Oppussing Nytt kjøkken

Publisert 8 juni 2015 | av

Oppussingsbloggen: Å flytte kjøkkenet


Vi er ferdig med det nye kjøkkenet. Alt er nytt, også plasseringen av det. Det å flytte kjøkken er det mange som tenker på og vurderer, så her kommer et eget innlegg kun om dette, hvordan vi løste utfordringen og hvordan du kan gjøre det samme.

Det gamle kjøkkenet var plassert der det alltid hadde vært og der de så ofte er i klassiske bygårder, – ut mot bakgården, mellom baktrappa og pikeværelset. I gamle dager ble kjøkkenet stuet bort fra de sosiale sonene. Nå er det andre tider og kjøkkenet er ofte leilighetenes midtpunkt.

Første innlegg om kjøkkenet finner du her

gammelt kjøkkenDet gamle kjøkkenet er demontert og har fått nye eiere.

Ikke bare-bare å flytte kjøkken

Vi visste med en gang da vi kjøpte leiligheten at vi ville flytte kjøkkenet, og regnet med at ”det ordner seg”.

Å flytte et kjøkken er imidlertid ikke bare-bare (Det samme gjelder for så vidt også for badet). Grunnen er at installasjoner med vanntilførsel (vask, oppvaskmaskin, toalett, dusj etc) må ha et avløpsrør med fall slik at vannet renner bort og ned i kloakken.

Vi ville flytte kjøkkenet ut i den store stuen diagonalt på motsatt i leiligheten, ganske mange meter bort fra soil-røret, det tykke avløpsrøret som går vertikalt gjennom hele bygget og ned i kloakken.

Naboen under hadde ikke flyttet kjøkkenet, og det var ingen andre rør å koble seg på der. Selv om rørene skal ha fall, så er det bare snakk om noen få centimeter per meter, så mange velger å bygge opp gulvet og legge rørene nedi der. I vårt tilfelle ble det for langt, og rørene må gå via flere andre rom.

Bare ett alternativ

Da satt vi igjen med ett alternativ. Å sette inn en pumpe som omgår behovet for fall i rørene. Vi gjorde litt undersøkelser. På nett var det mye skepsis, og hos rørleggerne selv var det direkte motstand. Det var nesten ikke måte hvor håpløse disse pumpene var.

Flytte kjøkken, fall på avløpKjøkken under bygging. Pumpen står på nede til venstre i bildet.

For oss var flyttingen av kjøkkenet helt essensielt, så vi tok kontakt med den leverandøren vi fant mest informasjon om på nett: Saniflo. Jeg forklarte hva planene våre var, hvor langt det var mellom oppvaskkummen og soil-røret, og hvilken ”trasé” røret måtte legges i, og joda, dette skulle de fikse. Det var tross alt pumper for slike prosjekter de produserer. De ga oss en SaniAccess-pumpe for kjøkken med kum og oppvaskmaskin. Rørleggerne aksepterte til slutt motvillig til å ta jobben med å legge rørene og installere pumpen.

Det viste seg at rørleggerne ikke kan ha hatt noe særlig erfaring med slike pumper, for det ble litt prøving og feiling. Vi hadde tenkt å plassere pumpen under oppvaskkummen, der den vanligvis plasseres, men pga. lengden bort til soil-røret, og høydeforskjellen, endte vi opp med plassere pumpen i rommet ved siden av kjøkkenet. Løsningen ble å legge avløpsrøret i fall fra oppvaskkummen og ut i naborommet, hvor røret snur oppover hvor det går vertikalt i 3 meter, til oppunder himlingen, og ca. 6 meter horisontalt oppunder himlingen på ett rom, og over himlingen på badet, hvor røret kobler seg på soil-røret.

Saniflo pumpe på kjøkkenetPumpen får plass i et 60 cm bredt skap. Vi endte riktignok med å måtte flytte pumpen til naborommet pga den lange strekningen vannet skulle fraktes.

Nå har vi brukt det nye kjøkkenet i et par måneder, og pumpa har fungert veldig bra.

Ferdig kjøkkenEndelig er kjøkkenet ferdig. Mangler bare litt belysning og en avtrekksvifte. Og litt maling inne i hjørnet…

Mange meninger om bruk av pumpe

Etter å ha gjort mye googling rundt akkurat dette temaet, og gått i mot strømmen av fordommer og advarsler, har vi satt opp en veldig kort oversikt over hvordan vår erfaring har vært med å flytte kjøkken.

Går ikke sånne ting bare i stykker og lager lekkasjer/oversvømmelser?

En hver ny installasjon som skal frakte vann, med nye rør og koblinger, vil innebære noe risiko, men det blir litt som å ikke kjøpe bil fordi den kan gå i stykker. I vårt tilfelle løste den et problem som vanskelig kunne løses på en annen måte. Hvis det er forholdsvis langt bort til avløpsrøret, og fordelene ved å flytte kjøkkenet overveier den potensielle nedsiden, er valget lett spør du oss. MEN: det er viktig at pumpen og rørene installeres av en kvalifisert og godkjent rørlegger. Vannskader er noe av det verste man kan utsette en bolig for, så dette må gjøres ordentlig.

I tillegg bør man installere en Waterguard (det gjelder for øvrig for andre installasjoner også, som f.eks oppvaskmaskinen). Dette er en liten dings som sitter i en stikkontakt under oppvaskkummen, med en føler på gulvet og en magnetventil på vanntilførselen. Hvis den oppdager vannsøl stenges vanntilførselen automatisk.

Pumpen bør plasseres på et sted hvor man enkelt kommer til for inspeksjon, men ikke stå i veien slik at man ved uhell dytter borti den. Dvs helst under oppvaskkummen. Vi endte som sagt med å plassere pumpen i naborommet, og der har den stått ubeskyttet. Vi har hatt ett uhell hvor vi under flytting av noe møbler skumpet borti pumpen som gjorde at et rør som antageligvis ikke var festet godt nok hoppet ut. Det ble 10 sekunder med panikk før vi fikk tørket opp vannsølet (det er ikke mange liter med vann i pumpen), konkludert med at det gikk bra, og lærte at pumpen må få stå helt i fred. 

Kjøkkenøy

Må man være forsiktig med hva man putter nedi vasken?

Tja. Det er nok lurt å være litt flinkere enn vanlig med å ikke presse matrester ned i kummen. Mye matrester og annet grums vil nok slite ekstra på pumpen, og rørene er smalere enn vanlig avløpsrør, dermed kan ting lettere sette seg fast. Når det er sagt har ikke vi hatt noe problem med dette. Hvis noe skulle skje, så sitter det en inspeksjonsluke på toppen av pumpa, så det er enkelt å komme til (men ta for all del ut strømmen på forhånd hvis du må åpne opp noe som du strengt talt kan/bør overlate til rørleggeren).

Bråker den?

Akkurat når pumpen går kommer det litt lyd, men den går sjeldnere enn man kanskje skulle tro. Når vi setter krana på for fult, går det ca 10 sekunder før pumpa slår inn og sender vannet av gårde mot soil-røret. Lyden er et slags ”Poff” som varer i ett til to sekunder. Ellers er det så klart noe lyd fra vannet som renner i røret, men det gjelder jo for alt vann uansett. Vi la plastrør og har foreløpig ikke giddet å isolere dem, siden vi ikke lenger legger merke til lyden.

Tar den mye plass?

Slike pumper kommer nok i mange forskjellige størrelser ut i fra kapasitet, styrke og spesifikasjoner, men vår er ca. 50x30x20 cm og får fint plass i et vanlig benkeskap på 60 cm.

Så langt har vi bare brukt pumpen i et par måneder, så vi kan ikke si så mye om behovet for vedlikehold eller ettersyn.

Vår konklusjon er at å installere en slik pumpe ikke er helt ideelt, men i vårt tilfelle er gleden av å ha et stort kjøkken plassert der vi selv vil ha langt større enn litt støy og nok en installasjon som potensielt kan være et svakt punkt med tanke på lekkasjer.

Første innlegg om dette kjøkkenet finner du her

Nærbilde Blandebatteri

Liker du den mørkeblå veggen? Du ser hvordan vi gjorde det her

 

Ta gjerne en titt på resten av oppussingsbloggen for Prosjekt Penthouse

*Saniflo sponset dette prosjektet med en pumpe, men har ikke påvirket dette innlegget på noen måte.Tags: , , , , , ,
  • Abonner på vårt nyhetsbrev


Close