Gode Tips sjekk boligselskapet

Publisert 4 november 2015 | av

Kjøpe bolig? Disse tingene bør du sjekke opp om boligselskapet!


Du har kjøpt drømmeleiligheten. Tror du, helt til du oppdager at boligselskapet er dårlig drevet eller har regler du ikke kan leve med.

Av Boligrådgiver Trude Larsen

Kjøp med bismak

Har du først kjøpt må du antageligvis leve med de forholdene du oppdager i ettertid, men det vil utvilsomt gi boligkjøpet en viss bismak. De aller viktigste tingene, som forestående større vedlikehold og varslede økning i felleskostnader, er megler til pliktig å oppgi i salgsoppgaven, så dette har du antagelig fått med deg. Men du har ingen garanti for at alle forhold som er viktig for deg er referert i salgsoppgaven. Og husk at meglers oppgave er å oppnå høyest mulig pris. Da vil positive ting ofte bli fremhevet og negative ting tonet ned.

Les også: Selveier vs. andelsleilighet: Fordelene og ulempene du bør kjenne til

Innhent dokumenter

Det viktigste du bør gjøre, og som vi gjør for alle våre kunder, er å ta utfordringen som står i salgosppgaven: "Dokumenter for boligselskapet kan fås ved henvendelse til megler".  Send en mail til megler og be om å få tilsendt dette. Da slipper du å være avhengig av annenhåndsinformasjon fra megler. Og en annen ting: når du underskriver kontrakten etter kjøpet skriver du faktisk under på at du har sett disse dokumentene.

Hva bør du se etter i informasjonen om boligselskapet som du får fra megler?
  • Årsberetningen, spesielt punktet om styrets arbeid. Her kan du få vite litt om styrets planer, om det er mange klagesaker, om de er i rettslige tvister, og du får et inntrykk av styrets kompetanse og hvordan de jobber.
  • Årsregnskap og budsjett. Drives boligselskapet med overskudd og har de disponible midler?
  • Vedtekter og husordensregler. Dette kan være traurige saker å lese igjennom, men se raskt over for å se om det er spesielle forhold som du er opptatt av.
  • Finner du noe i materialet du er usikker på, spør megler før budgivningen. Han/hun er pliktig til å finne ut dette for deg og ansvarlig for svarene som gis. Alternativt kan du snakke med forretningsfører eller be om telefonnummer til styreleder i boligselskapet  og spørre der.

En annen viktig ting til slutt, når du er på visning:
Se deg godt omkring i oppganger og fellesområder, og be om å få se kjelleren og boden til leiligheten.

Les også: 7 ting du bør vite før du kjøper egen bolig 

 


Trude Larsen er daglig leder i TruDet AS som tilbyr rådgivning til boligkjøpere. Hun har 30 års jobberfaring i boligmarkedet og er utdannet eiendomsmegler. Trude skriver om aktuelle boligtema sett fra kjøpers synsvinkel både på egen blogg og her hos Boligmani. Lurer du på noe ang. bolig er det bare å sende en mail på tl@trudet.no.​Tags: , , , ,
  • Abonner på vårt nyhetsbrev


Close