Oppussing Baastad Mekaniske Verksted

Publisert 13 august 2015 | av

Designtrapp til Prosjekt Penthouse


Vår erfaring de siste par månedene er at man har to typer håndverkere: De som er skeptiske til å gjøre noe annet enn det som er helt standard, og de som lyser opp når de får et utfordrende oppdrag, med muligheten til å lage noe de ikke har vært borti før.

Trappen, rekkverket rundt den store åpningen og den digre glassveggen kunne ikke løses med standardløsninger. Å finne gode løsninger har faktisk vært veldig utfordrende. Og ikke minst å få noen til å kunne produsere og montere det.

Vi hadde noen leverandører som ikke ville gi oss tilbud, noen som sa det ikke var mulig, noen som aldri hørte fra seg etter befaring, og noen som ikke ville komme og se en gang. Og så kom vi i kontakt med gutta på Baastad Mekaniske verksted.

Det startet med trappa

Vi ville ha en åpen leilighet med masse lys og luft, derfor åpnet vi opp mellom de to etasjene. Og i åpningen ville vi ha en ny og moderne trapp. Er man litt opptatt av design og har et budsjett å forholde seg til, så kan valg av trapp definitivt by på utfordringer. For det første finnes det utrolig mye kjedelig, gammeldags, traust, tradisjonelt og ikke minst stygt. For det andre har man en del normer og retningslinjer man helst skal forholde seg til. Design og forskrifter er gjerne svært motstridende når det kommer til trapper.

Hvor bratt trappen kan være, hvordan rekkverket utformes, størrelsen på mellomrommet mellom trinnene, høyde, bredde etc. – Aller helst ville vi ha en "designtrapp" som bare svever i lufta, men det lar seg dårlig kombinere med den norske trappenormen og ikke minst med de som skal kunne bruke trappa uten å frykte for liv og helse.

Se også: Slik får du frem mursteinsveggen

Inspirasjon til trappTrappeinspirasjon hentet fra Pinterest

Det er masse kule trapper til inspirasjon på nett, både ståltrapper, tretrapper og andre spenstige materialer, men det som tilbys av trappeprodusenter som enten holder til eller leverer til Norge, var noe helt annet. I tillegg hadde vi en del utfordringer i rommet trappa skulle opp i, som gjorde at vi ville ha noen som kunne tilpasse trappen omgivelsene. Vi har for eksempel to digre bjelker som går på tvers over åpningen. Det satte ganske store begrensninger på hvor trappen kunne gå.

Til slutt kom jeg over et bilde av en trapp som lignet på hva vi ønsket oss, produsert av Baastad Mekaniske. De kom på befaring, og syntes til min store glede at det var en utfordring på en positiv måte, og etter mye frem og tilbake og forslag kom vi frem til en løsning.

sveise trapp i stål

Utgangspunktet var at vi ønsket en trapp laget i «brettet stål», som hang i lufta med en rekke stålwire, som også fungerte som rekkverk. Men fordi trappen måtte være relativt bratt, gikk vi etter hvert bort fra ideen. Med litt korte trinn ville man kanskje stange tærne inn i opptrinnet, og det er ikke helt bra. Etter mange kreative forslag kom vi frem til at det enkle nok var det beste, og bestemte oss for en trapp med tradisjonelle sidevanger, men av tynne stålplater, uten skruer eller annet dill. Ved å ha luft mellom trinnene blir trappa også mye mindre dominerende i rommet.

For å gjøre at trappen ikke skulle føles så bratt foreslo de å sette inn Sambatrinn, som er trinn som er dypere på én side. Det kan virke litt rotete, men man venner seg fort til det, også ser det kult ut!

Sambatrapp i stål – ny trappDe skråskjærte trinnene kalles sambatrinn.

Alle delene til trappa produserte de i verkstedet sitt. Da var det ”bare” å bære alt opp i 4 etasje, og sveise det sammen.

Vi hadde ikke bestemt oss for hvilken farge vi ville ha trappa i, så vi fikk den levert ubehandlet. Vi vurderte å beholde den sånn, men det ble litt for industrielt, så den ble til slutt hvit.

Vi endte nok litt over hva det ville kostet oss å bestille en helt standard (kjedelig) trapp i tre, men ikke veldig mye. Til gjengjeld har vi fått det akkurat som vi ville, spesiallaget for vår leilighet, og noe som ingen andre har maken til. Vi er i hvert fall knallfornøyde med resultatet.

Minimalistisk designtrappBåde trinnene og sidevangene er i tynne stålplater. Trinnene har en brett foran og bak for å gjøre trappen stivere, og begrense faren for at barn skal kunne krype mellom trinnene eller sette seg fast

Det kommer rekkverk, både til trappen og rundt hele hullet. Og ikke minst den store glassveggen. Mer om det i neste innlegg!

Alle innleggene i oppussingsbloggen finner du her.Tags: , , , ,
  • Abonner på vårt nyhetsbrev


Close