Oppussing

Publisert 31 august 2015 | av

Oppussing: Hver tredje krone er bortkastet. Og dette svir mest.


Som klisjeen lyder så er nordmenn verdensmestre i oppussing. Hver husholdning bruker i snitt 30.000 per år på å pusse opp boligen vår. Men vi er åpenbart ikke så flinke til å tenke økonomisk på det. Nye tall viser at mye av det som pusses opp er totalt bortkastet hvis målet er å øke verdien av boligen.

Sparebank1 har analysert 403 lånesaker hvor de har fått tilgang til verdi og takst før og etter oppussing. Og tallenes tale er klare. I snitt øker verdien bare med 63 prosent i forhold til det beløpet man har investert i oppussingen.

Det vil si at over hver tredje krone ikke fører til noen verdiøkning, men må gå på kontoen for at man får et finere hjem. Totalt vil det si at vi nordmenn hvert år pusser opp for 70 milliarder kroner. Og av disse legger vi 23 milliarder på goodwill-kontoen hos byggeleverandører og byggekjeder, håndverkere og entreprenører.

Les også: Flytting og oppussing skader boligen

Vi bruker mye etter å ha kjøpt bolig

25 prosent av alle som kjøper bolig oppgir at de har brukt inntil en halv million på oppussing og 22 prosent sier at de har brukt over mer enn dette.

En av årsakene er at mange overvurderer verdiøkningen av oppussingen og undervurderer kostnadene ved å pusse opp.

Det er for eksempel begrenset verdiøkning å bare bytte ut en forholdsvis ny kjøkkeninnredning med noe som passer smaken din, skriver DN (trykk).

Les også: Hvorfor ble badet så mye dyrere enn vi hadde tenkt?

Dette koster det mest å renovere og gjøre noe med:

– Nytt bad
– Elektrisk anlegg
– Tukle med bærevegger
– Nytt gulv
– Eldre leiligheter
– Vedlikeholdsutgifter

Hva lønner seg?

Men selv om ikke alt lønner seg å pusse opp er det likevel noen grep man kan ta som øker verdien betraktelig i forhold til prisen.


Dette innlegget er skrevet av Kyrre Andersen fra kortogkontant.no, Boligmanis leverandør av forbrukertips og prissammenligning.Tags: , , ,
  • Abonner på vårt nyhetsbrev


Close