Oppussing

Publisert 21 september 2015 | av

Oppussingsbloggen: Glass ekstravagansa


Etter alt slitet med å designe og få bygget den nye trappen, var neste post på programmet rekkverk til både trappen og rundt åpningen, og glassveggen. Vi hadde en god idé om hvordan vi ville ha det: mest mulig glass, minst mulig rammer, støtter og profiler. Det finnes masse kule bilder av minimalistisk ekstravagansa i blader og på nett, men når det kommer til stykket må man tilpasse ambisjonene etter hva som er mulig å få til på toppen av en gammel og skjev bygård med masse rare vinkler og smale trappeoppganger.

trappeinspirasjon fra PinterestTrappeinspirasjon fra Pinterest

Rekkverk

Vi var innom det aller meste: Stålwire, tråder, gitter og glass. Til slutt endte vi opp med det siste, mye på grunn av sikkerhetskrav. Vi ringte rundt og ba glassmestere komme på befaring. Det ble samme regla som sist. De fleste ville ikke ta oppdraget, to stykker kom på befaring hvorav den ene ikke kunne levere og den andre aldri ga tilbud. Da bar det tilbake til Baastad Mekaniske som bygde ståltrappen vår. Der var det rom for å tenke kreativt.

glassrekkverkMontørene fra Baastad Mekaniske verksted fester glassfeltene.

Rundt åpningen kunne vi ikke bygge glasset ned i gulvkonstruksjonen, det måtte stå oppå, derfor måtte vi ha noe som holdt glasset på plass på oversiden. Vi satte opp glasset mellom de gamle stolpene i takkonstruksjonen, og spente opp en håndløper som holder glasset på plass. På undersiden står sikkerhetsglassene i en nesten usynlig skinne som er skrudd ned i gulvet.

I trappa kunne vi bolte glasset rett inn i sidevangen og dermed kun ha glass (uten ramme), men for helhetens skyld gikk vi for samme håndløper også der.

rammeløst glassrekkverk

Glassveggen var den store utfordringen

Også her måtte det kraftig sikkerhetsglass til på grunn av høydeforskjellen. Og det er tungt. De vanlige glassmestrene jobber med aluminiumprofiler. Aluminium er lett, men ikke veldig stivt. Derfor må man kompensere med store og klumpete profiler dersom de skal klare å holde mange hundre kilo med glass på plass på en sikker måte. I tillegg er det skråtak, det meste er litt skjevt og det er vanskelig å jobbe oppunder taket med et fall på over 3 meter på den ene siden.

Vi forsøkte, men ingen ville ta oppdraget. Så vi sa til Baastad Mekaniske at de måtte ta jobben, og til slutt fikk vi overtalt dem!

vegg i glass og stålStålrammen som skal holde glassfeltene på plass.

Alle innleggene i oppussingsbloggen finner du her.

glassvegg og glassrekkverk

Les hvordan vi flyttet kjøkkenet inn i stuen her

stue dobbel takhøydeTags: , , , , , ,
  • Abonner på vårt nyhetsbrev


Close