Blogg

Publisert 6 januar 2017 | av

Godt nytt bolig-år! Eller?


Vi har lagt bak oss et år med veldig høy prisvekst i Oslo markedet. Dette angår oss på forskjellig måte alt etter hvor vi er i boligkarrieren.

Kanskje sitter du i det hjemmet du ønsker å bo i mange år fremover?
Eller kanskje har du planer om å flytte neste år?

En del av dere, særlig hvis du er ung, har kanskje brukt jula til å tenke på hvordan dere skal klare å komme inn på det besværlige boligmarkedet.

Drømmen om å eie sin egen bolig

Drømmen om å eie sin egen bolig er høyst levende i Norge. Og det vil den fortsette å være selv om prosenten som oppnår drømmen har gått noe ned. Samfunnet vårt er lagt opp til at folk skal eie sin egen bolig. Leiemarkedet er ikke et fullgodt alternativ.

Les også: "Eier du ikke innen du er 30? Bare legg deg ned og dø"

Leiemarkedet er ikke et tilfredsstillende alternativ for veldig mange slik det er organisert i Norge gjennom privat utleie:

  • Kontraktene er av maks 3 års varighet
  • Utleier kan si deg opp hvis han/hun eller slektninger vil ha boligen selv
  • Etter 3 år kan utleier velge å ikke fornye, eller heve prisen kraftig

Dette er ikke en ramme som gir en varig og trygg bosituasjon for eksempel for de unge som stifter familie.

Jeg pleier å spørre folk som mener at det “bare er å leie” om de ønsker deres datter eller sønn skal bo i en leiebolig når de stifter familie. Svaret er som regel “nei”.

Kanskje blir det mindre spekulasjon

Det er gledelig at de nye retninglinjene for boliglån ikke innskrenket de unges mulighet for lån alt for mye, og at det kreves 40% egenkapital for kjøp av sekundærboliger i Oslo. Kanskje lysten til å investere for utleie og spekulasjon går litt ned og det blir bedre plass på midtbanen for de som vil kjøpe bolig for å bo der selv.

Hjelp barna hvis du kan

Vår familie stilte like før jul opp i VG i forbindelse med reportasje om forskudd på arv. Her fremholdt jeg at dersom man har mulighet til å hjelpe våre barn inn på boligmarkedet bør vi også ha vilje til dette. I nevnte artikkel fremholdt alle økonomiekspertene at dette var noe av det lureste vi i den etablerte generasjon kunne gjøre for barna våre.

Slik boligprisene utvikler seg er det å hjelpe de unge ikke bare lurt men en dyd av nødvendighet hvis de skal klare å komme inn på boligmarkedet. Bare synd at de som ikke får hjelp i stor grad faller utenfor.

Les også: Hjelp barna med bolikjøp uten å angre

Vanskelig å kjøpe – men ikke umulig

Det er spådd 15% prisøkning i Oslo markedet også i 2017.  Og muligens er det lov til å håpe på flere boliger til salgs da flere nye prosjekterte boliger ferdigstilles.

Dette kan dempe presset noe, men uansett – det blir ikke enklere å kjøpe bolig i 2017. Og antall millioner som må investeres  blir stadig høyere.

Da er det viktig å ta vare på investeringen og gjøre riktige og bevisste valg.

På tross av et krevende marked og skjær i sjøen for boligkjøperne gleder jeg meg til å fatt på enda ett nytt år som boligkjøpsrådgiver. 

GODT NYTTÅR!

Les også: Hjelpe barna med boligkjøp? Les dette først!


Trude Larsen Trude Larsen er daglig leder i Boligkjøpsrådgiver Krogsveen AS, som tilbyr rådgivning til boligkjøpere. Hun har 30 års jobberfaring i boligmarkedet og er utdannet eiendomsmegler. Trude skriver om aktuelle boligtema sett fra kjøpers synsvinkel både på egen blogg og her hos Boligmani. Lurer du på noe ang. bolig er det bare å sende en mail på tl@boligkjøpsmegling.no. Tags: , , , ,
  • Abonner på vårt nyhetsbrev


Close