Oppussing Hva er NS 3600?

Publisert 17 april 2017 | av

Dokumentasjon på oppussing kan avgjøre boligverdien ved salget


Har du pusset opp boligen og husket å ta vare på all dokumentasjon i forbindelse med oppussingen? Dersom du ikke har gjort dette, kan det følge kostbare konsekvenser den dagen du selger. Boligen din kan nemlig bli langt mindre verdt enn det den i utgangspunktet er.

La oss si du forventer en betydelig verdiøkning etter en oppussing av badet for 200.000 kroner. Dersom du ikke har dokumentasjon på alt som har blitt gjort, kan du med tilstandsrapporten NS 3600 få problemer den dagen du selger. I dette tilfellet kan du nemlig risikere å få samme verditakst som boligen din ville fått dersom badet var et gammelt oppussingsobjekt.

Det gjelder med andre ord å ta vare på all dokumentasjon av utførte arbeider på boligen.

Les også: For det elektriske: Hvorfor trenger vi en samsvarserklæring?

Hva er NS 3600?

NS 3600 er en grundig tilstandsrapport som skal skape transparens når det gjelder hvilke kvaliteter og mangler boligen din har. Da rapporten gir kjøper et bedre beslutningsgrunnlag, vil konfliktnivået som kan oppstå ved salg av bolig reduseres. Eierskiftet blir dermed mer betryggende og sikkert – både for selger og kjøper.

Rapporten benytter et karaktersystem på alt fra vedlikehold og standard til elektrisk anlegg og baderom. Fra null til tre gir skalaen en tydelig pekepinn på hvordan tilstanden er med hjem og hus. Null er feilfritt, mens tre tilsier at det eksisterer alvorlige feil og mangler som må utbedres.

Dersom du du ikke kan dokumentere oppussingsarbeidet som har blitt gjort, får eksempelvis badet automatisk karakteren 2 – dette på tross av at alt er utført av høyeste standard. Ditt splitter nye bad blir med denne karakteren sammenlignet med et bad med stort behov for oppussing og kort gjenværende brukstid. Boligens verdi synker med andre ord drastisk.

Fungerer som «best practice»

NS 3600 er ikke lovpålagt som , men kan anses som en «best practice» som de kvalifiserte aktørene i bransjen velger å forholde seg til. Viktigheten av å ha en grundig tilstandsrapport med alt på plass viser seg ikke bare i den endelige verditaksten du får på boligen. I forbrukerrådets egne undersøkelser kommer det også frem at 9 av 10 potensielle kjøpere ønsker en tilstandsrapport før de byr på boligen. Derfor bør du gjøre det enklere for deg selv – forhold deg til NS 3600 og ta vare på all dokumentasjon på oppussingen du gjør på boligen. 

Velg riktig type oppussing for best uttelling på boligverdien

Som nevnt ovenfor står du bedre stilt jo mer du kan dokumentere av oppussingen på boligen. I tillegg er det avgjørende hvilke oppussingsgrep du har gjort. Det er nemlig noen former for oppussing som vil ha bedre uttelling på boligverdien enn andre.

Har du som selger brukt 50.000 kroner på riktig oppussing, kan du ende med å eventuelt få 200.000 kroner mer på salget. Dette kommer av at kjøpere gjerne blir med et stykke lenger i budrunden dersom boligen er av høy standard på de områdene som faktisk har uttelling.

Ha alltid i bakhodet at det kan være risikofylt å legge alt for store beløp i oppussing som ikke tiltaler den store kjøpergruppen. Smak er individuelt. De grepene du får mest igjen for er heller ikke nødvendigvis de dyreste.

Les også: Nordmenn overvurderer verdien av oppussing

Små, enkle grep kan gi stor verdi

I en undersøkelse hvor nærmere 700 eiendomsmeglere deltok, var over 50 prosent av disse enige om at maling og tilsvarende enkle grep er det du vil få mest igjen for. Sørg derfor alltid for å utbedre småfeil eller sjenerende “bagateller” før salget. Uskyldige småfeil som en slitt kjøkkenbenk eller løse dørhåndtak kan være med på å trekke ned inntrykket av hvordan boligen har blitt ivaretatt.

Ekspertenes meninger er delte rundt hvorvidt det lønner seg å utføre større oppussingsprosjekt før salget. Takstmann Lasse Evensen i Norges takseringsforbund mener forøvrig at man kan få igjen både 300.000 og 400.000 kroner for en investering på 200.000 kroner i oppussing av bad. Andre mener det sjelden lønner seg å renovere hele baderommet, og anbefaler kun enklere oppussing. Det er dermed en individuell vurderingssak hvor du bør veie oppussingskostnadene opp mot den potensielle prisøkningen du kan oppnå på boligen.

Les også: Hva er boligen verdt? Slik får du en riktig verdivurdering

Husk å dokumentere!

Et strøkent bad uten all nødvendig oppussingsdokumentasjon kan ende opp som et enormt tapsprosjekt. Sørg derfor for å umiddelbart få all dokumentasjon på arbeidet, dersom du bestemmer deg for å eksempelvis pusse opp badet. Kvittering er ikke nok, du må ha papirer på hvilket arbeid som er gjennomført.

Det aller beste er å få papirer på oppussingsjobben mens håndverkeren utfører arbeidet. Dersom du ikke har fått dette, bør du ikke la dette vente på seg. Ta kontakt med håndverkeren så fort som mulig og få ettersendt informasjonen. Det er nemlig viktig å få papirene mens den gjeldende håndverkeren fortsatt jobber i samme firma – og mens firmaet fortsatt eksisterer.

Mulig å digitalisere dokumentasjonen

En rekke aktører i håndverkerbransjen har utviklet en tjeneste ved navn Boligmappa.no, som fungerer som boligen din sitt digitale servicehefte. Tjenesten er gratis for alle som eier sin egen leilighet, hus eller hytte. Denne kan gjøre det enklere å oppfylle kravene i boligsalgsrapporten.

I den nettbaserte tjenesten kan håndverkere sende dokumentasjon på utført arbeid direkte. Det er kun kvalifiserte bedrifter og boligeieren som kan registrere dokumentasjon i på nettstedet.

Som en helhetlig samlingsplass for all dokumentasjon, kan du samle alt fra oppussing av bad, til gamle kvitteringer og fargekoden på veggene på kjøkkenet. Informasjonen er tilgjengelig for den som til enhver tid er registrert som eier. Dersom du ikke allerede har gjort det, kan du aktivere boligen din på boligmappa.no.

Les også: Hva er ligningsverdi på bolig, og hva brukes det til?

Skrevet av Amalie Hatlevik


Amalie jobber for Samlino.no, en gratis og uavhengig sammenligningstjeneste for finansielle produkter som lån og kredittkort. Deres mål er å hjelpe forbrukere spare tid og penger ved å la de sammenligne, velge og skaffe produktet som best passer deres behov. I tillegg hjelper de forbrukere med å forstå privatøkonomi gjennom artikler på deres blogg og hos deres samarbeidspartnere.Tags: , , , , ,
  • Abonner på vårt nyhetsbrev


Close