Gode Tips

Publisert 15 januar 2019 | av

Husk på taket når det er mye snø


For mye snø på taket

Hustak kan kollapse når store mengder snø blir liggende. – Når det kommer mye snø er det viktig å måke. Og du må vite hvor mye snø taket ditt tåler, minner Codan Forsikring om.

Hver vinter får forsikringsselskapene inn meldinger om at snø har gitt skader på hustak. Denne uken har det kommet mye snø på Nordvestlandet og i Midt-Norge, og nå er det meldt stort snøfall flere steder på Østlandet. Store snømengder på taket av hus og hytter er tungt og setter press på bygningene.

– Når det kommer mye snø er det viktig at hus- og hytteeiere passer på taket og måker for å forebygge skader. Mye snø på taket kan gi permenente skader og i verste fall føre til kollaps. Hvis dører eller vinduer går tregt, eller du hører knirk og smell i konstruksjonen, er det tegn på at det er stor belastning på taket, sier kommunikasjonssjef Georg Richvoldsen i Codan Forsikring.

Sjekk hvor mye huset og hytta tåler

– For å vite hvor store snømengder taket ditt tåler, anbefaler vi å følge SINTEF Byggforsks tommelfingerregler, sier Richvoldsen.

SINTEF Byggforsks tommelfingerregler tar utgangspunkt i hvor gammelt et hus er. Hus bygd mellom 1949 og 1969, som har en lett takkonstruksjon, kan tåle opptil en halv meter høy gammel snø og 40 centimeter høy våt snø. Hus bygd på 70-tallet tåler omtrent det samme, mens hus bygd etter 1979 kan tåle opp mot 1,2 meter høy gammel snø og 90 centimeter høy våt snø.

Kun 1 av 3 måker taket

En undersøkelse Codan Forsikring gjennomførte for en tid tilbake, viste at kun rundt en tredjedel av de spurte måker taket på huset eller hytta.

– Vi mener derfor det er grunn til å minne om viktigheten av dette nå som det kommer snø, sier kommunikasjonssjefen i Codan Forsikring.

– Når du måker taket må du huske å sikre deg ordentlig. I tillegg er det viktig å måke jevnt, for å unngå skjev belastning på taket underveis. Dette kan være mer kritisk enn den jevne belastningen som var der i utgangspunktet, legger Richvoldsen til.

5 tips når du skal måke taket

  1. Pass på å sikre deg godt.
  2. Måk hele taket.
  3. Måk jevnt for å unngå skjev belastning underveis.
  4. Husk på at det kan være is under selve snøen.

Pass på at det ikke står noen nedenfor som kan bli truffet av snøen du måker ned.Tags: , ,
  • Abonner på vårt nyhetsbrev


Close