Finansnerden

Publisert 21 april 2016 | av

Boligen min har banket Oslo Børs siden 2006!


Finansnerden er en 30(ish) åring, som skildrer sin ferd på vei til økonomisk frihet på bloggen www.finansnerden.no. Her utfordrer han etabalerte øknomiske sannheter, som at det å kutte morgenkaffen og å stå i en A4 jobb livet ut er en god idé.


Boligen min har steget ca. 120% i verdi siden 2006. Det er langt mer enn det norske aksjemarkedet kan skilte med i samme periode.

Etter at jeg kjøpte min første bolig i 2006 har prisene gått fullstendig bananas. Den gang betalte jeg kr 1,3 millioner for en 2-rom med sentral beliggenhet innenfor ring 2 i Oslo. Herligheten var på 40 kvadratmeter med egen sydvendt balkong.

Mye har skjedd i boligmarkedet siden den gang.

Skal du kjøpe noe tilsvarende i dag må du ut med rundt kr 2,9 millioner. Gjerne mer, da det kan gå hardt for seg i budrundene for slike boliger. Det betyr at den vesle 2-roms`en min har steget kr 1,6 millioner i verdi, eller ca. 120% de siste ni årene.

Til sammenligning er Oslo Børs opp puslete 38,6% i samme periode.

Det henger ikke på greip.

Prisen på leiligheter i Oslo har løpt fra avkastningen på Oslo Børs

Skjermbilde 2016-04-21 kl. 11.07.53Diagram 1: Hovedindeksen på Oslo Børs og S&P500 TR sett i mot prisen på leiligheter i Oslo (kilde: Netfonds, SSB og S&P Dow Jones Indices).

Aksjemarkedet skal i teorien gi bedre avkastning enn egen bolig over tid.

Bare synd det ikke ser ut til å være tilfellet her.

Siden jeg kjøpte min første bolig har prisen på leiligheter i Oslo steget ca. 69% i snitt. Det er betydelig mer enn Hovedindeksen på Oslo Børs. Du vet, den alle hyler om når uroen herjer i finansmarkedene.

Men løp ikke ut og selg alle aksjefondene dine for det.

Amerikanske aksjer har slått boligprisen ned i støvlene

Det amerikanske aksjemarkedet har nemlig gitt høyere avkastning enn norske boligpriser. Amerikanske aksjer, her representert ved de 500 største foretakene er opp 75% siden 2006, sett i amerikanske dollar.

Du synes kanskje ikke det er særlig imponerende?

Da er det greit å nevne at en amerikanske dollar kostet ca. kr 6,2 tilbake i 2006. I dag koster den ca. kr 8,3, som er en økning på ca. 34% siden den gang. Med det tatt i betraktning, nærmer avkastningen i amerikanske aksjer i norske kroner seg verdiøkningen på 2-roms leiligheten min.

Les også: Tjene penger på eiendom? Se tipsene fra en som har fått det til

Kostnader reduserer avkastningen på bolig dramatisk

Verdiøkning på bolig er ikke det samme som avkastning, slik det er i aksjemarkedet. Som bolig eier skulle jeg ønske det, men det er dessverre ikke tilfellet. I motsetning til aksjer, koster det å eie egen bolig, selv etter at den først er anskaffet.

Det går fort med en del penger både til forsikringer og renter på boliglån. Samtidig må ting repareres og vedlikeholdes for at boligen skal opprettholde sin verdi. Det betyr at selv etter at boliglånet er nedbetalt, så må du ha inntekt for å bo der.

Jeg kan derfor ikke si at avkastningen på leiligheten min blir ca.120% ved et eventuelt salg. Inkludert kostnader, for ikke å nevne beløpet megler tar for å selge, blir boliginvesteringen vesentlig mindre.

Det betyr ikke at du skal droppe å kjøpe deg bolig.

Bevares, et sted skal du jo bo. Bare husk at egen bolig ikke nødvendigvis er en så knall investering som ”alle” skal ha det til.


Finansnerden er en 30(ish) åring, som skildrer sin ferd på vei til økonomisk frihet på bloggen www.finansnerden.no. Her utfordrer han etabalerte øknomiske sannheter, som at det å kutte morgenkaffen og å stå i en A4 jobb livet ut er en god idé.Tags: , , , ,
  • Abonner på vårt nyhetsbrev


Close