånd enn noe hotellopphold noen gang vil kunne gi:

– Du blir ikke rik av dette, men det har mange positive ringvirkninger. Å leie ut på denne måten gir mye til både gjest og utleier. Her finnes det en sosial dimensjon som er flott.    

Les også: Slik bor familien Ahmad i fremtidsrettet perle

– Min bestemor startet med utleie til ferierende dansker på 70-tallet. En av de første familiene som leide eneboligen på gården har kommet igjen hvert år siden. Det har blitt knyttet sterke bånd mellom familiene. Når datteren til den danske familien skulle gifte seg fikk jeg det ærefulle oppdraget å følge henne opp til alteret, forteller Waalen.

Alle bilder: Amund Waalen / AirbnbTags: , ,
  • Abonner på vårt nyhetsbrev


Close