Oppussing

Publisert 16 april 2015 | av

Reparer skaden på vinduet med en gang


På vinduer malt med mørke farger blir selv små skader svært synlig, og det er kjedelig med slike skjemmende sår. Det burde jo være god nok grunn til å reparere med en gang, men det er også lønnsomt å gjøre det; jobben blir enklere og vinduene holder seg pene mye lenger enn om de blir stående til «neste runde». Hvis malingsfilmen er skadet inn på bart tre er det fritt fram for vann, vær og vind som tar tak og starter nedbrytningsprosessen umiddelbart.   

Rent og tørt gir langt liv

-Dette er mer et tiltak enn en stor jobb. Når skaden utbedres med en gang, så holder det å male kun skadestedet, sier Per Lund Nielsen, som er malermester og teknisk sjef hos Scanox.

Han er mye rundt på befaringer og ser ofte vinduer som burde fått bedre stell, nye som gamle.

– Det første handler jo om vask, sier han. Et nytt pent vindu ser enda penere ut hvis vi fjerner skitt og støv fra falsen og kantene. Ellers er det viktig å passe på at treverket ikke begynner å trekke vann, for det er kostbart å skifte vinduer og det er mye å spare på å ta vare på dem man har, oppfordrer han. 


content picture

Be om originalmaling

Han råder de som kjøper ferdigmalte vinduer til å få med en liten flaske av originalmalingen til bruk for reparasjoner. Da får den reparerte flaten samme farge og struktur som resten av vinduet, og såret nærmest usynlig.

Oppskriften er enkel:

  1. Slip lett på skadepunktet
  2. Ta på en tynn impregneringsgrunning på det bare treverket
  3. Påfør deretter to strøk maling. To strøk fordi ett strøk vil slites bort raskere og jobben må gjøres på nytt. 

Unngå søl

Selv om det er en liten jobb, så ta deg tid og dekk til så unngår du skjemmende malingsøl på vannbrettet.  

– Fest en liten papplate under kanten på vinduet, eller bruk dekkefilt eller plast. Det koster lite ekstra å gjøre det pent, tipser Per Lund Nielsen.


content picture
Åshild Nyhus Tyssen/ifi.noTags: , ,
  • Abonner på vårt nyhetsbrev


Close