Gode Tips

Publisert 9 april 2015 | av

Tynne strøk slites raskt


– Det er helt borkastet å vedlikeholdsmale med et for tynt strøk. Et tørt og falmet treverk trenger et godt strøk, så å male hele huset på ett spann er dumheter, sier Thomas Sundmoen ved produktsupporten hos Flügger.

– Vår viktigste jobb som fagpersoner er å lære opp forbruker i forbruk, sier han. 

Bruk opp malingen

På boksen står angitt hvor mange kvadratmeter en liter maling dekker. Deretter er det enkel matematikk å regne ut hvor mye maling huset vil trenge.

– Har du igjen for mye maling når veggene er tatt – gå over huset igjen. Det skal så mange liter på veggen, så det er bare å holde på til bøttene er tomme, sier Sundmoen.

– En viktig hjelp er å bruke godt verktøy. En utendørsrull legger på passe mye maling. Malingen skal påføres fyldig, men uten at det renner. Med en dårlig pensel risikerer man å legge på både for mye og for lite i samme strøk. For mye på starten når penselen er nydyppet i malingen, og for lite mot slutten før neste dypp, sier Jostein Brekka, ansvarlig for kategori- og produktutvikling hos verktøyleverandøren Jordan.

Verdt å notere i sammenhengen er at linoljemaling ikke skal påføres fyldig, men i flere tynne strøk. 


content picture

Fullbehandling

Grunnen til at mengden maling påført veggen er så viktig, er at selve sjikttykkelsen bidrar til holdbarheten. Et for tynt sjikt, makter ikke å stå imot vær og vind, og slites raskt.

– Vi møter mange slike problemstillinger gjennom sesongen. Den som opplever at solveggen er blitt blass fra en sesong til neste, har ofte malt for tynt, sier Sundmoen.

En fullbehandling av stående kledning innebærer normalt grunning av bart treverk, pluss to strøk maling. Ved behov påføres også impregneringsolje før endeved, kuttflater og spikerhull grunnes og males. Er kledningen montert liggende, anbefales tre strøk med fasademalingen. Den samme anbefalingen gjelder også for alle glatthøvlede kanter og detaljer.

Den som kun maler ett strøk, for så å vente en sesong eller to til neste strøk påføres, vil få problemer.

– Ett pluss ett strøk er ikke det samme som to. Behandlingen må fullføres innen samme sesong, sier Thomas Sundmoen.


content picture
Chera Westman/ifi.noTags: ,
  • Abonner på vårt nyhetsbrev


Close