Oppussing Tips til finansiering av oppussing

Publisert 15 februar 2017 | av

3 måter å finansiere din oppussing


Nordmenn er i Europa-toppen når det gjelder renovering, og trenden er ikke antatt å avta med det første. Tall fra Prognosesenteret viser at 1 millioner husstander planlegger å pusse opp boligen i 2017. I fjor pusset nordmenn opp boligene sine for 70 millioner kroner, og det blir nok ikke noe lavere tall i år heller.

Prisen på oppussing varierer fra et par hundrelapper på tapet og maling, til flere hundre tusen på helrenovering. Å pusse opp blant annet bad og kjøkken koster mye, og det er mange som gjerne tar opp lån for å få jobben gjort. Noen har kanskje behov for å pusse opp øyeblikkelig, da det fort kan bli langt dyrere å la ting vente med å utbedre eksempelvis fuktskade og råte, eller vente med å fikse isolasjonen på gamle vinduer og betale dyre strømregninger.

Les også: Slik pusser dere opp uten å krangle

Det finnes likevel flere måter å finansiere ditt oppussingsprosjekt. Vi gir deg en oversikt over noen av dine finansieringsmuligheter, samt fordeler og ulemper ved disse.

1. Spar opp egne midler

Det er fullt mulig å spare opp penger til oppussingen du ønsker. Dette krever en del tid og selvdisiplin, men du slipper å betale renter og gebyrer som du vil måtte gjøre ved et lån.

I Byggmakkers undersøkelse om oppussingstrender fra 2016 kom det frem at hele 61% velger å finansiere oppussingen med egne oppsparte midler, mot 14% som låner penger til formålet.  Av de 61% ville 28% bruke oppspart lønn, mens 18% ville bruke restskatt eller feriepenger. Dette kan tyde på at nordmenn tar seg god tid til planlegging og tenker seg godt om før de starter et prosjekt.

Dersom det ikke haster å komme i gang med oppussingen, kan du helt fint vurdere å spare opp hele eller deler av beløpet før du setter i gang. Sett opp et budsjett for hva oppussingen vil koste og definer noen konkrete månedlige sparemål, slik at du kan beregne hvor mange lønnsslipper du må ha for å kunne gjennomføre prosjektet.

2. Ta opp et forbrukslån

Selv om en stor del sparer opp til egne midler, er det likevel mange som velger å finansiere oppussing med et usikret lån. Den gjennomsnittlige lånesummen i Norge var på 110.000 kroner første halvår av 2015, mens den økte til 133.000 i 2016 på samme tidspunkt. Det tilsvarer en økning på 21%. Ifølge SIFO-rapporten om den økonomiske situasjonen i norske husholdninger fra 2015, hadde omtrent 14% av forbrukslånene oppussing som formål, og inkluderte alt fra totalrenovering, nødvendig vedlikehold og estetikk.

Fordelen med forbrukslån til oppussing er at det er en relativt rask søknadsprosess, og du slipper å stille sikkerhet for lånet. Ulempen er at renten er høyere enn andre lån ettersom banken tar en større risiko. Det kan likevel være billigere å ta et usikret lån med en kort nedbetalingstid, enn å ha et sikret lån med lavere rente over en lang periode.

Dersom du låner et mindre beløp og har mulighet til å betale tilbake lånet innen 2-3 år, et forbrukslån være et godt alternativ. Dette krever imidlertid at du er bevisst på  din økonomiske situasjon, og har mulighet til å betale ned på lånet hver måned.

Les også: Dette kan øke verdien av leiligheten din med 250 000 kr

3. Lån opp på boligen

Dersom du har et boliglån og har nedbetalt en del på dette lånet, vil det være mulig å øke boliglånet igjen og bruke pengene på oppussingen. Så lenge du holder deg innen 85% av boligens verdi kan du spørre banken om mer penger.

La oss ta et eksempel: Dersom du eier en bolig til en verdi av 1 million kroner, og har nedbetalt slik at du bare har 600.000 kroner i gjeld på boligen, vil bankene kunne vurdere å gi deg lån på 150.000 kroner med sikkerhet i boligen. Din totale gjeld vil da økes til 750.000 kroner – og du vil ha 150.000 kroner til å pusse opp for.

Boliglånet har gjerne en lav rente mellom 2-4% kontra et forbrukslån på rundt 13-15%. For at det skal være gunstig å heller øke boliglånet enn å ta et forbrukslån, er det viktig å betale ned lånet så fort som mulig, fremfor å nedbetale det på opprinnelige løpetid, ofte 20-30 år. Betaler du ned på oppussingslånet i takt med boligen, vil det på tross av lavere rente bli dyrere for deg fordi nedbetalingstiden er dramatisk lengre.

Det som er greit å tenke på er at banken gjerne vil ha en takstvurdering før de gir et tilbud om lån. Dette kan ta litt tid, samt koste litt ekstra med tanke på leie av takstmann.

Ting du også bør tenke på

 • Ha et budsjett du holder deg til, og inkluder gjerne en liten buffer i tilfelle noe uventet skulle komme opp.
   
 • Skal du ta opp lån på en større sum over en lengre periode, kan det være lurt å dele det opp og låne i flere omganger under oppussingsperioden. Du må betale etableringsgebyr, men slipper unna høye renter, da renten løper fra dagen lånet blir utbetalt.
   
 • Ikke gå etter det første og beste. Sammenlign priser på både lån og håndverkere for å finne det beste tilbudet for deg.
   
 • Vurder din økonomiske kapasitet til nedbetaling. Hvor mye du har mulighet til å dekke i måneden vil avgjøre hvilken form for finansiering du burde velge.
   
 • Du kan også spare en del på å gjøre mye av arbeidet selv. Finn ut hva du er nødt til å bruke en håndverker til, og hva du selv har mulighet til å klare. Tar du i bruk en håndverker eller andre profesjonelle fagfolk vil det koste deg mer. På den annen side vil du ha sikkerhet på at ting blir gjort skikkelig, samt et profesjonelt resultat og dokumentasjon å vise til i en eventuell budrunde.

Les også: 5 planleggingstips for effektiv oppussing


Julie jobber for Samlino.no, en gratis og uavhengig sammenligningstjeneste for finansielle produkter som lån og kredittkort. Deres mål er å hjelpe forbrukere spare tid og penger ved å la de sammenligne, velge og skaffe produktet som best passer deres behov. I tillegg hjelper de forbrukere med å forstå privatøkonomi gjennom artikler på deres blogg og hos deres samarbeidspartnere.Tags: , , , , , ,
 • Abonner på vårt nyhetsbrev


Close