Oppussing

Publisert 30 april 2015 | av

Betonggulv av mikrosement i stue og kjøkken


Vi bestemte oss for å gå litt utradisjonelle veier med dette prosjektet og ha ganske store overflater med betongfinish i leiligheten.

Å legge ordentlig betong i en gammel bygård er fryktelig upraktisk, men vi fant løsningen på dette da vi holdt på med forrige oppussingsblogg. Vi kjøpte og la Mikrosement på bad og kjøkken i fabrikkleiligheten vi bygde om i fjor, og ble veldig fornøyd. Det har utseende til betong og er slitesterkt, men kan legges i tynne lag over andre materialer, tåler vann bedre, og kan enkelt repareres hvis det sprekker eller får flekker.

netting på gulvetFør første lag med mikrosement rullet vi ut netting og primet overflaten.

Nå som peisen er oppe kunne vi kle gulv og vegger med mikrosement. Dette kan de fleste som er litt handy gjøre selv. Tidligere har vi kjøpt produktet fra Dekorhuset og gjort jobben selv (se hvordan vi gjorde det her), men denne gangen er prosjektet mye større, så nå har vi fått hjelp av Dekorhuset til også utføringen av jobben. 

Se også hvordan vi lagde benkeplate til kjøkkenet med mikrosement her

Sement + Nanoteknologi = Mikrosement 

Mikrosement er et betongprodukt som blandet med moderne nanoteknologi gir en vannavisende, fugefri og svært slitesterk betongoverflate. Massen, som kommer i digre dunker med fint pulver, blandes ut med vann og fargepigment og sparkles på med sparkelspade eller murebrett i tynne lag.

Det finnes mange varianter med forskjellige materialer og oppbygging. De minner gjerne om Tadelakt (med kalk), Marmorino (marmor og kalk) og Stucco Lustro (marmor og kalk), som er eldgamle materialer og teknikker fra Sør-Europa og Nord-Afrika.

netting og mørtelblanderMikrosementen blandes ut på samme måte som vanlig mørtel.

Mikrosement er den moderne varianten som da med nanoteknologi øker de vannavisende og flekkbestandige egenskapene. Resultatet etter pussing og lakkering er en hard og glatt overflate, nesten som granitt eller marmor.

Vi har allerede avrettet gulvet med avretningsmasse, så underlaget hadde et godt utgangspunkt. På toppen av en gammel 1890-bygård vil det være litt bevegelse i bygget som kan føre til at gulvet sprekker opp. Derfor ble første oppgave å legge ut en netting på gulvet som gir litt mer fleksibilitet og elastisitet til laget med mikrosement. Denne ble lagt ut før vi rullet over en primer, som gjorde at nettingen klistret seg fast til underlaget (Vi droppet netting på veggene).

legging av mikrosementProffene legger mikrosementen med brett. Jeg synes det var lettest med en sparkel.

Primer, mikrosement, primer igjen og 2 lag med lakk

Vi la 4 strøk med Cement Design mikrosement på gulv og to strøk på veggene. Peisen fikk også 4 lag. Mellom hvert strøk ble ujevnheter pusset ned. Det er nokså likt som å sparkle, bare at mikrosementen blir mye hardere etter herding sammenlignet med sparkel. Det letteste er å pusse ned med en maskin.

peis før og etterPeisen vår, Q-34AL-R fra Nordpeis, får samme behandling

Etter siste strøk med mikrosement pusses og primes overflatene igjen. Deretter er det klart for overflatebehandling. Vi lakkerte 2 strøk med en vannbasert polyuretanlakk.

Med lakken blir overflaten litt blankere. Man kan selv velge hvor blank overflaten skal være ut i fra hvor mye man polerer den. Det finnes også forskjellige typer lakk/impregnering alt ettersom hva slags type slitasje og/eller kjemikalier overflaten blir utsatt for. På bad er det for eksempel ekstra viktig at overflaten er så vannavisende som mulig. 

lakkering av dekorpussenLakken rulles på med vanlig malingsrull. Her er den fortsatt våt, den ble mattere etter tørking.

Vi gikk for Cement Designs fineste (mest små-kornete) mikrosement, som gir en veldig glatt overflate (en grovere type vil tåle hardere bruk). På gulvet valgte vi en standard, lys gråfarge. Den dype blåfargen på veggene fikk vi Dekorhuset til å spesialblande for oss, etter at vi hadde sendt over noen inspirasjonsbilder.

Resultatet ble ganske så unikt og vi er utrolig fornøyd så langt. Nå står kjøkkenet for tur!

Mikrosement fra Cement Design på gulv og vegger

Alle innleggene i denne oppussingsbloggen finner du her.Tags: , , , , , ,
  • Abonner på vårt nyhetsbrev


Close