Oppussing oppussing gjør det selv

Publisert 25 august 2017 | av

Oppussingen du kan gjøre selv


Om du har du planer om å selge bolig eller pusse opp for din egen del er det mye penger å spare på å gjøre enkelte prosjekter selv. Dette forutsetter at du planlegger godt og ikke setter i gang før du har tenkt godt gjennom hvordan du vil at det skal se ut, hva som må gjøres og hvor mye det vil koste. I denne artikkelen ser vi nærmere på hvordan du kan oppdatere boligen din.

Hva må gjøres?  

Det er selvsagt stor forskjell på et friskt malingsstrøk på slitte overflater versus et nytt bad og kjøkken. En stor del av planleggingen handler om å prioritere riktig.

Hvilken oppussing som lønner seg vil avhenge av boligens utgangspunkt og dine egne preferanser, samt trendene i markedet. Finn ut hva som bør prioriteres og hva det vil koste. Sett dette opp mot den antatte verdiøkningen og gjør fornuftige valg basert på dette.

Dersom du har et komplisert oppussingsprosjekt foran deg, behøver du gjerne profesjonell hjelp. Skal badet pusses opp bør våtroms- og rørleggerarbeidet bli utført av fagkyndige personer. Sjekk gjerne tjenester som MittAnbud for å finne rimelige og flinke håndverkere. Omfattende arbeid med bad og våtrom, samt det elektriske systemet kan være søknadspliktig, så spør derfor en profesjonell om dette.

Les mer: Når mannen får pusse opp uten oppsyn

Selvgjort er velgjort

Mindre avanserte prosjekter kan du få til på egenhånd. Dette kan for eksempel være maling, gulvlegging, montering av lister og oppsetting av panel. Velg den stilen du selv foretrekker eller søk på nettet og snakk med eksperter i butikkene for å finne ut hva som er stilfullt og trendy. Er du usikker på hvilket utstyr du har behov for kan du også spørre dem om dette.

Male Legge gulv Montere lister Sett opp panel
 

Verktøy

 

Malerkost, ruller og rullebrett, maskeringstape plasttildekking

 

Basisverktøy + stikksag

 

Basisverktøy + stikksag

 

Basisverktøy + stikksag

 

Tid

 

Kommer an på

 

12-18 timer

(20 kvm.)

 

3 timer (20 kvm. taklister)

 

6 timer (4 m. stående)

 

Tips

Vask veggen grundig for å avfette den før du setter i gang Oppbevar gulvplankene i romtemperatur før montering Ikke gjær hjørnene, men kope dem sammen Regn ut hvor bred første og siste bord blir før du starter

 

Se på oppussingen som en investering

Å bruke litt tid og penger på å pusse opp før et eventuelt salg kan bli den best betalte jobben du noen gang gjør. Riktig oppussing kan nemlig føre til en prisøkning på boligen tilsvarende en årslønn, og kanskje mer til. Det avhenger naturligvis litt av boligen, samt dens potensiale og opprinnelige pris.

Om planene bare er å pusse opp for egen del, kan det også være lurt å gjøre en ny verdivurdering av boligen etter oppussingen. Dersom du fremdeles har boliglån, vil de fleste banker gi deg bedre rentebetingelser jo større sikkerhet du har for lånet. Kommer du innenfor 80-, 75-, 70- eller 60% sikkerhet, får du gjerne bedre rentebetingelser og kan føre til besparing av tusenvis av kroner.

Har du ikke tilstrekkelig med midler til å realisere oppussingsønskene dine, kan du vurdere å finansiere dem med et lån. Lånebeløpet kommer an på hvor stort oppussingsprosjektet er, samt hvor stor andel av beløpet du har behov for å låne. Sett opp et overslag over hvor mye oppussingen kommer til å koste før du søker lån. Deretter kan du sammenligne oppussingslån for å finne hvilket lån som passer best for deg.

Les også: Disse gamle møblene fikk en eventyrlig ny start

Små grep – stor forskjell

Endringene på huset du får mest igjen for er ikke nødvendigvis de som er mest omfattende, eller som koster mest penger. I en undersøkelse med om lag 700 eiendomsmeglere, var nemlig over 50% enige om at maling og tilsvarende enkle grep er det du vil få mest igjen for.

Ofte trenger det ikke engang å være så avansert som maling. Et nytt maleri på veggen, friske blomster i vinduskarmen eller et fargerikt fruktfat på kjøkkenbenken. Dette kan også få boligen til å virke friskere og mer moderne på 1-2-3.

Uansett om du skal ha visning, eller bare svigers på besøk, så får du bare én sjanse til å gjøre et godt førsteinntrykk. Det kan være fort gjort å henge seg opp i innredningen av huset. Men glem for all del ikke inngangspartiet og øvrig eksteriør. Dette er det første besøkende ser, for ikke å snakke om det du kommer hjem til hver dag. Et enkelt malingsstrøk over ytterdøren og noen fine blomster i hagen kan utgjøre en stor forskjell.

Et siste tips

Oppussing kan være både tidkrevende og slitsomt, men pass på at du alltid fullfører det du har begynt på. Ikke la soverommet bli stående uten lister, eller badet uten dør. Hold motet oppe – det blir verdt det til slutt.

Lykke til!

Les også: 5 planleggingstips for en effektiv oppussing


Stine Marie jobber for Samlino.no, en gratis og uavhengig sammenligningstjeneste for finansielle produkter som lån og kredittkort. Deres mål er å hjelpe forbrukere spare tid og penger ved å la de sammenligne, velge og skaffe produktet som best passer deres behov. I tillegg hjelper de forbrukere med å forstå privatøkonomi gjennom artikler på deres blogg og hos deres samarbeidspartnere.Tags: , , , ,
  • Abonner på vårt nyhetsbrev


Close