Oppussing

Publisert 30 mars 2016 | av

Kronen på verket: En stor takterrasse


Drømmeleiligheten vår er ferdig! Det kommer et avsluttende innlegg som viser hvordan alt har blitt i neste uke, men siste ordinære innlegg i bloggen om Prosjekt Penthouse kommer nå.

Takterrasse

Det blir ikke "penthouse" uten takterrasse, så det måtte selvsagt bygges. Leiligheten vår går over to de to øverste etasjene i en gammel bygård i Oslo. Bygården står på Byantikvarens ”gule liste” over verneverdige bygg, men likevel godkjennes det utbygging av gamle loft med takterrasser over hele byen. Man må bare følge labyrinten av gjeldende regelverk.

Vi visste akkurat nok om prosessen til å vite at dette var det bare å overlate til en arkitekt med en gang. Etter en liten tilbudsrunde engasjerte vi Borhaven Arkitekter AS, fortalte hva vi så for oss og ønsket oss, og overlot resten til dem. De startet i riktig ende og gikk rett til Byantikvaren for å høre hva som var realistisk å få gjennomslag for.

bygge takterrasseHer skal takterrassen bygges

Byantikvaren var positive til tiltaket, og fordi de var opptatt av symmetri i fasaden ente vi opp med å tegne en større terrasse enn vi hadde turt å håpe på i forkant. Med Byantikvarens anbefaling gikk søknaden raskt gjennom Plan & Bygg, og vi fikk aksept på bare noen uker. Helt knirkefritt og over all forventning.

Les også: Slik får du frem den gamle mursteinsveggen

takterasse loftTil venstre: Bjelkene er forsterket med stål og stubbloftsleiren fjernet. Til høyre: Nytt gulv er støpt og membran lagt.

Selve byggingen gikk ikke på skinner. Vi ville ha størst mulig døråpning, og det gjorde prosessen komplisert og antagelig også en del dyrere. Løsningen ble en 6 meter lang ståldrager på mange hundre kilo. Skyvedøren på ca. 5 meter veide enda mer. Denne og ståldrageren måtte heises over bygget og lirkes inn i åpningen i takflaten av fem-seks håndverkere.

Byggearbeidet tok også mye lengre tid enn vi hadde trodd og etter mange ukers forsinkelser og komplikasjoner utpå høsten i fjor sto terrassen omtrent ferdig til første snøfall.

Takterrasse før og etterSamme vinkel før og etter oppussingen.

Terrassen har nesten ikke blitt brukt enda, men den har transformert loftsetasjen fullstendig. Allerede nå er det sol til sen ettermiddag, og sola skinner inn og ned på stua i etasjen under via den digre åpningen mellom etasjene. Vi kan ligge i senga i den ene enden av leiligheten og se ut av terrassen i den andre enden.

Og i påsken ble terrassen offisielt innviet.

Les også: Slik skal vi ha det – start rivingen!

takterrasse (foto BOA)

Hvis du vil se hvordan leiligheten ble forvandlet skritt for skritt finner du alle innlegg om prosjektet her.Tags: , , , ,
  • Abonner på vårt nyhetsbrev


Close