Viralt! Rotete hjem er et lykkelig hjem

Publisert 27 oktober 2015 | av

– Jeg holder et rent hus, og jeg er fortsatt en god mamma!


Er du blant dem som tenker at koselige, kjærlighetsfylte, artige og latterfylte hjem er av den lettere henslengte og rotete sorten? Mens de ryddige "neat freaks'ene" a la Monica i Friends byr på kjøligere og strengere mødreskap og hushold? "Scary Mommy" er i så fall uenig med deg…

På det populære amerikanske mamma-nettstedet scarymommy.com, har to-barns-moren Eirin Parsons skrevet et blogginnlegg om dette.

Innlegget hennes har tydeligvis truffet en nerve hos ryddige mødre over hele verden, og har så langt blitt delt over 35 000 ganger på facebook. Boligmani har oversatt og oppsummert innlegget som du kan lese i sin helhet her. 

Slik slår altså Parson et slag for mødre med støv på hjernen:

Et rotete hjem = et lykkelig hjem?

Vi hører det hele tiden: Et rotete hjem er et lykkelig hjem. Et skittent hus betyr barn som blir elsket. Der det finnes rot finnes det minner. Et rent hjem betyr en kjedelig husmor. Hver gang jeg hører dette blir jeg mer og mer frustrert. Jeg er en "neat freak" – og kanskje litt i overkant ryddig. Barna mine er så vant til lyden at de kan sovne mens jeg støvsuger. De vet hvor jeg har vasket ved å lukte vaskemiddelet. De vet at lekene blir ryddet bort før vi går ut. De bor i et rent og ryddig hus. De fortsatt lykkelige. De skaper fortsatt utallige minner hver dag. De er nysjerrige og smarte. Og jeg er en gøyal person!

Jeg er ikke perfekt. Jeg er ikke alltid gøyal heller. Men jeg er alltid en god mamma. Vi har alle forskjellige tilnærminger til livet og til det å være foreldre. Noen liker å ha ting rundt dem. Andre liker den minimalistiske tilnærmingen.

Les også: Hvorfor i h****** vasker vi leiligheten før vorspielet?

"Challenge accepted"

Det å være mor har intensivert behovet mitt for å vaske. Dette på tross av at blant alle disse "søte" utspillene om at rotete hjem er ideelt for barn, finnes det uendelig med råd til nye mødre som informerer om at så fort barn kommer inn i bildet, er det på tide å si adjø til et ryddig hjem, og gjøre seg klar for rot, kaos og ukontrollerbare lukter. Da jeg hørte dette var min første tanke: "Challenge accepted."

Les også: Derfor har kreative typer rotete hjem

– Når jeg er lykkelig blir barna lykkelige

Livsstilen vår påvirker ikke hvor mye lykke eller kjærlighet som finnes i hjemmene våre. Lykke er smittsomt – det starter med én person. Bestefaren min sa alltid: "Når ikke mor er glad, er ingen glad." Smart fyr. Dette kunne ikke vært mer riktig. For meg er lykke å finne i å organisere krydderskuffen min alfabetisk. Et gulv fritt for smuler. Ting som står på sin plass. Jeg er lykkelig når alle lekene er lagt bort og det lukter nyvasket i lufta.

– Vi leker, vi rydder opp

For noen uker siden hadde jeg noen få timer til meg selv. Bestevennen min var misunnelig og lurte på hva jeg skulle gjøre med timene. Hun ble ikke overrasket da jeg svarte med: "Vaske toalettet". Det er åpenbart ikke noe gøy. Men det er gøy å ha et rent toalett.

Nå som toalettet er rent, er jeg i mitt beste humør, og entusiastisk for å leke med barna mine. Vi roter konstant. Det er maling, lego og actionfigurer, og det er alltid en trafikkork av lekebiler et eller annet sted. De befinner seg som regel under foten til mannen min når han kommer hjem fra jobb. Vi baker – med strøssel! (Ok, ikke det små kulene – de flyr rundt overalt). Stuebordet mitt er dekket av klistremerker som ikke går bort. Livet er bra. Vi leker. Vi rydder opp. Barne mine kunne ikke vært lykkeligere.

Og mens de fortsatt er unge, kan de nyte godt av at det å ha en mamma som meg – som ofte har blitt sammenlignet med Monica fra Friends – kan være et ypperlig eksempel på hvordan ryddighet og blomstring av minner kan eksistere samtidig.

– Graden av kjærlighet er ikke bestemt av høyden på skittentøys-haugen

Beklager rote-mødre, men vi er lykkelige vi og. Vi er også morsomme og tullete. Vi skaper minner hele tiden, ofte sammen med dere. Jeg tror ikke det klissete gulvet og den rotete kjøkkenbenken er årsaken til at barne deres er lykkelig. Graden av kjærlighet er ikke bestemt av høyden på skittentøys-haugen, og de verdifulle minnene kommer ikke pøsende ut av den overfylte roteskuffen. Kanskje de "søte" lille skiltene burde si: "Rotete eller rent – ungene våre lever drømmen", fordi akkurat som rotete hus, er huset vårt glede, kjærlighet og minner. Og rene toaletter.

Les også: Sitatene som flytta inn: "Happines is not a destination – it's a way of life"Tags: , , , ,
  • Abonner på vårt nyhetsbrev


Close