Oppussing renovere baderom

Publisert 1 desember 2019 | av

Renovere baderom: Det er ofte det du ikke ser som koster mest


Har du tenkt til å gjennomføre en totalrenovering av baderommet? Da må du være klar over at det ikke bare er de synlige endringene som koster. Vi har tatt en prat med prosjektansvarlig i Byggstart.

– Vi opplever at mange byggherrer overser enkelte utgiftsposter når de planlegger en totalrenovering av badet, sier Fredrik Dahl, prosjektansvarlig hos Byggstart.

– Den største delen av kostnaden kommer fra arbeider som ikke vil være synlige på det endelige resultatet. Vi snakker da om arbeider med rør, membran, elektrisk og sluk. Hva skal du med et fancy badekar hvis du ikke har det tekniske på plass?

Kan man pusse opp selv?

Bak fasaden til et nyoppusset bad ligger det også mange arbeidstimer. Det tar vanligvis 3-4 uker å gjennomføre en totalrenovering av badet. Det medfører dermed store utgifter til håndverkere. Det gjør at det er fristende å leke med tanken om å utføre arbeidene på egen hånd.

– Det er forståelig at mange tenker at det vil lønne seg å gjøre det selv, sier Dahl.

Han kan fortelle at det svært sjeldent vil gi et godt resultat.

– Om du er ufaglært, bør du legge fra deg tanken om å pusse opp badet på egen hånd. Det krever lang erfaring å sikre at et baderom skal holde i flere titalls år. Gjør du arbeider med røropplegg uten å ha tilstrekkelig kompetanse, vil du fort miste pengene du sparte på håndverkere til å måtte rette opp i fuktskader og lekkasjer.

Dahl sier at det likevel finnes deler av oppussingen man kan bidra med selv.

– Riving og maling er noe man kan gjøre på egen hånd. Hvis man skal bidra med noe som helst, er det viktig å avklare dette med entreprenøren på forhånd. Håndverksloven sier at det

er fem års reklamasjonsrett på arbeidet. Derfor ønsker ofte den ansvarlige entreprenøren å ha full oversikt over alle arbeider som blir utført.

Hvor mye koster det?

Ved en gjennomsnittlig baderomsrenovering må du ut med 200.000 – 300.000 kr, ifølge Byggstarts prisdatabase. Prisen for de synlige materialene ligger ofte mellom 30.000 – 40.000,  avhengig av ønskelig standard. Arbeidene som følger med materialene (maler, snekker og flislegger) kan koste et sted mellom 65.000 og 75.000. Da gjenstår den største delen av utgiften til rigg og drift, riving, rørlegger, elektriker, membran og ventilasjon.

En annen viktig prisfaktor er kompleksiteten på prosjektet.

– Baderommets utgangspunkt vil selvsagt spille en stor rolle. Om man skal endre planløsning eller flytte røropplegget, må man belage seg på et dyrere prosjekt, konstaterer Dahl.

Man kan som regel ikke være med på å styre prisen angående prosjektets kompleksitet. Når det gjelder valg av overflatematerialer (fliser, armaturer, baderomsmøbler), er det byggherrens egne valg som vil styre prisen. Selv om det er byggherren som står ansvarlig for å kjøpe inn overflatematerialer og innredning, kan det likevel være lurt å rådføre seg med entreprenøren. Det er også mulig å kjøpe inn produktene via entreprenøren, ettersom vedkommende ofte har egne avtaler hos faste underleverandører. På den måten går det an å spare penger ved å benytte seg av entreprenørens tilgang på gode tilbud.

Badet blir ikke bedre enn håndverkeren du engasjerer

Et baderom bør ifølge SINTEF pusses opp en gang mellom hvert 20. og 30. år. For at et bad skal kunne holde så lenge, er det viktig å engasjere dyktige håndverkere. For å være sikker på at du får gode håndverkere til en konkurransedyktig pris, er det viktig å hente inn og sammenligne flere tilbud; Byggstart anbefaler å hente inn tre.

Man bør også undersøke firmaenes økonomi. Det vil gi et bilde av hvor seriøse aktører man har med å gjøre. Det ville vært veldig dumt å stå igjen med et halvferdig baderom fordi håndverkerne har gått konkurs.

Videre understreker Dahl viktigheten med god planlegging.

– Om man planlegger prosjektet i god tid i forveien og engasjerer dyktige håndverkere, vil man ha gode forutsetninger for å få et vellykket resultat. Det vil også gi større sjanse for et rimeligere prosjekt, ettersom erfarne håndverkere vil jobbe mer effektivt.

Har du lyst til å lese mer? Ta en titt på Byggstarts guide til å pusse opp bad. Der kan du lese mer om tid, håndverkere og utgifter tilknyttet baderomsrenovering.Tags:
  • Abonner på vårt nyhetsbrev


Close