Gode Tips kjøpe bolig i utlandet - tips

Publisert 13 juni 2017 | av

Boligkjøp i utlandet: Dette må du vite


Nordmenn har over en lengre periode fått øynene opp for å eie bolig i utlandet. I dag eier over 70.000 nordmenn bolig i utlandet, og tall fra Statistisk Sentralbyrå viser at veksten de siste årene har vært markant.

Nordmenn har god kjøpekraft utenfor Norges grenser, og Sverige, Spania og Frankrike utpeker seg som de mest populære landene for nordmenn å eie bolig i. Likevel er det flere forhold man bør vurdere nøye før man går til anskaffelse av sin nye utenlandske bolig.

Vær trygg på formålet ditt bak boligkjøpet

Å eie en bolig i utlandet kommer med stort ansvar. Derfor bør man på forhånd være trygg på formålet bak boligkjøpet. Det vil eksempelvis være store variasjoner i hva man bør prioritere ut i fra kjøpsårsak. Er boligen ment som et investeringsobjekt, feriehus eller pensjonistleilighet?

Dersom boligen er ment som et investeringsobjekt, sier det nærmest seg selv at en bør sette seg inn i boligmarkedet som helhet. Uten å ha gjort dette kan det være fort gjort å kjøpe boligen like før et kraftig prisfall. Både den politiske og økonomiske situasjonen er relevant, og stor usikkerhet i et land vil aldri være gunstig for et boligmarked.

Er boligen derimot beregnet som feriehus eller pensjonistleilighet, blir personlige preferanser som beliggenhet, innredning og uteområde viktigere faktorer å tilfredsstille. Selv om man ikke kjøper boligen for å nødvendigvis skape avkastning, bør en likevel styre unna de mest usikre boligmarkedene. Ved kjøp av eiendom bør personlig økonomisk trygghet alltid være en prioritet. Derfor er det viktig å vite om boligen man kjøper i et nytt land vil holde seg relativt stabil i verdi i årene som kommer.

Les også: Stedene du må se før du kjøper bolig i utlandet

Anbefales at man tar opp boliglån i lokal valuta

Når man har bestemt seg for at man ønsker en bolig i utlandet, er neste steg å skaffe seg et finansieringsbevis. Som en del av prosessen mot gyldig finansieringsbevis må man ofte også tegne livsforsikring. Dette er av enkelte utenlandske banker en obligatorisk forsikring for å sikre at lånet blir ivaretatt etter død.

Valg av lånets valuta

Neste steg etter finansieringsbeviset er å velge valutaen man ønsker å ta opp boliglånet i. Her er det både fordeler og ulemper med begge alternativer. Hvis man benytter seg av lokal valuta vil lånets størrelse svinge med valutakursen. På den annen side vil et lån med lokal valuta redusere risikoen for at lånet vil overstige boligverdien den dagen man skal selge. Av den grunn anbefaler derfor de fleste banker at man skal ta lånet i lokal valuta. DNB er den eneste banken i Norge som tilbyr pant i boliglånet ditt.

Et siste steg i finansieringen er å undersøke skatter og avgifter i det aktuelle landet man vurderer å kjøpe bolig. Ofte er prisen man blir forespeilet av meglere et stykke unna den reelle kostnaden man må betale. En god huskeregel er derfor å regne med 10-15 prosent ekstra på kjøpesummen.

Hent inn lokal ekspertise

Når du har funnet riktig finansiering, er det flere forhold du bør være oppmerksom på under selve kjøpsprosessen. Forskjellige land har ulike prosesser, og som kjøper bør du være sikker på at du følger den riktige prosedyren og ikke havner i uføre.

En god start i kjøpsprosessen kan være å involvere de riktige lokalkontaktene. Gode personer å involvere vil være en takstmann som kan gå grundig gjennom boligen å avdekke eventuelle mangler som må utredes. Videre kan man også involvere en advokat som kan forsikre en om at kjøpet man gjør blir utført juridisk korrekt. På den måten reduserer man også risikoen for ubehagelige overraskelser etter at man har gjennomført boligkjøpet. 

Les også: Eier du bolig spania? Dette bør du være oppmerksom på

Leiligheten bør sees med egne øyne før man tar en avgjørelse

I tillegg til å involvere riktige kontakter er det viktig at man selv undersøker boligen med egne øyne. Å stole blindt på anbefalinger fra lokale kontaktpersoner kan nemlig bli en dyr lærepenge. Et godt tips kan derfor være å reise ned til det aktuelle stedet, og leie en leilighet like i nærheten av den aktuelle boligen man vurderer. På denne måten kan man undersøke hvorvidt man trives i området, og med større sikkerhet ta en beslutning rundt boligen.

Bruk god tid – og ikke ta en forhastet beslutning

Boligkjøp er en stor økonomisk forpliktelse. Derfor skal man aldri forhaste seg til å kjøpe en bolig som man ikke med stor sikkerhet vet at en har lyst på, råd til, og som vil forbli stabil i verdi. Dersom man er trygg på alle disse punktene er sjansen stor for at en blir fornøyd med sitt nye boligkjøp. Med andre ord kan man i dette tilfellet sette i gang kjøpsprossen av sin fremtidige eiendom i utlandet. 

Les også: Skal dere kjøpe bolig sammen? Se hva dere bør tenke på i forkant


Christopher jobber for Samlino.no, en gratis og uavhengig sammenligningstjeneste for finansielle produkter som lån og kredittkort. Deres mål er å hjelpe forbrukere spare tid og penger ved å la de sammenligne, velge og skaffe produktet som best passer deres behov. I tillegg hjelper de forbrukere med å forstå privatøkonomi gjennom artikler på deres blogg og hos deres samarbeidspartnere.Tags: , , ,
  • Abonner på vårt nyhetsbrev


Close