Gode Tips Tips til overtakelsen av bolig

Publisert 4 oktober 2017 | av

Tips til kjøper ved overtagelse av bolig


Du har kjøpt ny bolig og tiden for overtakelsen nærmer seg. Kanskje er du litt usikker på hva som skal skje og hva du bør passe på?

Tips: Selge bolig? Her kan du sammenligne tilbud fra flere meglere, og få den beste avtalen.

Her kommer noen nyttige tips:

Overtakelse av brukt bolig medfører ikke at leiligheten skal gås nøye gjennom på nytt for å finne feil og mangler. Dette skal være undersøkt på visning og alle vesentlige opplysninger om tilstand skal være opplyst i salgsmaterialet. Du skal overta boligen slik det er avtalt på grunnlag av dette.

Du skal allikevel gå igjennom boligen med selger for å sjekke:

  • At leiligheten med medfølgende boder og eventuell garasje er tømt, ryddet og rengjort
  • At alt tilbehør og løsøre som skal følge med boligen er der. Les mer om løsøre og tilbehør her.
  • Nøkler skal overleveres. Pass på at du får alle selgers nøkler og nøkler til boder og garasje.
  • De fleste megler ønsker at avregning av fellekostnader og andre småutgifter gjøres opp mellom selger og kjøper direkte. Dette kan for eksempel være hvis overtakelsen er midt i måneden. Husk å avtale konkret beløp og hvordan pengene skal overføres.
  • Holde igjen deler av oppgjør. Skulle boligen ikke være tilstrekkelig rengjort eller du finner ting som du mener ikke er avtalt vedrørende innbo og løsøre eller kvaliteter ved boligen, har du som kjøper rett til å holde tilbake et forholdsmessig stort beløp i oppgjøret. Dette må noteres på overtakelsesskjemaet og husk at beløpet må stå i stil med hva det vil koste å utbedre/erstatte feil eller mangler.

Tips: Kjøpe bolig? Her kan du søke om finansieringsbevis fra flere banker samtidig – helt gratis.

Når boligen er gjennomgått og strømmen er lest av i fellesskap, sender selger den signerte overtakelsesprotokollen til megler. Megler vil besørge tinglysning og oppgjør til selger og dersom det er krav om tilbakehold fra kjøper vil dette beløpet foreløpig trekkes ut av oppgjøret og stå igjen på meglers klientkonto. Partene – selger og kjøper helst i samarbeid med megler – må finne en løsning på uenigheten og når dette er skriftlig bekreftet av deg som kjøper vil resten av oppgjøret bli gitt til selger.

De fleste overtakelser skjer uten slike krav om tilbakehold, men det er bra å vite om muligheten. Dessuten gjør ordningen at overtakelse kan gjennomføres selv om det skulle være en liten uenighet.

Megler er ofte ikke til stede

Det er som oftest slik at megler ikke er til stede på overtakelsen. Litt merkelig kanskje, det er jo en gledens dag hvor det endelige resultatet av salget materialiserer seg.

Jeg har erfart at noen av våre kjøper kunder blir litt usikre på å møte selger alene, sikkert med tanke på at det kan oppstå uenigheter. Derfor har vi av og til blitt med våre kunder på overtakelsen.

Håper tipsene ovenfor kan være til nytte og hjelp, og lurer du på noe mer rundt temaet overtakelse er det bare å ta kontakt.

Les også: Dette må du vite om overtakelsen


Trude Larsen Trude Larsen er daglig leder i Boligkjøpsrådgiver Krogsveen AS, som tilbyr rådgivning til boligkjøpere. Hun har 30 års jobberfaring i boligmarkedet og er utdannet eiendomsmegler. Trude skriver om aktuelle boligtema sett fra kjøpers synsvinkel både på egen blogg og her hos Boligmani. Lurer du på noe ang. boligkjøp er det bare å sende en mail på tl@boligkjøpsmegling.no.Tags: , , ,
  • Abonner på vårt nyhetsbrev


Close